Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Διώκεται για κακούργημα ο Άλεξ Ρόντος

d635f57b57c54253
Στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων παραπέμπει με βούλευμα του το συμβούλιο εφετών τον Άλεξ Ρόντο, στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, για το γιγαντιαίο σκάνδαλο με τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ, με μαύρα κονδύλια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ του υπουργείου Εξωτερικών.


Πρόκειται για το σκοτεινό πρόσωπο, που διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο στη διάρκεια της θητείας του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και προγενέστερα αφού εμπλέκεται άμεσα και στο σχέδιο «Πυθία», που προέβλεπε την αποδόμηση της κυβέρνησης Καραμανλή και τη δολοφονία του τότε πρωθυπουργού. 

Η παραπομπή του Άλεξ Ρόντου και άλλων στενών συνεργατών του συστήματος Γιωργάκη, καίει στην κυριολεξία τον Γιώργο Παπανδρέου, που ήταν υπουργός Εξωτερικών και είχε έμπιστο σύμβουλό του τον Άλεξ Ρόντο.

Το γιγαντιαίο σκάνδαλο με τις ΜΚΟ, οι οποίες άρπαξαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ απ’ το δημόσιο κορβανά, με πρόσχημα διάφορα προγράμματα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, ανοίγει επιτέλους απ’ την ελληνική δικαιοσύνη, που έχει αναλάβει να οδηγήσει όλους τους εμπλεκόμενους στο σκαμνί για να λογοδοτήσουν για τη μεγάλη ληστεία.


 Εκτός απ’ την περιβόητη ΜΚΟ που έστησε ο Ρόντος, μαζί με αχυρανθρώπους του συστήματος Παπανδρέου, ερευνώνται και εκατοντάδες άλλες περίεργες εταιρείες στις οποίες ξεπλύθηκαν τα μαύρα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών. 

Στο τεράστιο αυτό σκάνδαλο εμπλέκονται πολιτικοί, εκκλησιαστικοί παράγοντες και στενοί φίλοι και συνεργάτες του Σημίτη και του Γιωργάκη, απ’ τον επιστημονικό και καλλιτεχνικό κόσμο, που λιβάνιζαν τότε το σύστημα, με αντάλλαγμα τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος, τα οποία άρπαζαν από το υπουργείο Εξωτερικών, πολλά από τα οποία προέρχονταν και από τα μυστικά κονδύλια.

Ο Ρόντος «τραβάει» στο δικαστήριο και τον Γιωργάκη;

Κεραυνοί και αστραπές για τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, Αλεξ Ρόντο που καλείται να δικαστεί για κακουργήματα σχετικά με την περίφημη ΜΚΟ του ΥΠΕΞ! Οι καμπάνες κακουργημάτων ήχησαν από το Συμβούλιο Εφετών για τη δράση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Διεθνές Κέντρο

Αποναρκοθέτησης" που είχε αναλάβει την αποναρκοθέτηση σε Βοσνία, Ιράκ και Λίβανο και φέρεται να εισέπραξε παρανόμως πάνω από εννέα εκατομμύρια ευρώ!

Το βαρύτερο όνομα που παραπέμπεται σε δίκη, μεταξύ των συνολικά 8 κατηγορουμένων , είναι ο διπλωμάτης Αλεξ Ρόντος , άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος βρισκόταν στο υπουργείο Εξωτερικών την περίοδο από τον Ιούλιο του 2002 ως τον Ιανουάριο του 2003.

Διηύθυνε την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, της υπηρεσίας δηλαδή που χρηματοδοτεί τις ΜΚΟ. 

Το πρόβλημα για τον Γιώργο Παπανδρέου και επικουρικά για τον Ανδρέα Λοβέρδο είναι ότι ο Ρόντος, ουσιαστικά τους έδωσε ξερά, αφού στην απολογία του μίλησε για κεντρική πολιτική απόφαση για τις ΜΚΟ, ουσιαστικά δείχνοντας προς τον Γιώργο Παπανδρέου. 

Το ερώτημα είναι μήπως το δικαστήριο αναγκαστεί να καλέσει ως μάρτυρα τον πρώην πρωθυπουργό;

Στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων παραπέμπει με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών τους Κωνσταντίνο Τζεβελέκο, Αλέξανδρο - Γεώργιο Ρόντο, Νικόλαο Τσαμαδό, Νικόλαο Μπάζα, Ευάγγελο Ρηγάκο, Αφροδίτη Κωστογιάννη - Κόκκορη, Γεωργία Λυμπέρη, Μαρία - Αναστασία Μακρυνιώτη.

Όλοι τους κατηγορούνται για απάτη από κοινού κατ' εξακολούθηση με σκοπό να προσποριστούν παράνομο περιουσιακό όφελος προκαλώντας ζημιά σε βάρος του δημοσίου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

 Οι κατηγορούμενοι πλην του Κ. Τζεβελέκου και της Μαρίας Μακρυνιώτη, αντιμετωπίζουν επίσης τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης από κοινού και κατά μόνας κατ' εξακολούθηση και της απιστίας στην υπηρεσία.

Ο Κωνσταντίνος Τζεβελέκος θα δικαστεί σε άμεση συνεργεία στις παραπάνω πράξεις καθώς και για οπλοκατοχή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, κατηγορία που αποδίδεται και στην Μαρία Μακρυνιώτη. Ο Νικόλαος Μπάζας κατηγορείται και για πλαστογραφία μετά χρήσης κατ' εξακολούθηση.

d635

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης ΜΚΟ έγινε χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου, εγκρίσεις οικείων πρεσβειών, σύνταξη εκθέσεων προόδου του έργου κ.λπ., αλλά και χωρίς ουσιαστική οικονομική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ κατά παράβαση της νομοθεσίας, καθώς δεν επρόκειτο για ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε να δικαιολογείται χρηματοδότηση έργου στο 100% του κόστους του. 

Τα κονδύλια διατέθηκαν την περίοδο από το 2000 ως το 2004 και φέρονται να διατέθηκαν σε άλλους σκοπούς.
Ο Αλεξ Ρόντος, ο οποίος είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ, στην απολογία του είχε αφήσει αιχμές για την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών αφού μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι οι αποφάσεις για τη λειτουργία και το νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο διότι συνδέονταν με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Ο κατηγορούμενος αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται και υποστηρίζει ότι ο ρόλος του ως Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών δεν περιλάμβανε τον έλεγχο της νομιμότητας των δικαιολογητικών για την έγκριση των χρηματοδοτήσεων. 

Αμφισβητεί επίσης μέρος του υλικού για το οποίο ελέγχεται. Συγκεκριμένα ο κ. Ρόντος φέρεται να υποστηρίζει ότι έχει πλαστογραφηθεί η υπογραφή του και ότι μόνο δύο από τις υπό διερεύνηση βεβαιώσεις έγκρισης κονδυλίων χρηματοδότησης είναι υπογεγραμμένες από τον ίδιο ενώ οι υπόλοιπες που φέρουν την υπογραφή του, δεν είναι δικές του.

Το Συμβούλιο με το βούλευμά του διατηρεί σε ισχύ την προσωρινή κράτηση του πρόεδρου της ΜΚΟ Κ. Τζεβελέκου που έχει ήδη συμπληρώσει 12 μήνες στη φυλακή ενώ διατάσσει να μην μεταβληθούν οι περιοριστικοί όροι που έχουν επιβληθεί στους υπόλοιπους κατηγορούμενους. 

Οι κατηγορούμενοι απαλλάσσονται για κάποιες επιμέρους πράξεις που τελέστηκαν την περίοδο από το 2002 ως το 2004.

Δεν υπάρχουν σχόλια: