Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Το Τ-50 έρχεται και αλλάζει τα πάντα στον εναέριο αγώνα - Λύση και για ΠΑ;

264_DIAFIMISI_1
Σε μια γεωστρατηγική συγκυρία, όπου οι παίκτες και οι ρόλοι αλλάζουν με οβιδιακό τρόπο, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία ατενίζει το μέλλον με ιδιαίτερο σκεπτικισμό για τις μελλοντικές επιχειρησιακές δυνατότητές της, ειδικά σε σχέση με τον παραδοσιακό αντίπαλό της, την τουρκική Αεροπορία.


Εχοντας πάρει "βαθιά ανάσα" η ΠΑ από την πίεση της τουρκικής Αεροπορίας, ως αποτέλεσμα του πρωταγωνιστικού ρόλου στο τουρκικό πραξικόπημα και των εκκαθαρίσεων που ακολούθησαν στην Κλάδο, γνωρίζουν όλοι οι επιτελείς της ΠΑ, ότι το (σ.σ.: εγγύς...) μέλλον φυγείν αδύνατον.

Και το μέλλον σε 48 μήνες από τώρα ακούει στο όνομα "F-35"μία επιχειρησιακή Μοίρα του οποίου θα είναι έτοιμη στις τάξεις της τουρκικής Αεροπορίας. 

Αλλά η οικονομική πραγματικότητα δεν αλλάζει: Ακόμα και μία Μοίρα ενός σύγχρονου μαχητικού τέταρτης ή πέμπτης γενιάς κοστίζει με την δαπάνη ενσωμάτωσής και αρχικής επιχειρησιακής εκμετάλλευσής του του πάνω από 3 δισ. ευρώ!

Και η ΠΑ σήμερα δεν έχει ούτε χρήματα για να εκπαιδεύσει σωστά τους νυν πιλότους της (διαβάστε σχετικό άρθρο στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ.

Με αυτά τα δεδομένα, το πρόγραμμα της αναβάθμισης των F-16 της ΠΑ, αλλά και η ρωσική πρόταση που ανανεώθηκε εσχάτως για μια παρουσίαση του ρωσικού υπερμαχητικού Sukhoi T-50 το οποίο κοστίζει περίπου όσο ένα νέο F-16 πλήρως εξοπλισμένο, φαντάζουν ως λύσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα.

Στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, που κυκλοφορεί με μεγάλη προσφορά το 1ο και το 2ο τεύχος του κορυφαίου πολιτικού περιοδικού PRONEWS τα οποία επανατυπώθηκαν μετά από απαίτηση των αναγνωστών, διαβάστε λοιπόν:

SUKHOI T-50: ΕΡΧΕΤΑΙ! Και αλλάζει τα πάντα στον εναέριο αγώνα…


Το μαχητικό αεροσκάφος5ης γενιάς Sukhoi T-50 πρόκειται να ξεκινήσει να παραδίδεται στην ρωσική Αεροπορία το 2017, με προοπτική η πρώτη Μοίρα να είναι επιχειρησιακά έτοιμη το 2018.

Το αεροσκάφος συγκεντρώνει μοναδικά χαρακτηριστικά που το αναβιβάζουν σε μια πλατφόρμα αεροπορικής υπεροχής και συγκρινόμενη με το αμερικανικό F-22 υπερέχει σαφώς σε όλα τα επίπεδα, μόνο εκτός αυτού του Η/Μ ίχνους. Και μετά το 2020 θα είναι διαθέσιμη η εξαγωγική του έκδοση και για την Ελλάδα!

Ακόμα στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ:

Αναμφισβήτητα η επικαιρότητα από τα μέσα Ιουλίου και μετά κατακλύστηκε από τα καταιγιστικά γεγονότα στην Τουρκία κατά τη διάρκεια αλλά και όσων ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Στο τεύχος της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα και που είναι αφιερωμένο στην Αεροπορία θα βρείτε ένα αναλυτικό άρθρο για όλες τις αεροπορικές επιχειρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος στην Τουρκία, όλες τις τελευταίες εξελίξεις για την ΠΑ και την αναβάθμιση των Ρ-3Β και τι σημαίνει η έλευση του T-50 σε υπηρεσία με την ρωσική Αεροπορία.

Διαβάστε πιο συγκεκριμένα στην «Σ» που κυκλοφορεί:

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΗΚ ΣΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ  ΤΗΣ 15ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ: Όταν η τουρκική Αεροπορία βομβάρδισε τους… Τούρκους


Αιφνιδιαστική όσο και ταχύτατη σε εξέλιξη, ήταν η απόπειρα πραξικοπήματος από ένα τμήμα των τουρκικών Ε.Δ, το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016 προκειμένου να ανατραπεί ο πρόεδρος της χώρας Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αποδείχτηκε ρόλο-  κλειδί του στην υλοποίηση του όλου εγχειρήματος, είχε η υποστήριξη από αέρος από ελικόπτερα του τουρκικού Στρατού αλλά κυρίως μαχητικά αεροσκάφη της τουρκικής Αεροπορίας (THK) που ανέλαβαν να προσβάλουν στρατηγικούς στόχους στην πρωτεύουσα αλλά και να εξοντώσουν και τον ίδιο τον τούρκο ηγέτη.

RIAT & FARNOBOROUGH: Η γιορτή της Αεροπορίας στη Βρετανία


Τον φετινό  Ιούλιο στη Βρετανία κυριάρχησαν δύο σημαντικά, αν όχι, τα σημαντικότερα Air Show της χρονιάς. Αυτά ήταν το RIAT που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 8 και 10 Ιουλίου και το Farnborough το οποίο πραγματοποιήθηκε μεταξύ 11 και 17 Ιουλίου.


F-16C/D: Η επιχειρησιακή διάσταση της αναβάθμισης για την ΠΑ


Το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της ΠΑ φαίνεται πως αποκτά νέα δυναμική. 

Μετά την έναρξη του προγράμματος της αναβάθμισης των αεροσκαφών P-3B Orion  το ΥΠΕΘΑ θέτει ως νέα προτεραιότητα την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 η έναρξη της οποία αναμένεται και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα


ΙΔΟΥ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ Ρ-3Β: Τα καλύτερο ΑΦΝΣ της Μεσογείου θα είναι ελληνικό!

Σε φάση υλοποίησης εισήλθε και επίσημα το πρόγραμμα αναβαθμίσεως και εκσυγχρονισμού των πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion του ΠΝ. 

Στο πλαίσιο ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στην ΕΑΒ στις 25η Ιουλίου, παρουσιάστηκε το πρώτο Orion που θα αποτελέσει μέρος της λεγόμενης «ενδιάμεσης λύσης», προκειμένου με την παράδοση του (εντός του Β’ εξαμήνου του 2017), να ξεκινήσει η εκπαίδευση χειριστών και πληρωμάτων στην 353 Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας (353ΜΝΑΣ).


ΣΥΡΙΑ: Το φιλμ των αεροπορικών επιχειρήσεων 2011-2016

Ο πόλεμος στην Συρία διανύει ήδη τον 5του χρόνο και εξακολουθεί να μαίνεται αδυσώπητος.

Οι αεροπορικές επιχειρήσεις αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο των συγκρούσεων.

Η συριακή Αεροπορία με λιγοστά μέσα και πεπαλαιωμένο υλικό έχει να αντιμετωπίσει τόσο τα αντιαεροπορικά βλήματα των ανταρτών όσο και τις δυσκολίες υποστήριξης σε πολιορκημένες βάσεις δίνοντας ένα ηρωικό αγώνα που έχει πληρώσει με αίμα και απώλειες.

Η ρωσική Αεροπορία από την πλευρά της έχει παίξει ένα καταλυτικό ρόλο στην πορεία της σύγκρουσης ανατρέποντας την αρχική ορμή των ανταρτών αλλάζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού  και το αποτέλεσμα της σύγκρουσης.

MIG-35/MIG-35D: Το υπέρτατο MiG εισέρχεται σε υπηρεσία στην ρωσική Αεροπορία!


Η ρωσική UAC (United Aircraft Corporation) ξεκινά πριν το τέλος του καλοκαιριού τις δοκιμές αποδοχής του  MiG-35 από την ρωσική Αεροπορία. 

Οι δοκιμές οι οποίες πρόκειται να ολοκληρωθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2017, θα επιτρέψουν στο πλέον προηγμένο μαχητικό της θρυλικής οικογένειας των MiG-29 να γίνει επιχειρησιακό με την ρωσική Αεροπορία η οποία θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα πρώτα της αεροσκάφη από το 2018.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Πρωτοφανής ένδεια: Οι πιλότοι της ΠΑ «εκπαιδεύονται»… χωρίς  αεροσκάφη !

Η Αεροπορική Εκπαίδευση στην ΠΑ διανύει ίσως σήμερα τη δυσκολότερη  περίοδο από το ΄74 και μετά.

 Η κατάσταση του αεροπορικού στόλου εκπαίδευσης κινείται σε τραγικά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι χρόνοι που οι υποψήφιοι πιλότοι μένουν εκτός της γραμμής πτήσεως θα πλησιάζουν και τον 1,5 χρόνο. 


Αντ΄αυτού το μόνο που κάνουν στον κενό αυτό χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ των σταδίων εκπαίδευσης είναι ακαδημαϊκές εργασίες.


Ακόμη διαβάστε στο ένθετο ΓΕΩ:
ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ: Η μάχη που θα κρίνει το μέλλον των κοινωνιών του πλανήτη


Ο εθνισμός διαφέρει από τον εθνικισμό στο ότι αναφέρεται στις αξίες και τις αρετές ενός έθνους, σε αντίθεση με τον εθνικισμό που είναι η επιβολή των ιδεωδών ενός έθνους πάνω σε άλλα έθνη, φτάνοντας ακόμη και στην υποδούλωσή τους. 

Παρόμοια διττή είναι και η παγκοσμιοποίηση: είναι άλλο πράγμα η παγκοσμιοποίηση των πολιτισμών και άλλο η οικονομική και πολιτική παγκοσμιοποίηση, που επιζητεί την υποταγή των λαών σε μια δράκα ηγετών και σε μια ομοσπονδία πολυεθνικών εταιρειών.


ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ: Το πραξικόπημα στην Τουρκία και η ελληνική Θράκη


Το πρόσφατο «πραξικόπημα» (;)  στην Τουρκία και τα αποτελέσματά του τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό τη χώρας, δημιούργησαν νέα δεδομένα και προκάλεσαν μεγάλες και ιδιαίτερες εξελίξεις. 

 Πέρα από τα εσωτερικά ζητήματα που προέκυψαν, το «πραξικόπημα»   ανέδειξε και μία σειρά από θέματα στη Θράκη, η οποία από τη στιγμή που είναι διακηρυγμένος στόχος όλων των παραγόντων στην Τουρκία (Kεμαλικών, ισλαμιστών, κλπ) δε θα μπορούσε να λείψει από το κάδρο των γεγονότων.

Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ HURRICANE ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ: Οι επιχειρήσεις, οι απώλειες και οι απσοτολές των 335&336ΜΔ


Η ιστορία του αεροσκάφους Hurricane στην Ελληνική Βασιλική Αεροπορία (ΕΒΑ) είναι συνυφασμένη με τις Μοίρες Δίωξης 335 και 336.

Στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Αεροπορίας στη Μέση Ανατολή οργανώθηκαν αρχικά τρεις Μοίρες, που υπήχθησαν επιχειρησιακά στη RAF. 

Πρώτα  οργανώθηκε η 13η Μοίρα Ελαφρού Βομβαρδισμού (ΜΕΒ), με δύναμη 5 αεροπλάνων Anson Mk I τα οποία είχαν διαφύγει από την Ελλάδα, λίγο πριν την κατάληψη της Αθήνας από τους Γερμανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: