Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Τούρκο Ουκρανικά Αμυντικά προγράμματα

635653880255037527-DFN-turkey-altay
ΑΓΚΥΡΑ – Η Τουρκία και η παρόχθια γείτονας  τους στην Μαύρη Θάλασσα, η Ουκρανία, προσπαθούν να οικοδομήσουν μια στρατηγική βιομηχανική συμμαχία που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια συνεργασία σε ποικιλία στρατιωτικά προγράμματα.


Μια ουκρανική αντιπροσωπεία κάτω από την ομπρέλα της Ukroboronprom, μια κρατική αμυντική βιομηχανία συγκεντρώνοντας 130 εταιρείες και τεχνολογικά ιδρύματα, ήρθε στην Άγκυρα στις αρχές Απριλίου για να συζητήσουν για το μέλλον της συνεργασίας των.

Μετά από αρκετές συναντήσεις, οι δυο χώρες συμφώνησαν να υπογράψουν ένα μνημόνιο κατανόησης, το πρώτο νομικό κείμενο για να προλειάνει το έδαφος για μελλοντικά κοινά έργα.
"Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε μαζί ... εργαζόμενοι από κοινού.
Η Ουκρανία έχει συστήσει, αποδεδειγμένη βιομηχανία με εντυπωσιακές δυνατότητες ... που μπορεί να βοηθήσει σε μερικά  δικά μας προγράμματα," είπε ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος προμηθειών.

Είπε ότι η πιθανή τούρκο-ουκρανική συνεργασία θα περιλαμβάνει προγράμματα όπως  πυραυλική άμυνα, οι τεχνολογίες  θωράκισης,   παραγωγή αρμάτων μάχης, διαστημική τεχνολογία, κινητήρες, δορυφόροι και μαχητικά αεροσκάφη.

Τούρκος  παράγοντας   της Ουκρανικής βιομηχανίας δήλωσε ότι η νέα πρωτοβουλία θα ενισχύσει την ολοκληρωμένη συνεργασία.
"Αυτή μπορεί να είναι η αρχή μιας μακροχρόνιας, αμοιβαίας επωφελούς εταιρικής σχέσης.
Υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας.
Εάν οι δύο πλευρές τα καταφέρουν  θα υπάρξει ένα  πολλά υποσχόμενο ταξίδι  μπροστά.

Το πρώτο έτος των συνομιλιών θα είναι ζωτικής σημασίας», είπε.
Η Άγκυρα έχει τις δικές της φιλοδοξίες για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την κατασκευή των δικών της  μαχητικών  και κινητήρων τανκ  καθώς και ένα πρόγραμμα για να δημιουργήσουν το δικό τους μαχητικό .

Τρέχει επίσης μια σειρά πυραυλικών προγραμμάτων, τόσο τακτικών  όσο και κρουζ.
"Η Ουκρανία μπορεί να είναι ο κατάλληλος εταίρος σε πολλά  τουρκικά προγράμματα που τώρα εξελίσσονται »ι, όπως  είπε ένας σύμβουλος της άμυνας προς την τουρκική κυβέρνηση.
Τούρκος ειδικός με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε ότι οι  συνθήκες είναι ώριμες για μια πιθανή τούρκο-ουκρανική συμμαχία πραγματοποίησης κοινών προγραμμάτων.

"Δεν υπάρχουν σημαντικές διμερείς πολιτικές αντιπαλότητες που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την  αμυντική συνεργασία», είπε.
"Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η Ουκρανία δεν θα ήθελα να μοιραστεί  αμυντικές τεχνολογίες και δυνατότητες με μια αναδυόμενη τουρκική βιομηχανία.
 Αυτή είναι μια πιο δελεαστική πτυχή για την Άγκυρα, καθώς πασχίζει να σημειώσει πρόοδο σε πολλά φιλόδοξα προγράμματα.»

Ο αξιωματούχος προμηθειών είπε πως τα κοινά προγράμματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ανάπτυξη κινητήρων αεροσκαφών και αρμάτων μάχης, θωράκισης αρμάτων μάχης  και την αεροδιαστημική.

«Μπορούμε επίσης να δούμε κάποιο σχέδιο από μοντέλο ουκρανικού αεροσκάφους για να γίνει βασικό μοντέλο της επιλογής  μας για το μελλοντικό  τουρκικό  μαχητικού », είπε.
Αλλά ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές είπαν ότι η Άγκυρα θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης των σχέσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

"Αυτό [η τούρκο-ουκρανική συνεργασία] θα έχει σίγουρα αρνητική απήχηση στην Μόσχα»  είπε ένας Ρώσος αναλυτής με έδρα την Βιέννη.
Η Ουκρανία αντιτίθεται στον προγραμματισμένο ρώσο-τουρκικό  αγωγό φυσικού αερίου, ο Τούρκις  Στριμ, ο οποίος αντικαθιστά τοναπό καιρό  προγραμματισμένη έργο του South Stream που θα μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας στην Τουρκία.

"Φαίνεται όλο και πιο δύσκολο για την Τουρκία να διατηρήσει την πολιτική της για εξισορρόπηση σχέσεων με τους εχθρικούς μεταξύ των γείτονες Ουκρανία και Ρωσία", δήλωσε ο Ρώσος αναλυτής .
Η Τουρκία ήταν απρόθυμη να ενταχθεί στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της  τελευταίας από   μέρη της χερσονήσου της Κριμαίας πέρυσι. Η Τουρκία έχει φροντίσει να μην ενισχύει τους  δεσμούς της με τη Ρωσία από τότε.

Η Τουρκία, όμως, επίσης, φλερτάρει με την δημιουργία επιχειρήσεων με την Ουκρανία. Νωρίτερα αυτό το έτος, η Τουρκία και η Ουκρανία πραγματοποιούν συμβούλια  στρατηγικών συνεδριάσεων υψηλού επιπέδου και συμφώνησαν να ενισχύσουν το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις.
Η Τουρκία συμφώνησε να χορηγήσει στην Ουκρανία 10 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια και ένα δάνειο ύψους 450 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει την χώρα να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της  από τον πόλεμο.

Email: bbekdil@defensenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: