Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Μετά την αξιολόγηση, Βερολίνο και Ουάσιγκτον ετοιμάζονται να μας «σερβίρουν» το κλείσιμο του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων

makaronia
Ο σκοπιανός τύπος αναφέρει  σήμερα ότι το ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα δεν απασχολεί την  τρέχουσα πολιτική σκηνή , ενώ η προσοχή εστιάζεται  στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της αξιολόγησης από την  Τρόικα , σύμφωνα με την εφημερίδα *** independent.mk.


Τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν εστιάσει στο θέμα της αξιολόγησης βγάζοντας από το την πρώτη γραμμή το ζήτημα της ονομασίας της  πΓΔΜ , τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, αναφέρει και το σκοπιανό πρακτορείο  ειδήσεων  MIA.

Αυτές τις τελευταίες ημέρες, τα ελληνικά ΜΜΕ, ασχολούνται με τις έντονες κοινοβουλευτικές συζητήσεις και τις  σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και στην  διαφωνία του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Ωστόσο, οι συνομιλίες σε όλα αυτά τα διαφορετικά επίπεδα  δεν προωθούν καμία διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο όνομα , και μάλλον εστιάζονται σε πατριωτικές «κορώνες», λόγω της αναφοράς του ονόματος «Μακεδονία» από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

hqdefault
Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, το επίκεντρο της προσοχής εστιάζεται  στις τρέχουσες δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της και τις προκλήσεις που θέτει η κρίση των προσφύγων.

Οι εκπρόσωποι των πιστωτών είναι έτοιμοι  να αρχίσουν  τον έλεγχο των μεταρρυθμίσεων που έπρεπε  να έχουν εκτελεστεί μέχρι τώρα, τόσο για να λάβει η Ελλάδα  την απαραίτητη οικονομική ενίσχυση,  όσο και για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την διαγραφή του χρέους, που αποτελεί το μόνο εχέγγυο για το μέλλον της Ελλάδος  .

«Η Ελλάδα είναι πίσω στην  διαδικασία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων , και τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής είναι απογοητευτικά», τονίζουν οι Σκοπιανοί, αλλά το σημαντικό δεν είναι αυτό προς το παρόν.

Τα ΜΜΕ των Σκοπίων  εστιάζουν στον  λόγο για τον οποίο το ζήτημα της ονομασίας δεν ευρίσκεται σε ημερήσια διάταξη της πολιτικής στην Ελλάδα σήμερα.
vardarska50-300x220
Οι ειδικοί αναλυτές ερμήνευσαν  το δελτίο τύπου που εκδόθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, και το οποίο αναφέρει : «Η θέση της Ελλάδος για τα Σκόπια  είναι ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για γενική χρήση» , ως μία από τα ίδια από την Αθήνα  .

Επιπλέον, Έλληνες διπλωμάτες έχουν δηλώσει σε ελληνικές εφημερίδες ότι «οι διαφορές στο ζήτημα της ονομασίας  μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων δεν  ευρίσκονται  πλέον στην αμερικανική λίστα των   « θεμάτων που η λύση έχει ωριμάσει» μέχρι το τέλος της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα.

Η ονομασία των Σκοπίων δεν ανήκει στα θέματα που αφορούν άμεσα την αμερικανική εξωτερική πολιτική έως τις 20 Ιανουαρίου, 2017,  ημέρα ανάληψης των καθηκόντων  του νέου Προέδρου των ΗΠΑ », τόνισαν  διπλωμάτες.

Φαίνεται τώρα ότι όλοι οι «μεγάλοι παίκτες» βάζουν το ζήτημα της  ονομασίας σε δεύτερη μοίρα, δεδομένου ότι η θέση της Αθήνας έχει ήδη γίνει δύσκολη, από την θέμα της αξιολόγησης και την κρίση των προσφύγων.

Το Βερολίνο έχει την ίδια  αντίληψη , σύμφωνα με την οποία  η Ελλάδα έχει ήδη αρκετά ανοιχτά ζητήματα και  δεν θα πρέπει να έρθει  σε δύσκολη θέση και να αντιμετωπίσει ένα ακόμη  πρόβλημα που θα μπορούσε επιπλέον να επιβαρύνει την  κατάσταση στην χώρα.

Μετά όμως από την αξιολόγηση και την μερική ενδεχομένως λύση των προσφύγων, Γερμανοί και Αμερικανοί  θα μας «σερβίρουν» την λύση στο ζήτημα της ονομασίας με τους «γείτονες», για να τελειώνουν και  με αυτό το πρόβλημα.

Κρίνοντας από προηγούμενες επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης , οι «χαμένοι» θα είμαστε εμείς και όχι οι Σκοπιανοί , λόγω της σημασίας που έχει η χώρα αυτή για το ΝΑΤΟ.


Η Ουάσιγκτον θέλει να εντάξει όλα τα δυτικά Βαλκάνια στην συμμαχία για να μην πέσουν «στα χέρια της Μόσχας» , η οποία έχει διεισδύσει για τα καλά στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: