Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Βαριά η απώλεια για την Πολεμική Αεροπορία

koC8YMNk
Μέσα σε έξι βδομάδες το κύρος της Πολεμικής Αεροπορίας έχει πληγεί μετά από το δεύτερο ατύχημα με μαχητικό αεροσκάφος Lockheed Martin F-16.



Στις 5 Δεκεμβρίου ένα F-16 της 343Μ της 115 Πτέρυγας Μάχης εκτελούσε εκπαιδευτική αποστολή στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Γαύδου, όταν κατέπεσε. 


Οι δύο χειριστές πρόλαβαν και ενεργοποίησαν επιτυχώς το σύστημα του εκτινασσόμενου καθίσματος του αεροσκάφους .


Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι στιγμής, συνολικά 11 άτομα (δύο Ελληνες, εννέα Γάλλοι) έχασαν την ζωή τους, συμπεριλαμβανομένου του πληρώματος δύο ατόμων, ύστερα από την πτώση  του διθέσιου μαχητικού F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην αεροπορική βάση Λος Λιάνος - Αλμπαθέτε της Ισπανίας, στις 26 Ιανουαρίου, κατά την διάρκεια της άσκησης TLP.


Οι 10 χώρες του ΝΑΤΟ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα TLP είναι το Βέλγιο, Βρετανία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας, το TLP είναι  «το πιο απαιτητικό» πρόγραμμα για πιλότους μαχητικών.


Δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ που επικαλείται το βρετανικό BBC ανέφεραν ότι ένας από τους δύο Έλληνες πιλότους εκτέλεσε λανθασμένο ελιγμό, αν και αυτός ο ισχυρισμός δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής. 


Το αεροπλάνο φέρεται να έφυγε δεξιά από την πορεία του και να κατέπεσε από ύψος 300 μέτρων περίπου. 


Ο Ισπανός υπουργός Άμυνας Μορένες ανέφερε ότι «το F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη στις 15.16 τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της απογείωσης, για άγνωστους λόγους».

Το ατύχημα, το χειρότεροτων τελευταίων ετών στο πλαίσιο της Συμμαχίας έξω από τις ζώνες πολεμικών συγκρούσεων, τόσο από τον αριθμό των θυμάτων όσο και των πληγεισών χωρών, αποτελεί αντικείμενο πολλών ερευνών. 

Οι εν εξελίξει έρευνες στην Ισπανία έχουν χαρακτηριστεί ως απόρρητες. 
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: