Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 40 ετών ο Κάρατζιτς – Θα ασκήσει έφεση στην απόφαση


Φωτογραφία αρχείου που δείχνει τον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον Στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς στο όρος Βλασιτς, τον Απρίλιο του 1995. (REUTERS/Ranko Cukovic)
Σε κάθειρξη 40 ετών καταδικάστηκε προχθες (24.03.2016) ο 70χρονος πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς για τον ρόλο του στον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ 1992 και 1995, εξαιτίας του οποίου έχασαν τη ζωή τους 100.000 άνθρωποι.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία έκρινε τον Κάρατζιτς ένοχο για τη διάπραξη γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα το 1995.

 Ο δικαστής Ο-Γκον Κουόν είπε ότι ο Κάρατζιτς ήταν το μοναδικό πρόσωπο στη σερβοβοσνιακή ηγεσία που είχε τη δύναμη να σταματήσει τη γενοκτονία, αντ’ αυτού, όμως, έδωσε εντολές για μεταφορά κρατουμένων στον τόπο της εκτέλεσης. 

Οι σερβοβοσνιακές δυνάμεις μετέφεραν 8.000 μουσουλμάνους άνδρες που είχαν καταφύγει στη Σρεμπρένιτσα από γειτονικές περιοχές, όπου τους εκτέλεσαν και τους έβαλαν σε μαζικούς τάφους. 

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο Κάρατζιτς και ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς «ήθελαν να σκοτωθούν όλοι οι άνδρες στη Σρεμπρένιτσα».
Ο Κάρατζιτς ανακοίνωσε διά του συνηγόρου του ότι θα ασκήσει έφεση. 

Στη διάρκεια της δίκης, είχε υποστηρίξει ότι οι ενέργειές του έγιναν για την προστασία του σερβικού πληθυσμού, αν και αυτό είναι δύσκολο να γίνει πιστευτό στην περίπτωση της μαζικής εκτέλεσης ανθρώπων που πίστευαν ότι βρίσκονταν σε ασφαλή θύλακο.

Ο Κάρατζιτς καταδικάστηκε επίσης για τους φόνους, τις επιθέσεις κατά αμάχων και για την τρομοκράτηση του πληθυσμού του Σεράγεβο στη διάρκεια της πολιορκίας της βοσνιακής πρωτεύουσας, που διήρκεσε 44 μήνες. 

«Η απόφαση είναι ένα ηχηρό μήνυμα ότι αυτοί που διατάσσουν φρικαλεότητες δεν ξεφεύγουν από τη Δικαιοσύνη», είπε ο Παράμ-Πριτ Σινγκ του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Σερβοβόσνιος πρόεδρος Μίλοραντ Ντόντιτς στάθηκε στον συμβολισμό της προχθεσινής ανακοίνωσης. «Μας πονάει ότι συγκεκριμένη ημέρα επελέγη για την έκδοση της απόφασης», είπε ο Ντόντιτς λίγο πριν από τη χθεσινή τελετή για 17η επέτειο από την έναρξη των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ το 1999.

Πηγή: Έντυπη έκδοση της Καθημερινής, 25.03.2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: