Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Η αγορά του Rafale αντανακλά την αναζωπύρωση του εθνικισμού στην Αίγυπτο

ραφαλ-Αιγυπτος
Όπως βελτιώνονται οι οικονομικές συνθήκες, η κατάσταση της ασφάλειας επιδεινώνεται και ο στρατός της Αιγύπτου θέλει να αποστασιοποιηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.


 Ο πελάτης είναι βασιλιάς, ειδικά όταν υπόσχεται να ακουμπήσει πάνω στο τραπέζι 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ και πιέζει, ή και πιέζεται, για να ολοκληρώσει την προμήθεια.

Η γαλλική κυβέρνηση το έχει κατανοήσει αυτό και κάνει ότι είναι δυνατόν για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Αιγύπτιου προέδρου Σίσι. Ένα ερώτημα παραμένει για εμάς αναπάντητο:
Γιατί χρειάζεται η Αίγυπτος να παραλάβει όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτό τον γαλλικό στρατιωτικό εξοπλισμό;

Πρώτον, για να λάβει μέρος σε μια στρατιωτική παρέλαση!
Στις 5 Αυγούστου, η Αίγυπτος γιορτάζει πράγματι τη διεύρυνση της Διώρυγας του Σουέζ.

 Τα πλοία μπορούν και στη συνέχεια να τη διασχίσουν - το μήνυμα, γεγονός που θα αυξήσει την κυκλοφορία και τα έσοδα.

Το κανάλι είναι μία από τις μεγαλύτερες περιουσίες της Αιγύπτου, της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. 

Ο πρόεδρος Σίσι το τόνισε ιδιαίτερα στους Γάλλους συνομιλητές του, ώστε αυτοί να έχουν έτοιμα τουλάχιστον τρία μαχητικά Rafale και μια φρεγάτα FREMM για την γιορταστική μέρα.

Τα αεροσκάφη, αρχικά προορίζονταν για την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, πρέπει να παραληφθούν από τους Αιγυπτίουε απευθείας από τη γραμμή συναρμολόγησης της Dassault και η φρεγάτα Normandie, ήδη στα χέρια των Γάλλων ναυτικών, θα μεταβιβαστεί στην Αίγυπτο.

Αυτή η αιγυπτιακή επιθυμία εκφράζει την νέα πολιτική πορεία στο Κάιρο, από τον ερχομό στην εξουσία του στρατάρχη-προέδρου Αμπντ αλ-Φατάχ αλ Σίσι, 3 Ιουλίου 2013.

 Η χώρα αναβιώνει τον εθνικισμό, εμπνευσμένο από το Νάσερ, στην εξουσία από το 1952 έως το 1970.

Η εθνικοποίηση της διώρυγας του Σουέζ το 1956 - η οποία προκάλεσε έναν πόλεμο με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο - συνεχίζει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην αιγυπτιακή σύγχρονη μυθολογία και ο πρόεδρος Σίσι σκοπεύει να επωφεληθεί του Νάσερ.

Και τα όπλα από την Γαλλία είναι για να «απελευθερωθούν» στην Αίγυπτο από την κηδεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επειδή είναι πιο κοντά στη Ρωσία - έτσι λέγεται, φάνηκε από την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα, όπου πούλησε στον Σίσι ένα πυρηνικό εργοστάσιο.
Στην Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση Ομπάμα δεν έχει «εκτιμήσει» το πραξικόπημα του Σίσι και ιδιαίτερα την βίαιη καταστολή που ακολούθησε. 

Η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να διατηρεί τις επαφές με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία θεωρείται ως τρομοκρατική οργάνωση στο Κάιρο, με τις ΗΠΑ να είναι απρόθυμες να παραδώσουν τα ελικόπτερα επίθεσης Apache στον Σίσι.


 Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν ετήσια στήριξη ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Αίγυπτο - 2/3 αυτής της βοήθειας είναι στρατιωτικής φύσεως.

Η πώληση του Rafale στην Αίγυπτο χρονολογείται από τον περασμένο Αύγουστο, όταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βομβάρδισαν θέσεις των ισλαμιστών στη Λιβύη, με την υποστήριξη της Αιγύπτου.

Τα Εμιράτα στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τα μαχητικά Mirage 2000-9 αντί του F-16, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με γαλλικές πηγές πληροφόρησης, άσκησαν βέτο σχετικά με τη χρήση των μαχητικών-βομβαρδιστικών αμερικανικής κατασκευής.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του στόλου της Αιγύπτου αποτελείται πλέον από 220 αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης μαχητικά F-16. 

Ως εκ τούτου η θέληση του Σίσι να διαφοροποιήσει - γρήγορα - τις χώρες που προμηθεύουν όπλα στην Αίγυπτο, με χώρες όπως η Γαλλία, είναι κατανοητή.

Η σύναψη της συμφωνίας αυτής διευκολύνθηκε από τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ. 

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η πορεία της αιγυπτιακής λίρας έχουν δώσει οξυγόνο σε μια οικονομία που ήρθε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας με την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.

Τα πρώτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση φαίνεται να λειτουργούν και το διεθνές συνέδριο «Φίλοι της Αιγύπτου», συμπεριλαμβανομένων των χωρών του Κόλπου, θα λάβει χώρα στα μέσα Μαρτίου.
Το Κάιρο αναμένει επενδύσεις μέχρι 15 δισεκατομμύρια δολάρια, λέει η Σοφί Ρομμΐθ της εταιρείας συμβούλων Meroe Consulting.

Ωστόσο, η κατάσταση ασφάλειας, η οποία επιδεινώνεται, συνεχίζει να επιβαρύνει υπέρμετρα την ανάπτυξη της χώρας.

 «Η σταθερότητα της μεγαλύτερη αραβικής χώρας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη», λέει στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας στο Παρίσι.

Οι απειλές προέρχονται από τρία μέτωπα.
Στα ανατολικά το Κάιρο έχει αποτύχει μέχρι τώρα να ανακτήσει τον έλεγχο της επαρχίας του Σινά, ειδικά κατά της οργάνωσης Ανσάρ Μπέιτ αλ-Μακντίς, η οποία συσπειρώθηκε με το Ισλαμικό Κράτος.

Στα δυτικά, η Λιβύη στο χάος και το Κάιρο να υποστηρίζει μία κυβέρνηση που είναι εναντίον - και πάλι - ακραίων ισλαμικών κινημάτων. 

Τέλος, σε ένα καθαρά εσωτερικό μέτωπο, η διάχυτη τρομοκρατία αυξάνεται καθώς οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι σημαντικές, όπως κατήγγειλε πρόσφατα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Διεθνής Αμνηστία.

Ερωτηθείς για το θέμα αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών στο Παρίσι καλεί για «ειλικρινή και άμεσο διάλογο, όπως αρμόζει μεταξύ φιλικών χωρών. 

Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάθε φορά που τo κρίνουμε αναγκαίο»...
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: