Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Η “κοντή” τετράστερη Ναύαρχος των ΗΠΑ που διοικεί σαν γίγαντας το ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο

nauarxos_woman-660x330
Ως μαθήτρια στη δεκαετία του 1970, η Michelle Howard είχε αποφασίσει να φοιτήσει μια στρατιωτική ακαδημία.


Ο μεγαλύτερος αδελφός της είπε: “Κανένας δεν θα δεχτεί μια γυναίκα σε στρατιωτική ακαδημία.

“Δεν τον πίστεψα.

Υπέθεσα ότι απλώς με πειράζει”, έχει δηλώσει η ίδια.

Η μητέρα της, Philipa της είπε με τη σειρά της ότι αυτό είναι αλήθεια, “αλλά ότι αν θες πραγματικά να κάνεις κάτι τέτοιο και μετά απο έξι χρόνια, πρέπει να προσπαθήσεις και αν σου απαγορευθεί, τότε θα μηνύσουμε την κυβέρνηση.”

Κάτι τέτοιο τελικά δεν χρειάστηκε.

Το Κογκρέσο υποχρέωσε στο μεταξύ τις ακαδημίες λίγα χρόνια αργότερα να δέχονται και γυναίκες.

Το Ναυτικό των ΗΠΑ άνοιξε σταδιακά επαγγελματικά μονοπάτια και το Πεντάγωνο αναίρεσε τους περιορισμούς που αφορούσαν τους ρόλους μάχης των γυναικών το 2015.

Η Howard αποφοίτησε απο την Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ το 1982 και έγινε η πρώτη γυναίκα που διοίκησε πλοίο, η πρώτη που έγινε “τετράστερη” ναύαρχος και τώρα η πρώτη γυναίκα-επικεφαλής της Διοίκησης της Συμμαχικής Κοινής Δύναμης του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας, και των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική.Στην φωτογραφία με τον Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη όταν είχε επισκεφθεί τη Σούδα.


1111-300x200


Ύπαρχει μια ακόμη σημαντική σημείωση στη καταπληκτική ιστορία της: Η Howard ανέλαβε την επιχείρηση διάσωσης στο φορτηγό-πλοίο με καπετάνιο τον Richard Phillips απο Σομαλούς πειρατές το 2009. 

Αυτό το δραματικό γεγονός έγινε μόλις την τρίτη μέρα που η ίδια είχε αναλάβει επικεφαλής ναυτικών δυνάμεων που είχαν σταλεί για την αντιμετώπιση της πειρατείας στην Αραβική Θάλασσα.

Οι ελεύθεροι σκοπευτές του Ναυτικού σκότωσαν τρεις απαγωγείς και διέσωσαν τον Phillips. Στην blockbuster ταινία σχετικά με την διάσωση αυτή, η φωνή του χαρακτήρα της ακούστηκε μόνο στο τηλέφωνο.


Αν οι δημιουργοί της ταινίας είχαν δείξει τη ναύαρχο όπως ήταν πραγματικά, θα έπρεπε να προσλάμβαναν μια …λιλιπούτεια ηθοποιό.

Η Howard έχει ύψος 1,5 μέτρο!.

Όταν προήχθη σε “τετράστερη” ναύαρχο, έπρεπε να κάνει ειδική παραγγελία για τη στολή της επειδή δεν υπήρχαν στολές στο μέγεθός της.

“Κάποιοι συνδέουν το ύψος με την ικανότητα αρχηγείας,” δηλώνει η Howard.
“Όταν οι άνθρωποι σε βλέπουν για πρώτη φορά, αντιδρούν σαν να περίμεναν κάποιον ψηλότερο και πιο έυσωμο.”

Το μέγεθος ήταν ακόμα ένα εμπόδιο που έπρεπε να υπερβεί.
Μιλάει ειλικρινά για τις δοκιμασίες που αντιμετώπισε όλα αυτά τα χρόνια, απο το να γίνει μια νέα γυναίκα-ναύτης μέχρι να φτάσει να γίνει αξιωματικός.

“Το να πρωτοπορείς δεν είναι για λιπόψυχους» λέει η ναύαρχος, επικαλούμενη το παράδειγμα των πρωτοπόρων που εγκαταστάθηκαν στην αμερικανική Δύση.

“Το να πακετάρεις τα πάντα, να ξεπουλάς όλα τα αγαθά του νοικοκυριού σου, να μπαίνεις σε ένα βαγόνι και να πηγαίνεις σε όλη τη χώρα δεν είναι κάτι για τους ανθρώπους χωρίς σθένος.”
Και πώς κατάφερε να αποδείξει ότι δεν ήταν “ανίκανη”;

“Αυτός δεν ήταν ο στόχος.
 Ο στόχος ήταν πάντα να γίνω η καλύτερη στη δουλειά μου και τα υπόλοιπα θα έρχονταν ύστερα,” δήλωσε η ίδια.

Τώρα βοηθά τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη ξηρά και τη θάλασσα.
Και ποιο “καπέλο προαγωγής” θα φορέσει έπειτα η 56χρονη διοικητής;
Γελώντας, δήλωσε: “Θα ασχοληθώ εκτενώς με τη θαλάσσια ιστιοπλοϊα.

ΠΗΓΗ: https://share.america.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια: