Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Μ. Χαρακόπουλος: Nα αποτραπεί η μετατροπή της Αγιασοφιάς σε τζαμί

ΑΓΙΑ-ΣΟΦΙΑ-1XARAKOPOULOS
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ:
Να αποτραπεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
Προκλητική ανάγνωση κορανίου στο ναό-σύμβολο της Ορθοδοξίας!

Την άμεση ενεργοποίηση της κυβέρνησης για την αποτροπή κάθε σχεδίου μετατροπής της Αγιασοφιάς στην Πόλη σε τζαμί, μετά την προκλητική ενέργεια της ανάγνωσης του κορανίου τη Μεγάλη Παρασκευή στο ναό-σύμβολο της Ορθοδοξίας, ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Στην ερώτηση, που συνυπογράφουν οι βουλευτές Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης και Καβάλας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, σημειώνονται εξής:

«Κατάπληξη και οργή προκάλεσε η απαγγελία του Κορανίου μέσα στον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ανήμερα, μάλιστα, της Μεγάλης Παρασκευής. Η προκλητική αυτή ενέργεια έλαβε χώρα 85 χρόνια μετά τη μετατροπή του περίλαμπρου βυζαντινού ναού και οικουμενικού συμβόλου της Ορθοδοξίας σε μουσείο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας η ανάγνωση του Κορανίου συμπεριλαμβανόταν στα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιείται εντός του ναού της Αγίας Σοφίας με τον τίτλο «η αγάπη του προφήτη», και εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου της γέννησης του Μωάμεθ.

Η κίνηση αυτή εκτός από αγανάκτηση προκαλεί και εύλογη ανησυχία, καθώς φαίνεται ότι αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου και ένα ακόμη βήμα προς τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος. Ήδη, λειτουργούν ως τζαμιά, με απόφαση της ισλαμιστικής κυβέρνησης Ερντογάν, οι ναοί της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια της Βιθυνίας και την Τραπεζούντα του Πόντου.

Ενδεικτική, άλλωστε, των προθέσεων της γείτονος υπήρξε η δήλωση, τον Νοέμβριο του 2013, του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ότι «το τζαμί της Αγίας Σοφίας είναι λυπημένο, ελπίζω να ξαναχαμογελάσει».

Το γεγονός, όμως, της «ανάγνωσης του κορανίου», όπως φαίνεται συνδέεται και με την πρόσφατη αναφορά του πάπα για «την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα εναντίον των Αρμενίων» που συντελέστηκε στην Τουρκία.

Όπως αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση ο Μουφτής της Άγκυρας Μεφαΐλ Χιζλί, «οι δηλώσεις του Πάπα επιταχύνουν τη διαδικασία ανοίγματος της Αγίας Σοφίας στο προσκύνημα».

Με βάση τα ανωτέρω προκύπτει αβίαστα το ερώτημα αν βρισκόμαστε στα πρόθυρα υλοποίησης σχεδίου που περιλαμβάνει την απόφαση-ανοσιούργημα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος».

Κατόπιν τούτων οι νεοδημοκράτες βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν υπήρξε επίσημη διαμαρτυρία προς τη τουρκική κυβέρνηση για την προκλητική ενέργεια ανάγνωσης του κορανίου εντός του ναού της Αγίας Σοφίας στην Πόλη, και επιπλέον σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί, τόσο προς τη τουρκική κυβέρνηση όσο και διεθνώς, ώστε να αποτραπεί η απόπειρα μετατροπής της σε μουσουλμανικό τέμενος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: