Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Ενίσχυση εξουσιών για τη MİT, αύξηση προϋπολογισμού στην ΕΥΠ

3613_3-gif
Μετά την υπερψήφιση των αμφιλεγόμενων νομοσχεδίων για τον έλεγχο του Διαδικτύου και τη δικαστική μεταρρύθμιση, η ισλαμική κυβέρνηση της Τουρκίας κατέθεσε στο κοινοβούλιο σχέδιο νόμου, με το οποίο η MİT αποκτά τέτοιες ευρείες αρμοδιότητες που συναντώνται μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα.


Πληροφορίες από τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι πριν από την κατάρτιση του νέου νομοσχεδίου μελετήθηκαν όλα τα πρότυπα ξένων υπηρεσιών πληροφοριών (όπως εξάλλου είχε πράξει και ο διοικητής της MİT, Hakan Fidan, στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής) για να καταλήξουν τελικά στο μοντέλο που ακολουθούν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν [1]. 

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο κοινοβούλιο, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες αποκτούν υπερεξουσίες όπως:
  • Δυνατότητα συλλογής πάσης φύσεως πληροφοριών από το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα (τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, διαδίκτυο κλπ) στην Τουρκία και το εξωτερικό, χωρίς εισαγγελική έγκριση. [2]
  • Απεριόριστη πρόσβαση σε στοιχεία και δεδομένα για κάθε πολίτη χωρίς εισαγγελική έγκριση.
  • Υποχρεωτική παροχή πληροφοριών στη MİT από κάθε κρατικό φορέα και δημόσιο οργανισμό καθώς και από τράπεζες (αυτεπάγγελτη άρση τραπεζικού απορρήτου).
  • Δυνατότητα εμπλοκής σε όλες τις μορφές συλλογής πληροφοριών και επιχειρησιακές δράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, προς αντιμετώπιση κάθε δυνητικής απειλής μετά από έγκριση του πρωθυπουργού.
  • Δυνατότητα διεξαγωγής ψυχολογικών επιχειρήσεων, πέραν αυτών που προέβλεπε ο ισχύων νόμος 2937. Με ειδική διάταξη, η MİT θα μπορεί καθ΄όλα νόμιμα να κατασκευάζει προπαγανδιστικές ιστοσελίδες, χωρίς να αποκαλύπτει την ταυτότητά της, ακόμα και για στοιχεία που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια στο εσωτερικό.
  • Δυνατότητα εισαγωγής οπλισμού και εξοπλισμού πάσης φύσεως χωρίς καμία άδεια.
  • Προστασία του απορρήτου με την επιβολή μέγιστης ποινής 12ετούς κάθειρξης για τους δημοσιογράφους που δημοσιεύουν διαβαθμισμένα έγγραφα των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Υπενθυμίζεται ότι η MİT υπάγεται απ΄ευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο και ο προϋπολογισμός της MİT αυξήθηκε από τα TL995,5 εκατ. το 2013 σε TL1 δισ. το 2014. Στον αντίποδα, ο προϋπολογισμός της ΕΥΠ παρουσίασε αύξηση κατά 8,6% μετά από τρία έτη περικοπών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διαύγειας, ο προϋπολογισμός αυξήθηκε από €35,4 εκατ. το 2013 σε €38,4 εκατ. το 2014.

eyp
[1] Οι υπηρεσίες πληροφοριών διακρίνονται σε εσωτερικές υπηρεσίες ασφαλείας – αντικατασκοπίας και υπηρεσίες πληροφοριών εξωτερικού. 

Αντικείμενο των υπηρεσιών ασφαλείας είναι η υπεράσπιση του κράτους και η προάσπιση του Συντάγματος από εσωτερικές και εξωτερικές απειλές που εκδηλώνονται εντός της επικράτειας. 

Υπηρεσίες πληροφοριών εξωτερικού διατηρούν σήμερα κράτη που διατηρούν συμφέροντα σε παγκόσμιο επίπεδο ή αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα ασφαλείας (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ρωσία, Ισραήλ). 

Η χωριστή ύπαρξή τους σε μικρά κράτη δικαιολογείται μόνο αν αντιμετωπίζουν εξωτερικές απειλές. 

Γι΄αυτό και στην Ευρώπη, η πλειοψηφία των μικρών κρατών, διαθέτουν μόνο υπηρεσία ασφαλείας και αναθέτουν την κάλυψη πληροφοριών εξωτερικού στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Η ύπαρξη διαφορετικών υπηρεσιών πληροφοριών δημιουργεί προκλήσεις σε ζητήματα όπως η υπαγωγή, η επικαλύψη αρμοδιοτήτων, ο έλεγχος και ο κύκλος πληροφοριών.

[2] Η συλλογή πληροφοριών αποσκοπεί στην έγκαιρη και ακριβή ανίχνευση των προθέσεων, των σχεδίων και των δυνατοτήτων του αντιπάλου. 

Στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον με την έκρηξη των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, ο συντριπτικός όγκος των πληροφοριών συλλέγεται από ανοικτές πηγές (Open Source Intelligence: OSINT) όπως τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και το Διαδίκτυο. 

Παραδοσιακά, μεγάλο τμήμα της συλλογής πληροφοριών προέρχεται από ανθρώπινες πηγές (Ηuman Intelligence: HUMINT) αλλά και από τη χρήση εξειδικευμένων τεχνικών μέσων που επιτρέπουν την υποκλοπή σημάτων (Signals Intelligence: SIGINT) με την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών (Communication Intelligence: COMINT) ή των ηλεκτρονικών εκπομπών (Electronic Intelligence: ELINT) ή συνδυασμού τους. 

Ξεχωριστή θέση στη συλλογή πληροφοριών δια τεχνικών μέσων έχει η φωτογράφιση, κυρίως από δορυφόρους (Imagenery Intelligence: ΙΜINT). 

Σε αντίθεση με τις ανθρώπινες πηγές, οι τεχνικές δεν ενέχουν κίνδυνο εντοπισμού τους καθώς χρησιμοποιούνται από απόσταση, ωστόσο οι HUMINT υπερέχουν καθώς μπορούν να μεταφέρουν πληροφορίες που είναι αδύνατο να συλλεγούν από μηχανήματα. 

Η ανάπτυξη δικτύων συλλογής πληροφοριών στο εσωτερικό του εχθρικού κράτους συγκαταλέγεται στις πλέον απαιτητικές αποστολές μιας υπηρεσίας πληροφοριών.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: