Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Βρήκε τη γλάστρα του ο Ερντογάν

AAAerdogan
Γιατί ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, είναι ο καταλληλότερος για τον ρόλο γλάστρας του Τούρκου προέδρου


Ποιος άλλος, από τον κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, θα μπορούσε να είναι ο καταλληλότερος για τον ρόλο γλάστρας του κ. Ερντογάν; Θα είναι ο πιστός διεκπεραιωτής της πολιτικής του, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα εγκαταλειφθεί η επιχείρηση «νέο-οθωμανισμός», παρόλο που μέχρι τώρα η εξωτερική πολιτική του διδύμου Ερντογάν-Νταβούτογλου σωρεύθηκε σε ερείπια.

Ο κ. Νταβούτογλου δεν μπόρεσε να κατανοήσει τις επιπτώσεις της αραβικής άνοιξης.
Τα «έκανε θάλασσα» με τη Λιβύη και ειδικά με την Αίγυπτο.

Συντηρεί και αναρριπίζει μια σταθερή εχθρική πολιτική έναντι του Ισραήλ.
Συμμαχεί με τη Χαμάς και την Χεζμπολάχ. 

Μπορεί να κέρδισε προσωρινά τις αραβικές μάζες με την αντι-ισραηλινή ρητορική, αλλά προκάλεσε την εχθρότητα ακόμα και νέων αραβικών καθεστώτων.

Όπως αναλύει ο καθηγητής κ. Π. Ήφαιστος, ο κ. Νταβούτογλου «απερίφραστα και αδίστακτα δηλώνει ότι εφαρμόζοντας την νεο-οθωμανική στρατηγική, όποιος σταθεί μπροστά στους ηγεμονικούς υπολογισμούς της Τουρκίας πρέπει να δεχθεί σκληρό κτύπημα». 

Αυτό ακριβώς είναι το λάθος της Τουρκίας -και όχι μόνον- που δεν αντιλαμβάνεται ότι οι ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις της υφηλίου, δεν θέλουν ανταγωνιστές στα πόδια τους.
Τα όρια της κάθε χώρας έχουν καθοριστεί από καιρού.

Όποιος τα υπερβεί, θα πληρώσει το αντίτιμο.

Εξάλλου, ο κ. Μπεχούλ Οζγκάν, επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, στην Κωνσταντινούπολη, και παλιός μαθητής του κ. Νταβούτογλου, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο «Al-Monitor» (13.8.2014) και αφού μελέτησε πάνω από 300 άρθρα του, επισημαίνει ότι η εικόνα του είναι ανησυχητική.

Ο κ. Οζγκάν υποστηρίζει πως ο κ. Νταβούτογλου είναι ένας «ισλαμιστής ιδεολόγος» με μεγαλομανείς φιλοδοξίες, που συγκρούονται με την πραγματικότητα. 

Πιστεύει σε μια «ηγεμονική σουνιτική τάξη» υπό την Τουρκία, φυσικά, που θα περιλαμβάνει τη Μ. Ανατολή, τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία, την Αλβανία και τη Βοσνία.

Επιδιώκει μη ρεαλιστικά όνειρα μέσω της «ρεάλ πολιτίκ». Και το χείριστο: Θητεύει στη ναζιστική θεωρία περί «ζωτικού χώρου» (lebensraum). 

Ο συνδυασμός της αλαζονείας, του υπερφίαλου και της μεγαλομανίας του κ. Ερντογάν με τις ναζιστικές θεωρίες Νταβούτογλου είναι ό,τι χειρότερο για τον Ελληνισμό.

Πέραν αυτών, ο συγγραφέας-τουρκολόγος κ. Ν. Χειλαδάκης, μάς μεταφέρει σημείωμα μιας από τις μεγαλύτερες τουρκικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, της Haber3, η οποία ξέθαψε τα γνωστά Wikileaks που είχαν ήδη από το 2010 χαρακτηρίσει τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, ως επικίνδυνο και τρελό διπλωμάτη, ο οποίος πρεσβεύει ένα άτεγκτο οθωμανισμό και την αναβίωση της ανατολίτικης οθωμανικής αυτοκρατορίας παρά τις πολύ επικίνδυνες συνέπειες αυτής της υπερφίαλης επιδίωξης του.

Όπως αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα, στις 17 Νοεμβρίου του 2009 είχε γίνει μυστική συνάντηση του τότε Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών και υπεύθυνου για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, κ. Φιλίπ Γκόρντον με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου διάρκειας 40 λεπτών.
]
Της συνάντησης αυτής είχε προηγηθεί άλλη μια συνάντηση στις 12 του ιδίου μηνός του 2009 μεταξύ του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα, κ. Τζέιμς Τζέφρεϋ. 

Και στις δυο αυτές συναντήσεις φάνηκε ξεκάθαρα η νεοοθωμανική αλαζονεία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, αλλά και η διπροσωπία του απέναντι στην αμερικανική πολιτική έναντι του Ιράν με το οποίο είχε αναπτύξει υπόγειες διασυνδέσεις ενώ στους Αμερικανούς εμφανίζονταν σαν ο μόνος ικανός διαμεσολαβητής.

Σε όλες τις τότε μυστικές επαφές έδειχνε έναν ύπουλο και αδίστακτο χαρακτήρα ενώ οι Αμερικανοί είχαν από τότε πληροφορίες για τις σχέσεις του με πυρήνες ακραίων εξτρεμιστικών ισλαμικών ομάδων που τα επόμενα χρόνια εμφανιστήκαν σαν οι αδίστακτοι Τζιχαντιστές.

Γεγονός είναι πως η εποχή Νταβούτογλου στην «Νέα Τουρκία» αναμένεται να είναι πολύ προβληματική καθώς η νεοοθωμανική πολιτική του θα επηρεάσει άμεσα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Να μην ξεχνάμε πως ο κ. Νταβούτογλου θεωρεί τα Βαλκάνια -και συνεπώς και την Ελλάδα- σαν τα «απολωλότα πρόβατα» της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και ότι θα πρέπει να επανέλθουν στην μεγάλη οθωμανική «αγκαλιά» που τους είχε εξασφαλίσει την διαφημιζόμενη από τους Τούρκους, Pax Ottomana, δηλαδή την… «ειρήνη» και την.. «ευημερία»!

Όσον αφορά το Κυπριακό να θυμίσουμε ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, Sabah, (23.3.2014), αναφερόμενος στην Κύπρο υποστήριξε ότι η Τουρκία ήταν… υποχρεωμένη να εισβάλει στρατιωτικά στην νήσο και να καταλάβει το βόρειο τμήμα, γι’ αυτό και, όπως ισχυρίστηκε, η περίπτωση της Κύπρου δεν… έχει καμία σχέση με την Κριμαία.

Με τον μεγάλο «φίλο» μας λοιπόν -όπως γράφει ο κ. Ν. Χειλαδάκης- τον κύριο Αχμέτ Νταβούτογλου, θα έχομε όπως φαίνεται πολύ σύντομα μεγάλα «νταλαβέρια» και πολλά «αλισβερίσια» κατά το τουρκιστί, προς μεγάλη χαρά όλων των… οθωμανολάγνων και μουσουλμανολάγνων της Ελλάδας.
Ο Μακεδών
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: