Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Θερίζει η φυματίωση λόγω… κρίσης

d4d9fe0d4422_600
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας από την επιστροφή της φυματίωσης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.



Ογδόντα περιστατικά της θανατηφόρας ασθενείας το εκδηλώνονται το χρόνο μόνο στη Θεσσαλία, όπως αποκαλύφθηκε στο εκπαιδευτικό σεμινάριο «Ημέρες Πνευμονολογίας», που ολοκληρώθηκε χθες με τη συμμετοχή περίπου 500 πνευμονολόγων όλης της χώρας.

«Κάθε χρόνο στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, διαγιγνώσκονται περίπου 40 περιστατικά φυματίωσης εδώ και 5-6 χρόνια, αλλά εκτιμώ ότι είναι περισσότερα, γιατί αρκετοί δεν φθάνουν στην κλινική, αρκετοί δεν θέλουν να μαθευτεί ότι έχουν φυματίωση, που θεωρείται ακόμη στίγμα, ενώ υπάρχουν πολλά ελαφρότερα περιστατικά που τους παρακολουθεί ο πνευμονολόγος» τόνισε ο πρόεδρος του σεμιναρίου, καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Γουργουλιάνης,

Το ανησυχητικό είναι πως η μεταδοτική ακόμη και δια μέσου του αέρα νόσος είχε σχεδόν εξαφανιστεί στη χώρα μας αλλά τα χρόνια της κρίσης έχει επιστρέψει.

Κι ενώ η φυματίωση παρουσιαζόταν κυρίως σε ηλικιωμένους, με ταλαιπωρημένη υγεία, αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και γενικά σε εξασθενημένους οργανισμούς, σήμερα πλήττει τους νέους, που λόγω της ανέχειας υποσιτίζονται ή ζουν σε κακές συνθήκες και δεν έχουν πρόσβαση σε υγειονομικούς φορείς.

Όπως ανέφερε, εμφανίζεται σε 20χρονους, όπως τις παλιές εποχές αλλά και σε άτομα ηλικίας 70-80 ετών.
Και στις δύο περιπτώσεις οι άνθρωποι έχουν φθίση, που μεταφράζεται βήχα, και αιμόπτυση.
Αναφορικά με τη φυματίωση στη χώρα μας, όπως προκύπτει, πρόκειται για νόσο των Ελλήνων και όχι των μεταναστών.

«Οι Έλληνες ζούμε στη χώρα μας σαν μετανάστες, δουλεύουμε πολύ, κακές συνθήκες υγιεινής και δεν κάνουμε προληπτικούς ελέγχους, στον καιρό της κρίσης», υπογράμμισε ο κ. Γουργουλιάνης και εκτίμησε ότι στη Θεσσαλία κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 80 περιστατικά φυματίωση, που είναι σχεδόν 100% ιάσιμη πλέον, αλλά ορισμένες φορές συνοδεύεται από κοινωνικά προβλήματα.

Έφερε, δε, ως παράδειγμα μετανάστη Ρουμάνο που ήταν βοσκός σε χωριό της Θεσσαλίας και έπαθε φυματίωση.

«Ήρθε στο Νοσοκομείο, με τεράστιες βλάβες γιατί ήταν πολύ καιρό εγκαταλειμμένος και όταν ανάρρωσε και δεν κινδύνευε να κολλήσει κάποιον, ήρθε η ώρα να φύγει, αλλά διαπιστώθηκε ότι στο χωριό κάποιοι ήξεραν ότι είχε φυματίωση και δεν τον ήθελαν.

Σκεφτόταν να γυρίσει στη Ρουμανία, αλλά δεν είχε χαρτιά, οπότε έμεινε στο Νοσοκομείο 3,5 μήνες, γιατί δεν υπήρχε ξενώνας και υποδομές για φυματικούς», ανέφερε ο καθηγητής και γιατρός, τονίζοντας ότι τελικά ο μετανάστης κατέληξε σε δημοτικό ξενώνα στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε ότι, κάθε 2-3 μήνες, σημειώνεται ένα κρούσμα σε τρόφιμο των φυλακών, αλλά έχουν διαπιστωθεί κρούσματα και σε ένα δάσκαλο σχολείου, οπότε τα περιστατικά φυματίωσης έχουν και κοινωνικό αντίκτυπο.
Παράλληλα,  αναφέρθηκε στις τραγικές επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία των νέων, υπογραμμίζοντας πως  η Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας, την οποία διευθύνει , «νοσηλεύει 1.500 ασθενείς κάθε χρόνο, ενώ από τα τακτικά και επείγοντα εξωτερικά ιατρεία περνούν περίπου 10.000 ασθενείς ετησίως και διαγιγνώσκονται περίπου 5 με 10 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα κάθε εβδομάδα».

Μάλιστα, τόνισε ότι μειώνεται συνεχώς το όριο ηλικίας εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, επειδή τα παιδιά ξεκινούν να καπνίζουν από τις ηλικίες των 12 και 13 χρονών. Επίσης, υπάρχουν περιστατικά γυναίκες να εμφανίζουν καρκίνο του πνεύμονα, που πριν μερικές δεκαετίες ήταν σπάνιο φαινόμενο και οφείλεται στο κάπνισμα.
Σήμα κινδύνου από τους επιστήμονες
«Καμπανάκι» κινδύνου κρούει η επιστημονική κοινότητα καθώς, κατά μέσο όρο σχεδόν χίλιοι Ευρωπαίοι προσβάλλονται καθημερινά από τη φυματίωση.
Το τρομακτικό φαινόμενο εντοπίζεται  κυρίως στην ανατολική Ευρώπη, όπως υπογραμμίζει κοινή έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

«Η πολυανθεκτική φυματίωση εξακολουθεί να σπέρνει την καταστροφή στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα αυτή να είναι η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια για την Ευρώπη του ΠΟΥ, Σουζάνα Γιάκαμπ.

Μόνο το 50% των ασθενών με φυματίωση διαγιγνώσκονται και μόνο οι μισοί από αυτούς θεραπεύονται.
Η φυματίωση είναι μια μολυσματική ασθένεια των πνευμόνων που συνήθως εμφανίζεται σε φτωχές περιοχές και μεταδίδεται μέσω του βήχα και των σταγονιδίων του ασθενούς.
Η θεραπεία της είναι δύσκολη, καθώς απαιτούνται μήνες χορήγησης αντιβιοτικών, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια γοργή εξάπλωση στελεχών του ιού που είναι ανθεκτικά στα φάρμακα.

Το 2013 η φυματίωση σε όλες της τις μορφές προκάλεσε τον θάνατο 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων παγκοσμίως, ενώ ο ΠΟΥ προειδοποίησε πέρυσι ότι τα κρούσματα της πολυανθεκτικής φυματίωσης έχουν φτάσει «σε επίπεδα κρίσης».

Στην Ευρώπη το 2013 καταγράφηκαν 360.000 κρούσματα φυματίωσης, δηλαδή μείωση 5,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όμως το 85% από αυτά καταγράφηκε σε 18 χώρες «υψηλής προτεραιότητας» που βρίσκονται στην ανατολική Ευρώπη, αποκαλύπτει η έκθεση.

Συνολικά 38.000 άνθρωποι πέθαναν από φυματίωση στην Ευρώπη, κυρίως σε αυτές τις χώρες στις οποίες περιλαμβάνονται η Ρωσία, οι χώρες της Βαλτικής, αλλά και η Ρουμανία και η Τουρκία.
«Η φυματίωση συνδέεται άρρηκτα με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες μιας χώρας, τη διατροφή, το επίπεδο ζωής, το σύστημα υγείας», εξήγησε η Μαριέκε φαν ντερ Βερφ, εκπρόσωπος του ECDC.

«Στην Ευρώπη υπάρχουν περισσότερα κρούσματα φυματίωσης όταν οι μισθοί είναι χαμηλότεροι και/ ή όταν είναι μεγαλύτερες οι ανισότητες μεταξύ των μισθών» πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: