Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Πέμπτο δορυφόρο εκτόξευσε η Τουρκία

doryforos-630x495
Εκτοξεύτηκε χθες τη νύχτα στις 23.09΄ από τη διαστημική βάση Μπαϊκονούρ του Καζακστάν ο τουρκικός δορυφόρος επικοινωνιών Turksat 4A, που κατασκευάστηκε από Τούρκους και Ιάπωνες μηχανικούς .


Πρόκειται για τον 5ο δορυφόρο της Τουρκίας,ενώ εντός του 2014 θα εκτοξευθεί και ο 6ος.
Με το δορυφόρο αυτό τα τηλεοπτικά και επικοινωνιακά σήματα της Τουρκίας θα καλύπτουν πλέον και όλη την Αφρικανική Ήπειρο.

Το δρομολόγιο του δορυφόρου στο διάστημα κράτησε 9 ώρες και 13 λεπτά.

Στα τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας αναφέρθηκε σήμερα ότι έφτασαν τα πρώτα σήματα από το διάστημα από τον δορυφόρο. 



Ο Τουρκος Υπουργός Συγκοινωνίας, Επικοινωνίας και Ναυτιλίας κ. Λουτφί Ελβάν είπε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να φτιάξει εγκατάσταση εκτόξευσης δορυφόρου και ότι συνεχίζονται οι εργασίες για τους δορυφόρους Turksat 5A και 6A.

  Ο TÜRKSAT 4A θα μπει δοκιμαστικά στην τροχιακή θέση 50 μοίρες Ανατολικά μετά από 9,5 μέρες και θα ελέγχεται από σταθμούς στην Τουρκία, την Αφρική, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Ιταλία και τον Καναδά. 


 Εκεί θα παραμείνει σε τροχιά  σχεδόν για τρεις μήνες και ύστερα θα μπει σε τροχιά στις 42 μοίρες Ανατολικά.

Ο συγκεκριμένος δορυφόρος φέρεται να έχει πιο καλή ποιότητα σήματος σε σύγκριση με τους προηγούμενους τουρκικούς δορυφόρους και θα παραμείνει σε υπηρεσία για περισσότερο από 30 χρόνια.


Ο 5ος επικοινωνιακός δορυφόρος της Τουρκίας,  TÜRKSAT 4A θα χρησιμοποιεί τις συχνότητες Ka-band χάρη στις οποίες τα τουρκικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια θα μπορούν, μετά από την Ευρώπη και την Ασία, να καλύπτουν και την Αφρική, τριπλασιάζοντας τις τηλεπικοινωνιακές δυνατότητες της Τουρκίας,όπως λένε οι Τούρκοι.


Ο δορυφόρος αυτός παρελήφθη στις αρχές του έτους από τον  κ.  Erdoğan, κατά το ταξίδι του στην Ιαπωνία..


 Σημείωσε τότε  ότι ήδη οι τουρκικές τηλεοπτικές μεταδόσεις και τα σήματα 
δορυφορικής επικοινωνίας καλύπτουν όλη την Ευρώπη και μεγάλο μέρος της Ασίας και πως χάρη στον δορυφόρο TÜRKSAT 4A θα καλύψουν όλη την Αφρικανική ήπειρο.
Η Τουρκία- που είναι μια από τις 30 χώρες που διαθέτουν δορυφόρους στο διάστημα - μέχρι το τέλος του 2014 θα διαθέτει 6 δορυφόρους, οι 4 από τους οποίους θα είναι ενεργοί.


Στο 2ο τρίμηνο του 2014 θα εκτοξευτεί στο διάστημα και ο δορυφόρος TÜRKSAT 4B μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: