Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Οι οχτώ Τούρκοι στρατιωτικοί ζήτησαν άσυλο και σε άλλες τρεις ευρωπαϊκές χώρες-Χάνουν την μάχη στην Άγκυρα για την έκδοση τους

n_103330_1
Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που κατέφυγαν στην χώρα μας ζητώντας πολιτικό  άσυλο μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου,  έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου σε τρεις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρει η *** hurriyetdailynews.com .


Σε μια συνέντευξη με την Επιτροπή Ασύλου στην Αθήνα, οι τρεις πρώτοι στρατιωτικοί δήλωσαν ότι προφορικά έχουν ζητήσει άσυλο από την Γαλλία, την Ισπανία και το Βέλγιο, προκειμένου να αποφευχθεί η έκδοση τους στην Τουρκία. Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι θα κάνουν  επίσης  γραπτή αίτηση στις επερχόμενες ημέρες.

Η Σταυρούλα Τομαρά, μια εκ των δικηγόρων τους , είπε ότι οι αιτήσεις ασύλου και στις τρεις άλλες χώρες έγιναν  βάση του άρθρου  12ου  του κανονισμού της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙΙ, η οποία επιτρέπει σε ένα πρόσωπο να ζητήσει  άσυλο σε χώρες όπου είχαν προηγουμένως διαμείνει νομίμως.

Η διαδικασία συνέντευξης της Επιτροπής Ασύλου με τους Τούρκους στρατιωτικούς αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Οι ίδιοι έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση, εκτός εάν η Επιτροπή εγκρίνει την αίτηση.

Δύο ταγματάρχες , τέσσερις λοχαγοί  και δύο υπαξιωματικοί είχαν διαφύγει από την Τουρκία στην Αλεξανδρούπολη  κοντά στα τουρκικά σύνορα με  ένα στρατιωτικό ελικόπτερο, μία ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα .

Οι ίδιοι ζήτησαν  άσυλο στην χώρα μας με την Άγκυρα να εκβιάζει για την άμεση έκδοσή τους με την υποψία της συμμετοχής τους στην  απόπειρα πραξικοπήματος.
Εκτιμήσεις ειδικών νομικών αναφέρουν ότι η υπόθεση αυτή είναι χαμένη για την Άγκυρα ότι και να κάνει, διότι τους οχτώ στρατιωτικούς τους προστατεύει  πλέον  το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: