Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

«Οργή, καθώς η Ελλάδα στέλνει τους πρόσφυγες της στη Γερμανία»

siroi_sintagma-600x400
Την άμεση αντίδραση της Γερμανίας προκάλεσε ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου, σύμφωνα με το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση παρείχε ταξιδιωτικά έγγραφα σε πρόσφυγες ώστε να ζητήσουν εν συνεχεία άσυλο στο Βερολίνο.


Το ρεπορτάζ με τίτλο «Οργή, καθώς η Ελλάδα στέλνει τους πρόσφυγές της στη Γερμανία» αναφέρεται σε κρυφή συμφωνία που είχε συνάψει η προηγούμενη κυβέρνηση με ομάδα 840 Σύρων προσφύγων τον Δεκέμβριο που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν Σύροι στο επίμαχο ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου, η κυβέρνηση συμφώνησε να τους παράσχει τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να αναζητήσουν το μέλλον τους νόμιμα στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, που είναι πιο «δεκτικές» στους μετανάστες.

Μετά από έναν μήνα διαμαρτυρίας και απεργίας πείνας, η κυβέρνηση πρότεινε μία συμφωνία που ικανοποιούσε και τις δύο πλευρές, αναφέρουν οι Times, καθώς ούτε οι Σύροι ήθελαν να μείνουν στην Ελλάδα, ούτε η Ελλάδα ήθελε να κρατήσει τους πρόσφυγες. 


Έτσι, 200 εξ” αυτών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ εξασφάλισαν με κυβερνητική παρέμβαση τα απαραίτητα έγγραφα.

Ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Στέφαν Μάιερ, μόλις ενημερώθηκε η Καγκελαρία για το δημοσίευμα, κάλεσε σε εξηγήσεις την ελληνική κυβέρνηση.

«Είμαι έκπληκτος. 

Η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποκαλύψει τα πάντα γρήγορα και πλήρως. 

Ασφαλώς εάν η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν ενήργησε σύμφωνα με το Δίκαιο της Ε.Ε., αυτό θα πρέπει να τιμωρηθεί και να διωχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τονίζει ο Μάιερ.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: