Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Δύο χρόνια «ΔΔΕΕ»: Επειδή δεν τους βλέπεις δεν θα πεί οτι δεν υπάρχουν !

2013-01-20_ask_casc_gamb_03
Την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, παρέστη στην τελετή εορτασμού της γενέθλιας ημέρας της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών (ΔΥΚ).


IMG_9296 - Αντίγραφο
Η ΔΕΕ αξιοποιεί τις δυνάμεις που διαθέτουν οι κλάδοι, οι οποίες στην ουσία συνιστούν τη “δεξαμενή” από την οποία η ΔΕΕ εκτιμάται ότι θα αντλεί τις δυνάμεις της περιλαμβάνονται το ΕΤΑ, η Ζ’ ΜΑΚ, τα ΕΤΕΘ (Αμφίβιοι Καταδρομείς), οι Ομάδες Ανορθόδοξου Πολέμου της ΔΥΚ του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) και η 31η ΜΕΕΔ της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ)

IMG_9307 - Αντίγραφο
ΔΔΔΕ: Η αιχμή του δόρατος Την ΔΔΕΕ συγκροτούν οι τέσσερις βασικές μονάδες ειδικών επιχειρήσεων: η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, η 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών και η Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών.

IMG_9323 - Αντίγραφο
 Η ΔΔΕΕ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, συστάθηκε πριν από δυο χρόνια με σκοπό τη διεξαγωγή διακλαδικών ειδικών επιχειρήσεων. 

Η ΔΔΕΕ είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνε δεκαετίες πριν όπως συμβαίνει σε όλους τους προηγμένους στρατούς ανά τον κόσμο. 

Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αναγνωρίζουν λοιπόν την αξία των ειδικών δυνάμεων και αυτό είναι κάτι ενθαρρυντικό. 

Πιο συγκεκριμένα η ΔΔΕΕ προσέφερε τα ακόλουθα ως πιο στοχευμένες και αναλυτικές παρατηρήσεις εκ μέρους μας:

sofgrkeed
  1. Ενότητα Διοίκησης. Πλέον κάτω από μια κοινή στέγη θα ασκείται τόσο το τακτικό- επιχειρησιακό επίπεδο σχεδιασμού και συντονισμού επιχειρήσεων όσο και θέματα διοικητικής μέριμνας και φροντίδας του προσωπικού. Διακλαδικό πνεύμα. 
  2. Στην ΔΔΕΕ συνυπάρχουν τέσσερις μονάδες στρατηγικής αξίας εκ των οποίων Ζ’ ΜΑΚ και ΕΤΑ από πλευράς Ε.Σ, 31 ΜΕΕΔ από πλευράς Π.Α και τέλος η θρυλική ΔΥΚ από το Π.Ν. Με άλλα λόγια, μονάδες με διαφορετική επιχειρησιακή φιλοσοφία ενώνουν τις δυνάμεις τους συγκροτώντας την αιχμή του δόρατος για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Επί της ουσίας πλέον καλλιεργείται το πνεύμα της διακλαδικότητας, παραμερίζονται οι όποιες διαφορές και υπάρχει κοινή προσήλωση στην οποιαδήποτε αποστολή τους ανατεθεί.
  3. Άρτιο συντονισμό. Η πεμπτουσία των ειδικών επιχειρήσεων. Ο Συντονισμός. Συγκροτείται πλέον ένα πλέγμα συντονισμού και δύναται η δυνατότητα η μια μονάδα μέσω συνδέσμων στην άλλη να επικοινωνεί και να γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή την επιχειρησιακή κατάσταση που βιώνει. Μένει να βελτιωθούν τα τεχνικά μέσα επικοινωνιών και να συσταθεί ένα κοινό δίκτυο διοίκησης και ελέγχου ή ακόμα καλύτερα C4 ISTAR (intelligence, surveillance, target acquisition, and reconnaissance) ήτοι διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, πληροφοριών, επιτήρησης, κατάδειξης στόχων και αναγνώρισης.
  4. Διαμόρφωση ολοκληρωμένου δόγματος επιχειρήσεων. Ολοκληρωμένο δόγμα επιχειρήσεων συνεπάγεται βελτίωση των δυνατοτήτων εκτέλεσης ειδικών επιχειρήσεων αφού μέσω της ΔΔΕΕ οι μονάδες δύναται να εκτελούν σύνθετες αποστολές ακόμα και σύνθεση με μέλη μεταξύ αυτών. Σε άλλη περίπτωση που ανατεθεί αποστολή σε μια μονάδα μπορεί αυτή την εκτελεί και οι υπόλοιπες να την υποστηρίζουν.
  5. Βέλτιστος επιχειρησιακός σχεδιασμός. Τέσσερις μονάδες ενώνουν τις γνώσεις τους, ενώνουν την εμπειρία τους. Κατακόρυφα κατ’ αυτόν τον τρόπο αναβαθμίζεται το επίπεδο της εκπαίδευσης άρα και της αποτελεσματικότητας την ώρα της μάχης. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός τους αναπροσαρμόζεται αφού πλέον ο αρχιστράτηγος των επιχειρήσεων μέσα από μια δεξαμενή εκλεκτών μονάδων και στελεχών κατ’ επέκταση επιλέγει τους καταλληλότερους. Επιπροσθέτως, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός τροποποιείται κατά τέτοιον τρόπο ώστε να εξυπηρετεί αρτιότερα και αποτελεσματικότερα τον ρόλο των ειδικών δυνάμεων αφού μέσα από μεθοδική εκπαίδευση διαπιστώνονται τυχόν ατέλειες.IMG_7585
  6. Επαύξησης της δυνατότητας χρήσης τους ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα πλέον και συγκεκριμένα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει τον κρυφό άσσο που θα ήθελε για την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας στα καυτά μέτωπα κατά της τρομοκρατίας.
Είναι επιτακτική η ανάγκη η Ελλάδα να συμμετέχει ενεργά στις αποστολές κατά της διεθνούς τρομοκρατίας όπως κάνουν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι η Πολωνία ή η Ολλανδία. Και αυτό γιατί έχουμε να κερδίσουμε πολλά; 

Και αυτά είναι τα διεθνή ανταλλάγματα, η εμπειρία, τα διδάγματα και κατ’ επέκταση η βελτίωση του επιπέδου μαχητικής ικανότητας των μονάδων. 

Σκεφθείτε πόσο ωφέλιμο θα ήταν για την χώρα μας δεδομένου του διεθνούς ναυτιλιακού κύρους να αναλάμβανε μια αποστολή καταστολής της πειρατείας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ εναντίων των Σομαλών πειρατών.

Είναι επιτακτική η ανάγκη η Ελλάδα να σηκώσει την σημαία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε θέματα καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας και ειδικά σε περιοχές εγγύς της πατρίδας μας. 

Η ΔΔΕΕ θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα ώστε να στηριχθεί μια τέτοια προσπάθεια με τον ενδεδειγμένο σχεδιασμό.
Πηγές:
ΓΕΕΘΑ
defencenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: