Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Λυσσασμένη τουρκική αντίδραση μετά την «σφαλιάρα» με το Explora με ρεκόρ παραβιάσεων και σφοδρές αερομαχίες

AAA_AEROMAXIA4_1
ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΦΝΣ ΕΠΙΔΙΩΞΑΝ «ΘΕΡΜΟ « ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ
Πρωτοφανής ήταν η τουρκική αντίδραση μετά τη «σφαλιάρα» από την άκαρπη αποστολή του ιταλικού ερευνητικού σκάφους OGS Explora εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας η οποία ακυρώθηκε εν τοις πράγμασι από την ελληνική αντίδραση.


Έτσι σήμερα η τουρκική Αεροπορία με μαχητικά αεροσκάφη και αεροσκάφος ΑΦΝΣ επιχείρησε να διατρήσει πρακτικά τον Εθνικό Εναέριο Χώρο (ΕΕΧ) σε μια προσπάθεια να δείξει ότι είναι αυτή που ελέγχει το Αιγαίο, αλλά εις μάτην αφού τα μαχητικά της ΠΑ τα οποία βρίσκονταν σε καθήκοντα readiness αναχαίτισαν όλα τα ίχνη.

Επίσης υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις που τα τουρκικά μαχητικά εγκλωβίστηκαν από τα αντίστοιχα ελληνικά σε βολές παραμέτρων πυραύλων μακρού βεληνεκούς AIM-120C. Eπίσης τα τουρκικά μαχητικά προσπάθησαν να ανταποδώσουν σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις με αντίστοιχη χρήση των δικών τους ραντάρ...

Έτσι εκτός από τις υπερπτήσεις που πραγματοποιήθηκαν πάνω από τις νήσους ν. Μακρονήσι, ν. Ανθρωποφάγοι και ν. Αγαθονήσι τα 6 τουρκικά μαχητικά F-16 και το ένα CN-235 πραγματοποίησαν αριθμό ρεκόρ 41 παραβιάσεων του ΕΕΧ και 2 παραβιάσεων του FIR Αθηνών. Η τουρκική δραστηριότητα εκδηλώθηκε πρακτικά σε όλο το Αιγαίο, από βορρά, στο κεντρικό Αιγαίο και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Μια σημαντική διαφορά στο «ποιοτικό» σκέλος των παραβιάσεων ήταν ότι οι τούρκοι πιλότοι ήταν ιδιαίτερα προκλητικοί στη συμπεριφορά τους καθώς με την εμφάνιση των ελληνικών μαχητικών ξεκινούσαν ελιγμούς εγκλωβισμού των ελληνικών αεροσκαφών, κάτι που έγινε αμέσως αντιληπτή από το ΕΚΑΕ (Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων).

Υπενθυμίζεται πως το ιταλικό ερευνητικό σκάφος OGS Explora, το οποίο θα πόντιζε καλώδιο οπτικών ινών, όντας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια της Κρήτης, με κατεύθυνση το Μαρμαρά στις τουρκικές ακτές και έχοντας ζητήσει άδεια για διέλευση επικράτειά μας από την Τουρκία πρακτικά ανέκρουσε πρύμνα ύστερα από την ελληνική προειδοποίηση.  

H Ελλάδα προειδοποίησε ότι "θα αντιδράσει" αν συνέχιζε την πορεία του χωρίς να ανακαλέσει το αίτημα που είχε υποβάλλει στην Τουρκία για να του δώσει άδεια να περάσει μέσα από την ... ελληνική επικράτεια.

Το ιταλικό σκάφος "πείστηκε" από την ελληνική αντίδραση, ακινητοποιήθηκε περίπου 60 μίλια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας και ενώ βρισκόταν κοντά του η τουρκική φρεγάτα TCG Gelibolu (F 493) προκειμένου  να το προστατέψει από τυχόν ελληνική αντίδραση και στη συνέχεια αναγκάστηκε να επιστρέψει

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: