Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

«Κρυμμένα» πίσω από τα μεταγωγικά έφτασαν τα ρωσικά Sukhoi στη Συρία

Syria-Russian-Planes-CLOSE
Σε ρόλο ένοπλης συνοδείας μαχητικά MiG-29 Fulcrum της Συριακής Αεροπορίας υποδέχτηκαν τους σχηματισμούς ρωσικών μαχητικών που εισήλθαν σε συριακό εναέριο χώρο και προσγειώθηκαν πριν από λίγα 24ωρα στην αεροπορική βάση της Λαττάκειας.



Την πληροφορία επιβεβαιώνουν τόσο αμερικανικές όσο και ισραηλινές πηγές με αναφορές προερχόμενες από μέσα παρακολούθησης, τα οποία επιτηρούν συνεχώς την περιοχή ενώ ανέφεραν και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη διαδρομή που χρησιμοποίησαν.

Αποκάλυψαν επίσης τη πρωτότυπη μέθοδο απόκρυψης που επέλεξαν οι χειριστές των Su-24 Fencer, Su-25 Frogfoot και Su-30 Flanker για να ολοκληρώσουν τη μετάβαση τους κατά το δυνατόν αθέατα από τα αμερικανικά συστήματα επιτήρησης.

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο FoxNews, συνολικά 28 μαχητικά αεροσκάφη κρούσης της ρωσικής Αεροπορίας έφτασαν στην Συρία, πετώντας σε πολύ κλειστό σχηματισμό με τα μεταγωγικά αεροσκάφη που μετέφεραν προσωπικό, οχήματα και εξοπλισμό υποστήριξης.

Η πτήση μαχητικών ελάχιστα μέτρα από πίσω και από κάτω από ογκώδη αεροσκάφη όπως μεταγωγικά ή πολιτικά, είναι γνωστό ότι είναι σε θέση να προσφέρει αφανή διείσδυση καθώς τα επίγεια μέσα επιτήρησης εκλαμβάνουν τον σχηματισμό ως ένα μεμονωμένο αεροσκάφος, παρουσιάζοντας ένα μόνο στίγμα στις οθόνες των ραντάρ!

Πέραν της πρωτότυπης αυτής μεθόδου τα ρωσικά μαχητικά εκμεταλλεύτηκαν τις υποδομές που προσέφερε το Ιράν, δίνοντας την άδεια να προσγειωθούν σε αεροδρόμιο εντός της επικράτειας του για ανεφοδιασμό, προκειμένου να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

Ολόκληρη η επιχείρηση βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση και από την ισραηλινή Αεροπορία, ή οποία χρησιμοποίησε αεροσκάφη ηλεκτρονικής παρακολούθησης  G.550 Eitam AEW (Airborne Early Warning) και G.550 Shavit ELINT (Electronic Intelligence) τα οποία πετούσαν ανοιχτά των ακτών του Λιβάνου προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες.

Το ενδιαφέρον των Ισραηλινών δεν εντοπίζεται μόνο στη ρωσική επιχείρηση μετάβασης των Sukhoi Su-30, Su-24 και Su-25 αλλά και στις βάσεις εξόρμησης των συριακών Fulcrum τα οποία συνόδευσαν τα ρωσικά μαχητικά.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι όλες οι πτήσεις των ρωσικών μαχητικών που πετούσαν σε ομάδες πίσω από μεταγωγικά Il-76 «αναχαιτίστηκαν» και συνοδεύτηκαν από τα συριακά MiG-29 μέχρι τον τελικό προορισμό τους.

Στο μεταξύ ήδη έχει ξεκινήσει η πτητική δραστηριότητα των ρώσων χειριστών με πτήσεις εξοικείωσης στο συριακό εναέριο χώρο αλλά και σε περιοχές εντός διεθνούς εναέριου χώρου πάνω από την Αν. Μεσόγειο μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν στις πτήσεις αυτές τα ρωσικά μαχητικά συνοδεύονται από συριακά MiG αλλά φαίνεται ότι τελούν υπό τη στενή επιτήρηση της ισραηλινής Αεροπορίας η οποία παρακολουθεί μονίμως την ευρύτερη περιοχή με αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης, ηλεκτρονικού πολέμου και μέσα αναγνώρισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: