Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Άμα έχεις πολλά κιλά… «καρύδια» τα χώνεις στεγνά στον ΟΗΕ και μέσα στην έδρα του! (βίντεο)

3667231
«Αρένα προπαγανδιστικού αγώνα, ή όργανο διατήρησης ειρήνης;»

Ο ΟΗΕ θα ήταν αποτελεσματικός στην επίλυση των διεθνών διαφορών, εάν κάποια κράτη-μέλη δεν προσπαθούσαν να τον χρησιμοποιήσουν για να κυριαρχούν στις παγκόσμιες υποθέσεις, θεωρεί ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ,
προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες αυτές οδήγησαν στις βομβιστικές επιθέσεις στη Σερβία, τον πόλεμο στο Ιράκ και το χάος στη Λιβύη. 

Δηλαδή… τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια;

Ο Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τον ΟΗΕ, ο οποίος πλησιάζει τα 70 χρόνια του, να είναι ένας ανεξάρτητος και αποτελεσματικός ηγέτης στην παγκόσμια διαδικασία λήψης αποφάσεων, παρά τις προσπάθειες ορισμένων μελών του να σφετεριστούν τις λειτουργίες του οργανισμού.

Άμα έχεις πολλά κιλά… «καρύδια» τα χώνεις στεγνά στον ΟΗΕ και μέσα στην έδρα του! (βίντεο)

«Ήρθε η ώρα να απαντήσουμε στο ερώτημα: θέλουμε πραγματικά να δούμε τα Ηνωμένα Έθνη ως ένα αποτελεσματικό και ισχυρό εργαλείο για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας, ή είμαστε έτοιμοι να επιτρέψουμε να μετατραπεί σε αρένα προπαγανδιστικού αγώνα, με τον ΟΗΕ να αποκλείεται από τη διαδικασία της εξεύρεσης λύσεων-κλειδιών στα διεθνή προβλήματα», είπε ο Λαβρόφ, κατά την ανοικτή συζήτηση για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ), που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη.

lavrof_un

Ο Λαβρόφ απαρίθμησε επεισόδια στην πρόσφατη ιστορία, τα οποία βλέπει ως παραβιάσεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που προκαλούνται από τη βούληση κυριαρχίας στις παγκόσμιες υποθέσεις.

«Είναι αρκετό να θυμόμαστε τους βομβαρδισμούς της Σερβίας, την κατοχή του Ιράκ στο πλαίσιο ενός ψευδούς προσχήματος … και την αγενή χειραγώγηση της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας που οδηγεί στην καταστροφή και το συνεχές χάος στη Λιβύη», είπε ο υπουργός.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε προσπάθειες είτε για την μεταστροφή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ένα σώμα για την άνευ όρων και χύμα έγκριση των αποφάσεων που λαμβάνονται από τον «ηγέτη», ή για απομάκρυνσή του εντελώς από τη λήψη αποφάσεων.



Ο Λαβρόφ μίλησε για «ανούσιες μεθόδους … όπως είναι η μαζική πίεση στα κυρίαρχα κράτη, οι προσπάθειες για την επιβολή σε αυτά των αποφάσεων και των προτύπων στην πολιτική, την οικονομία και την ιδεολογία».

«Για όσους δεν είναι διατεθειμένοι να υπακούσουν, υπάρχουν τεχνικές έμπνευσης εσωτερικών συγκρούσεων και εκτέλεσης των εργασιών αλλαγής του καθεστώτος», πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών. «Ένα παράδειγμα είναι η ανοιχτή ενθάρρυνση του αντι-συνταγματικού πραξικοπήματος στην Ουκρανία.»

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που πατάσσει τη χρηματοδότηση του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (IS, πρώην ISIS) και ξεκίνησε από τη Ρωσία και εγκρίθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, είναι ένα από τα θετικά παραδείγματα της ανεξάρτητης εργασίας του συμβουλίου, πιστεύει ο Λαβρόφ.

Το ψήφισμα σχετικά με την κατάργηση των χημικών όπλων στη Συρία είναι άλλο ένα τέτοιο παράδειγμα, σύμφωνα με τον υπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: