Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Η Ελλάδα και ο φόβος των ΑΟΖ

pic-0-norm
Πριν από λίγες ημέρες η Κύπρος έδειξε τον δρόμο στη «Μητέρα Πατρίδα» προχωρώντας σε συμφωνία με την Αίγυπτο.
 
 Γιατί η Ελλάδα έχει ακόμα το θέμα στην κατάψυξη;

Ένα ενδιαφέρον άρθρο δημοσίευσε ο γνωστός δημοσιογράφος και ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον κ. Μ. Ιγνατίου, ο οποίος υπαινίσσεται ότι η Ελλάδα ίσως «φοβάται» να ανακηρύξει τις ΑΟΖ της. Αφορμή για την διατύπωση αυτή παίρνει από την πρόσφατη συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου.
 
Ως γνωστόν, πριν από λίγες ημέρες η Κύπρος έδειξε τον δρόμο στη «Μητέρα Πατρίδα» προχωρώντας σε συμφωνία με την Αίγυπτο για τη συνεκμετάλλευση των περιοχών που βρίσκονται στα σύνορα των δύο κρατών.

Με λίγα λόγια, εάν λοιπόν ανακαλυφθούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη διαχωριστική γραμμή των δύο ΑΟΖ, θα μπορέσουν να τα εκμεταλλευτούν από κοινού προς όφελος των λαών και των δύο χωρών.
 
Η Ελλάδα άφησε αυτό το θέμα στην κατάψυξη (όπως άλλωστε είχε προβλεφθεί σ’ αυτήν την στήλη, την άνοιξη του 2012, όταν ανήγγειλε ο κ. Σαμαράς πως θα οριοθετήσουμε την ΑΟΖ, και είχα γράψει τότε εδώ, πως πρόκειται για επικοινωνιακό τέχνασμα).
 
Ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης, ο πιο ειδικός για θέματα ΑΟΖ που διαθέτει η χώρα μας, εξηγεί παραστατικά έναν από τους λόγους για τους οποίους το ζήτημα δεν μπορεί να προχωρήσει. Έχει γράψει ότι είναι οι Αμερικανοί αυτοί που ζητούν συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, και μάλιστα από το 1975!
 
Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ ουδέποτε απέσυραν αυτό το σχέδιο.

Και ενώ δεν ζητούν συνεκμετάλλευση σε περιοχές, όπου οι ΑΟΖ των δύο κρατών συνορεύουν, κάτι που θα ήταν λογικό, αντιθέτως εισηγούνται να υπάρξει συνεκμετάλλευση σε όλο το Αιγαίο Πέλαγος, κάτι που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.
Η αμερικανική θέση είναι εντελώς λανθασμένη και απαράδεκτη, αν και έχουμε ενδείξεις ότι σιγα-σιγά αλλάζει…
 
Η Κύπρος, βέβαια, αντιλαμβάνεται την συνεκμετάλλευση εντελώς διαφορετικά, γράφει ο κ. Ιγνατίου και καλώς πράττει. Έτσι έχει κάνει ήδη μια σωστή συμφωνία συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ στο οικόπεδο «Αφροδίτη» που βρίσκεται στα σύνορα των δύο ΑΟΖ τους, και τώρα υπέγραψε αυτήν την εξαιρετική συμφωνία με την Αίγυπτο.
 
Η Ελλάδα έχει τώρα μια μεγάλη ευκαιρία να οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες της με τη φιλικά, πλέον, προσκείμενη Αίγυπτο για να μπορέσει να αξιοποιήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, τα κοιτάσματα που βρίσκονται νότια της Κρήτης.

Ως γνωστόν ο Αιγύπτιος ηγέτης κ. Σίσι, ακούει το όνομα Ερντογάν και οργίζεται, διότι ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας στήριζε οικονομικά και καθοδηγούσε τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», προτίθεται μάλιστα να φιλοξενήσει στην Τουρκία, όσα στελέχη τους δεν βρίσκονται ακόμη στις αιγυπτιακές φυλακές.
 
Ο κ. Μ. Ιγνατίου, προβαίνει και σε μια αξιοσημείωτη αποκάλυψη.

Ότι η Αθήνα προσέλαβε μεν τον κ. Σόλωνα Κασίνη για να τη βοηθήσει, λόγω της τεράστιας εμπειρίας του για τέτοιου είδους οριοθετήσεις (ήταν ο αρμόδιος για τις κυπριακές), αλλά, δυστυχώς, δεν τον έχει αξιοποιήσει. Δεν τον έχει δει ούτε μία φορά ο υπεύθυνος υπουργός Γιάννης Μανιάτης.
 
Αλλά και στην Κύπρο άρχισαν να δημοσιοποιούνται ερωτηματικά για την στάση των ελληνικών κυβερνήσεων.

Η εφημερίδα της Λευκωσίας «Φιλελεύθερος», σε παλαιότερο δημοσίευμά της μίλησε για την κατανόηση που δείχνει η Λευκωσία για το ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα της έναρξης συζητήσεων για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κύπρο, αλλά το ερωτηματικό που υπάρχει είναι -όπως γράφει η εφημερίδα- «ότι δεν έχει επιχειρηθεί καν η προκαταρκτική εργασία που απαιτείται, ώστε εάν και όποτε παρουσιασθεί η θετική συγκυρία, να προχωρήσει άμεσα η οριοθέτηση τόσο με την Κύπρο όσο και με την Αίγυπτο».
 
Η Ελλάδα με τη γνωστή και ως τροπολογία Μανιάτη, που έχει κατατεθεί και στον ΟΗΕ, έχει κάνει ένα βήμα που της επέτρεψε και την πραγματοποίηση των ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο (η τροπολογία ορίζει ότι η Ελλάδα σε περιοχές που δεν έχει υπάρξει οριοθέτηση με τις άλλες παράκτιες χώρες, λαμβάνει υπόψη της ως όριο των ζωνών της τη μέση γραμμή), αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

Πότε θα αποφασίσει η Ελλάδα να δώσει τέλος στις εκκρεμότητες;
 
Ο Μακεδών
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: