Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Αμερικανοί “σύμβουλοι” στο πλευρό των τουρκικών δυνάμεων που μπήκαν στη Συρία

marines-640x330
Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Η στρατιωτική επιχείρηση « Ασπίδα του Ευφράτη»  που πραγματοποιεί η Τουρκία στα εδάφη της Συρίας γίνεται με την έγκριση και τη συναίνεση των ΗΠΑ και της Ρωσίας. 
Δεν είναι μια επιχείρηση ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας που θα επηρεάσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.


Επί χρόνια διεξάγεται ένας αιμοσταγής πόλεμος για το ποιος θα έχει την ανατολική και ποιος τη δυτική όχθη του Ευφράτη. 
Κανείς δεν ξέρει ακριβώς ποιος συνεργάζεται με ποιόν.
Στα πέντε χρόνια του πολέμου έχασαν  τη ζωή τους 283.000 άνθρωποι και εγκατέλειψαν τις εστίες τους 3 εκατομ. πολίτες για να σώσουν τη ζωή τους.

Η επιχείρηση της Τουρκίας στην περιοχή Cerablus δεν προκάλεσε καμία έκπληξη, γιατί από την αρχή του πολέμου ήταν γνωστή η επιθυμία της Άγκυρας να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στα σύνορα της , για να μην επιτρέψει τη δημιουργία ενός νέου κουρδικού θύλακα στα νότια της.

Οι ειδικές δυνάμεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, όπως έγραψε η Wall Street Journal ,επιχειρούν μαζί με “αμερικανούς συμβούλους”. 
Στόχος της είναι να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στο  Cerablus  με ομάδες φιλικά προσκείμενες σε αυτήν για να ανακόψει την επέκταση των Κούρδων στην περιοχή.

Η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας υποστηρίζει ότι πολεμά τον  ISIS αλλά στην πραγματικότητα θέλει να πλήξει τους Κούρδους και ταυτόχρονα να ενισχύσει το κύρος του Στρατού που έχει φθαρεί ανεπανόρθωτα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Με την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη απομακρύνονται οι άνδρες του ISIS και εγκαθίστανται οι άνδρες του Ανεξαρτήτου Στρατού της Συρίας που επιδιώκουν την ανατροπή  του Άσαντ.

Ο  τουρκικός Στρατός οργάνωσε μια στρατιωτική επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ για να εκδιώξει τους Κούρδους από την περιοχή Καντίλ το 2008. 
Η επιχείρηση είχε ονομαστεί  “Ηλιος”.
  Οι χερσαίες δυνάμεις υπό την προστασία της αεροπορίας κατάφεραν  να εισχωρήσουν 25-30 χλμ. εντός του Ιράκ.

Όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Γενικό Επιτελάρχη της εποχής  Γιασάρ Μπουγιούκανιτ  πότε θα αποσυρθεί ο Στρατός μας από το Ιράκ, απάντησε “όταν ολοκληρώσουμε την αποστολή μας”, η οποία ήταν η απομάκρυνση του ΡΚΚ από την περιοχή Καντίλ. Αλλά , ο τότε υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Robet Gates  ζήτησε από την Άγκυρα τον άμεσο τερματισμό της επιχείρησης.

Η εντολή πραγματοποιήθηκε αμέσως και ο Στρατός αποχώρησε από το Ιράκ.

Σήμερα οι ΗΠΑ προσφέρουν αεροπορική προστασία στον τουρκικό Στρατό για να πολεμήσει τον ISIS.
Τι άλλαξε; 
Ο Πρόεδρος Ομπάμα θέλει να λύσει το Συριακό  και γενικότερα το Μεσανατολικό χωρίς να πατήσει πόδι Αμερικανού πεζοναύτη στην περιοχή.

Οι Αμερικανοί εξαγριώθηκαν την περίοδο Μπους με τα φέρετρα των πεζοναυτών που έφταναν στην πατρίδα τους με τους  νεκρούς φαντάρους που έχαναν τη ζωή τους  για τα συμφέροντα ολίγων πετρελαιάδων.  Για αυτό ο Ομπάμα απέσυρε τους πεζοναύτες από τη Μέση Ανατολή.

Η Τουρκία θα καθαρίσει τη ζώνη που χρειάζονται οι ΗΠΑ και η Ε.Ε για να συγκρατήσουν εκεί το νέο κύμα μεταναστών που θα προκύψει χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στην Ευρώπη.
Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που η Τουρκία επιχειρεί στο Cerablus. Πρόκειται για ένα θέατρο σκιών που ευνοεί τον  γνωστό σόουμαν Ερντογάν .

Δεν υπάρχουν σχόλια: