Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διατηρεί γέφυρα με την Ελλάδα δια της πλαγίας…

nikos-anastasiadis-kai-vlantimir-poytin5-620x412
Όλες οι συμφωνίες του Ρώσου Προέδρου με την Κυπριακή Δημοκρατία

Την ίδια ώρα που και η νέα ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζει την προσπάθεια για διατήρηση επαφών με τη χώρα μας. 

Ωστόσο, αφού συναντά κλειστό τον δρόμο (με τον Πάνο Καμμένο να διατηρεί ανοικτό μόνο ένα μικρό δρομάκι), το κάνει δια της πλαγίας οδού, στηρίζοντας την Κύπρο.

Ο Ρώσος Πρόεδρος προχώρησε σε μια σειρά συμφωνιών με τον ομόλογο του της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και έστειλε το μήνυμα στην κυβέρνηση των Αθηνών πως είναι πάντα έτοιμος να προσφέρει χείρα βοηθείας. 

Μέχρι στιγμής πάντως και ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να ανεβαίνει στο ευρωπαϊκό γερμανικό άρμα…

Η Μόσχα, διά του Βλαντιμίρ Πούτιν αναθερμαίνει πλέον και το ενδιαφέρον της για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ για υδρογονάνθρακες, προσφέροντας έτσι ασπίδα και στις τουρκικές προκλήσεις. 

Στη μακρά ατζέντα των συζητήσεων που είχε χθες στη Μόσχα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προκύπτουν πολλές ενθαρρυντικές εξελίξεις, που αφορούν τα πεδία του Κυπριακού, της ενέργειας, της οικονομίας, του τουρισμού.

Ο Πρόεδρος Πούτιν μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ανέφερε ότι το ενδιαφέρον της χώρας του για την κυπριακή ΑΟΖ δεν έχει αποσυρθεί, έστω κι αν η Ρωσία απέτυχε, όπως είπε, στους σχετικούς διαγωνισμούς. 


Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ενδιαφέρον σε ένα νέο γύρο αδειοδότησης καθώς και για πιθανές συνεργασίες με εταιρείες που δραστηριοποιούνται σήμερα στα κυπριακά τεμάχια.

Ρωσικά πολεμικά πλοία θα ελλιμενίζονται στην Κύπρο, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. 


Την ευγνωμοσύνη για τη στάση της Κύπρου σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της χώρας, ο οποίος έλαβε πρόσκληση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επισκεφθεί το νησί.

Συμφωνία αμυντικής φύσεως υπέγραψαν χθες Κυπριακή Δημοκρατία και Ρωσική Ομοσπονδία. Πρόκειται για Μνημόνιο Συναντίληψης για Συνεργασία των δύο Υπουργείων Άμυνας στον Ναυτικό Τομέα. 

Το Μνημόνιο προσδοκά στην ανάπτυξη της ναυτικής συνεργασίας μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας και περιλαμβάνει διάφορες πτυχές, μεταξύ άλλων, αυτής της έρευνας και διάσωσης στην περιοχή, καθώς και διευκολύνσεις για τα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Μέσα από αυτήν τη συμφωνία θα προσφέρονται διευκολύνσεις για τα ρωσικά πλοία, με τη χρήση των κυπριακών υποδομών.

Επικαιροποιήθηκε, επίσης, η Συμφωνία για Στρατιωτική και Τεχνική Συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, που υπογράφηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1996.

 Η συμφωνία αφορά ανάπτυξη της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας για ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της διεθνούς ασφάλειας.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει την ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών για στρατιωτικο-πολιτικά θέματα, στρατιωτική εκπαίδευση και ανταλλαγή εμπειριών σε διάφορα θέματα. 

Η Συμφωνία συμπεριλαμβάνει πρόνοια για τη χρήση των κυπριακών αεροδρομίων σε περίπτωση ανθρωπιστικών περιπτώσεων. 

Σημειώνεται, επίσης, πως σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία εξέφρασε την επιθυμία για αγορά μεριδίου ποσοστών από εταιρείες που δραστηριοποιούνται ήδη στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι υπόλοιπες συμφωνίες
Κατά τη χθεσινή ημέρα υπογράφηκαν, επίσης, οι ακόλουθες συμφωνίες, στην πλειοψηφία τους σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών:


1. Κοινό Πρόγραμμα Δράσης Κυπριακής Δημοκρατίας – Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα έτη 2015 – 2017. 

Η συμφωνία θέτει το διμερές και πολυμερές πλαίσιο συνεργασίας. 

Προβλέπει ένα αναβαθμισμένο πλαίσιο συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των υφιστάμενων διμερών πολιτικών, ανθρωπιστικών, κοινωνικών, νομικών, οικονομικών, επιστημονικοτεχνικών και πολιτιστικών σχέσεων.

Στο Κοινό Πρόγραμμα Δράσης υπάρχει και ξεκάθαρη αναφορά για το Κυπριακό, στη μορφή λύσης, της θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο ρόλος της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας κτλ.

2. Συμφωνία Συνεργασίας στην Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας που προβλέπει μεταξύ άλλων την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών και εκπαιδευτικά προγράμματα.

3. Συμφωνία Συνεργασίας στην Καταπολέμηση της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών και Παράνομων Ψυχοτρόπων Ουσιών.

4. Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας των δύο χωρών για Συνεργασία στους Τομείς Έρευνας και Τεχνολογίας.

5. Πρωτόκολλο της 8ης Συνόδου της Κυπρο-Ρωσικής Διακυβερνητικής Επιτροπής για Οικονομική Συνεργασία. 

Προσβλέπει στην προσπάθεια των επιχειρηματιών των δύο χωρών για ενίσχυση της επιχειρηματικής συνεργασίας και δραστηριότητας με τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια αυτή.

6. Πρόγραμμα Συνεργασίας στους Τομείς της Επιστήμης της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού 2015 – 2018.

7. Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

8. Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) και του Οργανισμού Επενδύσεων Ρωσίας (Invest in Russia).

Σήμερα αναμένεται να υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.



Λιμάνια και ΑΟΖ
Την ευγνωμοσύνη για τη στάση της Κύπρου σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο κοινής διάσκεψης Τύπου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην εξοχική του κατοικία, στη Μόσχα. Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος αποκάλυψε ότι μια εκ των συμφωνιών που υπογράφηκαν προνοεί τον ελλιμενισμό σκαφών της Ρωσίας σε λιμάνια της Κύπρου.


«Πρόκειται για σκάφη μας που παίρνουν μέρος στις διεθνείς προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας και κατά της διεθνούς πειρατείας», διευκρίνισε ο κ. Πούτιν. 


 Ο Πρόεδρος της Ρωσίας συνέχισε λέγοντας ότι η ενέργεια «αυτή αποτελεί σημαντικό μέρος της συνεργασίας μας».

«Υπάρχουν προοπτικές. Γνωρίζουμε ότι ξένες εταιρείες, αμερικάνικες, ευρωπαϊκές και ασιατικές εργάζονται στην ΑΟΖ της Κύπρου», σημείωσε ο κ. Πούτιν.

 Πολλοί από τους εταίρους μας, πρόσθεσε, «περιλαμβανομένης και της ηγεσίας της Κύπρου, ενδιαφέρονται για πιο δραστήρια συνεργασία και με τις ρωσικές εταιρείες».

 Θα μελετήσουμε αυτές τις δυνατότητες, είπε, «και δεν αποκλείουμε ότι θα γίνει κάτι πιο συγκεκριμένο».

Εξέφρασε παράλληλα την προθυμία του «να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε αυτήν τη συνεργασία». 

Σε αναφορά του στο Κυπριακό, ο κ. Πούτιν επανέλαβε την προσήλωση της Ρωσίας σε θέσεις αρχών για μια συνολική και δίκαιη διευθέτηση του προβλήματος, σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι «δεν είμαστε φίλοι εναντίον κάποιου αλλά για την υλοποίηση των πανεθνικών μας προβλημάτων για το καλό των λαών μας», προσθέτοντας ότι «η συνεργασία μας δεν εμποδίζει κανέναν».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Κύπρος είχε ταχθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με τη Ρωσία και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησής του να εργαστεί, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η στρατηγική συνεργασία Μόσχας-Βρυξελλών, προς επίτευξη των κοινών στόχων αλλά και προς όφελος όλων των λαών.

Σε σχέση με τις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «από την αρχή ήμασταν υπέρ του διπλωματικού διαλόγου για επίλυση της κρίσης».

Ως θέμα αρχής, τόνισε, «υποστηρίζουμε βεβαίως την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας». Πιστεύουμε, επεσήμανε, «ότι η διπλωματία πρέπει να δώσει την απάντηση και όχι τα στρατιωτικά μέσα».

«Την ίδια ώρα ήταν και παραμένει θέση μας – παρά το γεγονός ότι ως κράτος μέλος της Ε.Ε. είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε μια κοινή πολιτική, αλλά έχουμε τις δικές μας απόψεις, τη δική μας φωνή προτού καταλήξουμε στα τελικά συμπεράσματα- ότι όποιες κυρώσεις στη Ρωσία θα είχαν αντανάκλαση και στα κράτη μέλη της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η μικρή μου πατρίδα, η οποία εξαρτάται πολύ από τη Ρωσική Ομοσπονδία, είτε αυτό αναφέρεται στην οικονομία είτε στις υπηρεσίες είτε στον τουρισμό είτε στην άμυνα είτε στη συμπαράσταση στο Κυπριακό», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Εξέφρασε, παράλληλα, τη θέση ότι «σταδιακά γίνεται αντιληπτό πιστεύω από όλους τους Ευρωπαίους εταίρους ότι μέτρα που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά σε μια μεγάλη χώρα, όπως είναι η Ρωσική Ομοσπονδία, θα έχουν αντίμετρα ή τις αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για σειρά χωρών της Ε.Ε., των μεγάλων βιομηχανικών χωρών μη εξαιρουμένων».

Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε από πλευράς του: «Γνωρίζουμε ότι η Κύπρος δεν είναι μια μεγάλη χώρα, αλλά είναι ισότιμο μέλος της Ε.Ε. και από αυτήν την άποψη η φωνή της έχει την ίδια σημασία όπως και οι φωνές των άλλων κρατών μελών της ΕΕ. 

Γι” αυτό η στάση της Κύπρου, την οποία δηλώνει ανοιχτά η Κύπρος πάνω σε μια σειρά από θεμελιακά θέματα, προκαλεί την ευγνωμοσύνη μας», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι οι «διαβουλεύσεις έχουν εξαιρετικά σημαντική πολιτική και κοινωνικοοικονομική σημασία, και, πέραν των άλλων, αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα που η Κύπρος και Ρωσική Ομοσπονδία αποδίδουν στον μεταξύ τους διάλογο και την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών τους».

Σχέσεις, σημείωσε, «που δεν επηρεάζονται από στρατηγικές συνεργασίες είτε της μίας είτε της άλλης χώρας, καθώς είναι αμοιβαία κατανοητό ότι τέτοιες επιλογές δεν στρέφονται εναντίον καμίας τρίτης χώρας, τουναντίον αποσκοπούν στο να ενισχύσουν περαιτέρω τις παραδοσιακές και διαχρονικά ιστορικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω και δημόσια τη βαθιά ευγνωμοσύνη τόσο εμένα του ίδιου προσωπικά όσο και του κυπριακού λαού γι” αυτήν την αταλάντευτη και ανιδιοτελή στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κυπριακό», πρόσθεσε. 


Είμαι βέβαιος, σημείωσε, «πως η Ρωσία μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες για εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό».


Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση του κ. Πούτιν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί στις 9 Μαΐου εκ νέου τη Μόσχα για να παρευρεθεί στους πανηγυρισμούς για την επέτειο της ρωσικής νίκης στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ κατά τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν εκφράσθηκε η πρόθεση του Ρώσου Προέδρου να αποδεχθεί την πρόσκληση του Προέδρου Αναστασιάδη για επίσκεψή του στη Λευκωσία.


Εν τω μεταξύ, σε συνάντηση που είχε ο Νίκος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν, τόνισε ότι η Κύπρος είναι ο πιο αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας εντός Ε.Ε. Ο κ. Ναρίσκιν από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στήριξη που παρείχαν στη Μόσχα οι Κύπριοι βουλευτές στο πλαίσιο συζήτησης στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις της Ε.Ε. εναντίον της Ρωσίας, ο κ. Ναρίσκιν είπε ότι «γνωρίζουμε ότι η δική σας αρνητική θέση σχετικά με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας εκφράστηκε στους συναδέλφους σας στην Ε.Ε.». Εξάλλου, στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της χώρας Ντίμτρι Μεντβέντεφ, ο Πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία του όπως διατηρηθούν οι ιστορικοί και διαχρονικοί δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: