Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Στις 6 Οκτωβρίου πέφτει στη θάλασσα το S121 ΠΙΠΙΝΟΣ. Πυρετώδεις προετοιμασίες του ΠΝ ενόψει “ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ”

upobruxia-ton-naupigeion-skaramagka
Το πρώτο, αλλά εξόχως σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση του πολύπαθου προγράμματος των Υποβρυχίων Αναερόβιας Πρόωσης του ΠΝ πρόκειται να γίνει το μεσημέρι της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις των «Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ» (ΕΝΑΕ) του Σκαραμαγκά.


Εκεί, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά θα πραγματοποιηθεί η τελετή επίσημης ονομασίας και καθελκύσεως του υποβρυχίου S121 ΠΙΠΙΝΟΣ, το οποίο για τους επόμενους 6-8 μήνες θα πραγματοποιήσει εντατικές θαλάσσιες δοκιμές στην Κρήτη.


Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ως τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει τις θαλάσσιες δοκιμές και το υποβρύχιο S118 ΩΚΕΑΝΟΣ (Type 209/1200 AIP), ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα υπολογίζεται πως θα ακολουθήσει και το υποβρύχιο S122 ΜΑΤΡΩΖΟΣ, το οποίο εκτελεί τις τελικές αξιολογήσεις συστημάτων εν όρμω (HAT).


Όσον αφορά στο υποβρύχιο S123 ΚΑΤΣΩΝΗΣ τα πράγματα είναι περισσότερο πολύπλοκα, αφού επ’ αυτού υπολείπεται ακόμη ναυπηγικό έργο. Πηγές του ΠΝ αναφέρουν πως οι δοκιμές εν όρμω θα λάβουν χώρα εντός του 2015, αλλά αυτό φαίνεται πως θα εξαρτηθεί από το πνεύμα συνεργασίας που θα επιδείξουν οι γερμανοί υποκατασκευαστές, η εμπλοκή των οποίων μοιάζει αναπόφευκτη για την ολοκλήρωση του αυτού έργου.


Μένει να αποδειχθεί αν οι εργαζόμενοι του Σκαραμαγκά κάνουν και πάλι την έκπληξη, όπως στην περίπτωση του syncrolift, τα προβλήματα του οποίου ξεπεράστηκαν σε χρόνο ρεκόρ και χωρίς να χρειαστεί η βοήθεια της Siemens (όπως αρχικά υπολογιζόταν). 
Μολαταύτα, ο στόχος της επιχειρησιακής ένταξης του συνόλου των υποβρυχίων στο στόλο ως τα μέσα του 2016 φαντάζει πλέον εφικτός.


Για να συμβεί αυτό τα 80 στελέχη του ΠΝ που υπηρετούν στο Κλιμάκιο των Ναυπηγείων, μαζί με τους εργαζομένους των ΕΝΑΕ και με την ουσιαστική αρωγή του προσωπικού του Ναυστάθμου Σαλαμίνας, εργάζονται αδιάκοπα, νύχτα και μέρα, τους τελευταίους 5 μήνες.


Πέραν του εξαιρετικά δυναμικού Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος “έβαλε το κεφάλι του στον ντορβά” για να παραληφθούν τα υποβρύχια και του ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου, η συμβολή του οποίου στην επιτυχή υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος υπήρξε καθοριστική, αξίζει να αναφερθούμε στον Αντιναύαρχο (Μ) Ηλία Δημόπουλο, Διοικητή της Διοικήσεως Διοικητικής Μερίμνης Ναυτικού, ο οποίος έχει το γενικό συντονισμό, καθώς και στον εμπειρότατο Αρχιπλοίαρχο (Μ) Α. Αλεξόπουλο, διοικητή του Κλιμακίου του ΠΝ στα ΕΝΑΕ, που “τρέχει” την καθημερινότητα των εργασιών στα υποβρύχια.


Οι δύο Αξιωματικοί, με την επιμονή και τη μεθοδικότητά τους επιτρέπουν πλέον σε όλους μας να αισιοδοξούμε για την τελική έκβαση αυτού του εξαιρετικά πολύπλοκου εγχειρήματος που δεν έχει προηγούμενο διεθνώς.


Παράλληλα, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες των στελεχών το ΠΝ ενόψει της Εθνικής Διακλαδικής ΤΑΜΣ “ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2014″, η οποία θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου.


Στόχος είναι η παρουσία του στόλου να είναι εντυπωσιακότερη από κάθε άλλη φορά και η διαθεσιμότητα των μονάδων του να αγγίξει το 100%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: