Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Τα είπαν μιάμιση ώρα στο τηλέφωνο Ομπάμα-Ερντογάν

53CC51C3F740E9BAD30175461106870A
Για περισσότερο από 1 ώρα και 30 λεπτά συνομίλησαν τηλεφωνικά ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 18 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.


Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις στη Συρία, αλλά και για την Κύπρο.

Ήταν η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Ερντογάν, μετά από σιγή ασυρμάτου έξι μηνών. 

Περιέργως (;) ο Ομπάμα δεν έθιξε κανένα εσωτερικό θέμα της Τουρκίας, σύμφωνα με τις τουρκικές διπλωματικές πηγές, αν και η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου διαψεύδει αυτή την εκδοχή, αφού κάνει λόγο για -έμμεση αλλά σαφή- αναφορά Ομπάμα στη «νομιμότητα», που διασφαλίζει το επενδυτικό κλίμα και εξασφαλίζει τη ροή κεφαλαίων…


«Ο πρόεδρος Ομπάμα συνομίλησε, τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν, επί μιας σειράς διμερών και περιφερειακών θεμάτων.

Ο πρόεδρος Ομπάμα επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στην ύπαρξη στενών διμερών σχέσεων με τη Δημοκρατία της Τουρκίας και εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία μπορεί να αναδειχτεί σε ηγετική δύναμη, μέσω θετικών δεσμεύσεων», αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, με ότι αυτό συνεπάγεται για όσους μπορούν να διαβάσουν πίσω από τις γραμμές. Διότι το «μπορεί», απλά μεταφράζεται και στο «δεν είναι»…

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης σχετικά με την ανάγκη της στενής συνεργασίας των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στη Συρία και εξέφρασαν το κοινό τους ενδιαφέρον για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση. 

Στη συνομιλία θίχτηκε επίσης το ζήτημα των ιρακινών αντιδράσεων σχετικά με την εισαγωγή στην Τουρκία πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν.

Ο Ομπάμα, τέλος, ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τον θετικό του ρόλο στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού… 

Φυσικά ετέθη και το ζήτημα της ομαλοποίησης των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας, την ταχεία αποκατάσταση των οποίων, ζήτησε ο Ομπάμα.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: