Τρίτη 28 Απριλίου 2015

image01AAA
ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ BANDAR ABASS - ΦΕΡΕΙ ΣΗΜΑΙΑ ΤΩΝ ΝΗΣΩΝ ΜΑΡΣΑΛ

Το ιρανικό Ναυτικό ανάγκασε εμπορικό σκάφος με σημαία νήσων Μάρσαλ να καταπλεύσει στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς στο Ν.Α. Ιράν.


Το σκάφος με όνομα MV Maersk Tigris σύμφωνα με τους Ιρανούς παραβίασε τα χωρικά ύδατα του Ιράν και για αυτό το λόγο οδηγήθηκε σε ιρανικό λιμένα.


Αρχικά οι πληροφορίες μιλούσαν για αμερικανικό σκάφος στη συνέχεια όμως έγινε γνωστό πως πρόκειται για σκάφος των νήσων Μάρσαλ οι οποίες αποτελούν αμερικανική κτίση.

Το σκάφος σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες θα κατασχεθεί ενώ δεν έχει γίνει γνωστό τι θα γίνει  με τα 34 άτομα πλήρωμα  που επιβαίνουν σε αυτό.

Όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος το σκάφος ανήκει στην εταιρεία ***Maersk line και είναι άγνωστο εάν υπάρχουν Αμερικανοί στο πλήρωμα.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό Πεντάγωνο ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν ήδη επιβιβαστεί στο εμπορικό σκάφος MV Maersk Tigris με σημαία νησιών Μάρσαλ

590_e6eee4fcd3ab0e667e88062588512d9f
Σύμφωνα με το ***αμερικανικό ΥΠΕΞ το οποίο περιγράφει το καθεστώς των νήσων Μάρσαλ:
"Η Δημοκρατία των νήσων Μάρσαλ (RMI) είναι ένα κυρίαρχο κράτος.
Αν και η κυβέρνηση είναι ελεύθερη να υλοποιεί τις δικές της εξωτερικές σχέσεις αυτό το κάνει κάτω από τους όρους του συμφώνου που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν πλήρη δικαιοδοσία και ευθύνη για την ασφάλεια και την άμυνα των νήσων Μάρσαλ και η κυβέρνηση των νήσων Μάρσαλ υποχρεούται να απέχει από ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να μην είναι συμβατές με την ευθύνη αυτή για την ασφάλεια και την άμυνα των νήσων.

ΗΠΑ και νήσοι Μάρσαλ έχουν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις και οι κάτοικοι των νήσων μπορούν να δουλέψουν στις ΗΠΑ χωρίς βίζα αλλά και να καταχτούν στις ένοπλες δυνάμεις".
Πρακτικά επομένως έχουμε να κάνουμε με μια αμερικανική "κτίση" ή προτεκτοράτο.
***Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως το σκάφος δεν είναι αμερικανικό τελικά αλλά φέρει σημαία των νήσων Μάρσαλ και στο σκάφος δεν βρίσκονται Αμερικανοί υπήκοοι.
 
Περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν γίνει γνωστές παρά μόνο ότι το πλοίο μεταφέρεται στο λιμάνι  Bandar Abbas του νοτιοανατολικού Ιράν.

 
Σύμφωνα *** με το Fars το αμερικανικό σκάφος αιχμαλωτίστηκε αφού πρώτα προειδοποιήθηκε να μην εισέλθει στα χωρικά ύδατα του Ιράν.

IMG10234613__600
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif ματαίωσε εκτάκτως ομιλία που επρό0κειτο να δώσει χωρίς κάποια αιτιολογία. 

Είναι πάντως άγνωστο εάν η ματαίωση έχει σχέση με το συμβάν στον περσικό Κόλπο.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία το αμερικανικό CNBS επικαλούμενο δήλωση εκπροσώπου του αμερικανικού Ναυτικού αναφέρει πως το σχετικές πληροφορίες είναι λάθος, ενώ το ίδιο αναφέρει και το Reuters.

Maersk Tigris

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: