Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Τα Τύμπανα του πολέμου «ηχούν» ξανά στο Κόσσοβο

kosovomap-2010
Πρίστινα: Δεκάδες τραυματίες ο απολογισμός των επεισοδίων  από τις ταραχές


Η κατάσταση ήταν σχετικά ήρεμη σήμερα το πρωί , αλλά εξακολουθεί  να είναι τεταμένη  στην Πρίστινα, όταν  από την Τρίτη το βράδυ πραγματοποιήθηκαν σφοδρές συγκρούσεις  μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών, αναφέρει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΝJUG .

Περίπου 100 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ 29 διαδηλωτές και 56 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.
Πολλοί δρόμοι στο κέντρο της πόλης παραμένουν δεσμευμένοι, και υπάρχει ισχυρή παρουσία της αστυνομίας από χθες το βράδυ, αναφέρει η αλβανική εφημερίδα koha.net .

Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου έκανε χρήση δακρυγόνων και χρησιμοποίησε κανόνι νερού για να απωθήσει τους  περίπου 1.000 διαδηλωτές, οι οποίοι πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ.
Οι ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Tanjug ανέφεραν ότι υπήρχαν «πολλές δεκάδες τραυματίες και από τις δύο πλευρές», ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, έγραψαν ότι  το μέλος της ομάδας «Αυτοδιάθεση» Visar imeri ήταν ανάμεσά τους.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε επίσης τεθωρακισμένα οχήματα και συνέλαβε μεγάλο αριθμό ατόμων, μεταξύ των οποίων και τον δήμαρχο της Πρίστινα.
_v4big
Οι ταραχές ξέσπασαν μετά από κινητοποίηση της αλβανικής ομάδας Αυτοδιάθεση, και του ηγέτη της Νταρντάν Μουλικάι , ο οποίος  έδωσε  στην αστυνομία ένα τελεσίγραφο , ζητώντας  μέσα σε 15 λεπτά, να αφαιρεθούν όλα τα οδοφράγματα που τοποθετήθηκαν μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου.

Ο ίδιος κατηγόρησε το σέρβο βουλευτή της κυβέρνησης στην Πρίστινα, Αλεξάνταρ τζαπλάνοβιτς , ο οποίος , αποκάλεσε τις μητέρες των αλβανών της Djakovica «απολίτιστες» και είπε ότι οι αλβανοί διαδηλωτές ήταν « άγριοι, και απαιτούνταν  μεγάλη ασφάλεια».

Οι  διαδηλωτές απαίτησαν την παραίτησή του, και την εξαγορά του συγκροτήματος ορυχείων Τρέπτσα, που ελέγχεται κατά πλειοψηφία από το Ταμείο Ανάπτυξης της Σερβίας, μετατρέποντάς το  σε μια δημόσια εταιρεία. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κυβέρνηση της Σερβίας και των Σέρβων πολιτικών εκπροσώπων στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι αλβανοί απεύθυναν επίσης έκκληση για «επείγουσα συζητήσεις» για το νόμο που αφορά τις δημόσιες επιχειρήσεις, και ανακοίνωσαν ότι πρόσφατα το νομοσχέδιο αυτό αποσύρθηκε από την διαδικασία , διότι αυτό θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες.

Η ΜΚΟ «Mothers “Appear» από την Djakovica, ήταν μεταξύ των οργανωτών αυτής της διαδήλωσης, τονίζοντας ότι η οργάνωση αυτή έδωσε στην πορεία αυτή  «πολιτική και κομματική διάσταση.»

Σύμφωνα με ανάλυση  στο pentapostasgma.gr, οι αλβανοί απαιτούν, να τους δοθούν τα μεγάλης αξίας ορυχεία της Τρέπτσας, ενώ η συμφωνία δεν το προβλέπει, απαιτούν τακτικές ένοπλες δυνάμεις ενώ δεν προβλέπεται, απαιτούν την μη παρουσία σέρβων πολιτικών στην κυβέρνηση του Κοσσόβου, ενώ ούτε αυτό προβλέπεται.  

Γενικώς απαιτούν, απαιτούν, απαιτούν….
Η στάση όμως αυτή προδικάζει ότι προετοιμάζονται για την ανάφλεξη της περιοχής, διώχνοντας όλους τους σέρβους, και σε συνδυασμό με μία παρόμοια κατάσταση στην ΠΓΔΜ, προσβλέπουν στην ένωση όλων των αλβανικών εδαφών.
Το σχέδιο «μεγάλη Αλβανία», είναι σε πλήρη εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό με την συνδρομή και των Μ.Κ.Ο.
Βίντεο



pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: