Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Ενισχύεται ο εθνικισμός στην Σκωτία

Resizer
Είτε με το θετικό αποτέλεσμα της απόσχισης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, είτε όχι, ο εθνικισμός στην Σκωτία δείχνει να ενισχύεται και το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας λογικά θα βρεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων τα επόμενα χρόνια.


Για την κυβέρνηση και την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και για του Άγγλους εθνικιστές, η απόσχιση της Σκωτίας δεν είναι επιθυμητή. 

Είναι μια ήττα η οποία θα πονέσει περισσότερο από τις βόμβες του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού και τους Ιρλανδούς ένοπλους αυτονομιστές, μιας και στην συγκεκριμένη περίπτωση η απόσχιση θα αποκτηθεί βάσει νομίμων και δημοκρατικών επιλογών. 

Η Βασίλισσα ζήτησε να μην την στεναχωρήσουν οι Σκωτσέζοι, ενώ ο Κύριος Κάμερον θυμήθηκε τον Πατριωτισμό του και έβαλε τα κλάματα σε δημόσια εκδήλωση. 

Η αλήθεια βέβαια είναι πως πέραν των μεγάλων γεωστρατηγικών  και γεωπολιτικών αλλαγών που καίνε την Βρετανική ηγεσία, η ανεξάρτητη Σκωτία δημιουργεί πρόβλημα τόσο γιατί ενισχύει τον εθνικισμό των Σκώτων, όσο και των Ουαλών και Ιρλανδών.

Το κύριο όπλο των εθνικιστών του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας, είναι τα πετρέλαια του Βορρά καθώς και το επιχείρημα ότι η Σκωτία δεν πρέπει να ταυτίζεται με το Η.Β σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. 

Παράλληλα το ΕΚΣ ενισχύει σιγά σιγά τις θέσεις τους σχετικά με την λαθραία μετανάστευση ενώ έχει έρθει σε ρίξει με τα εθνικιστικά κόμματα UKIP,BNF  και BNP.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: