Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Οι Τούρκοι προειδοποιούν: Αναπόφευκτη η πολεμική σύγκρουση στην Κύπρο μέσα στο 2018


Σε υψηλή ένταση κινείται η κατάσταση στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ με την Κύπρο να είναι έτοιμη να ξεκινήσει την γεώτρηση στο επίμαχο τεμάχιο 6, την ίδια ώρα που η Τουρκία με πολεμικά της πλοία παρακολουθεί τις κινήσεις στην περιοχή, σε μικρή απόσταση από το πλωτό γεωτρύπανο Saipem 12000 της ΕΝΙ.


Ο τουρκικός Τύπος βρίθει άρθρων που σηκώνουν το κλίμα έντασης με την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, yeniakit η οποία απηχεί τις θέσεις και της απόψεις του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν προειδοποιεί για επερχόμενη ένταση και στο Αιγαίο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στην ηλεκτρονική της έκδοση  όλα προχωρούν κανονικά στο γεωτρύπανο Saipem 12000 που στις 11.00 χθες το βράδυ έφτασε στο σημείο της γεώτρησης στο στόχο «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6.
Εκεί βρίσκονται και δύο από τα πλοία υποστήριξης που έφτασαν στο σημείο της γεώτρησης λίγο μετά την άφιξη του γεωτρύπανου.

Στις 9.00 σήμερα το πρωί, πραγματοποιήθηκε και η πρώτη πτήση ελικοπτέρου υποστήριξης από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το γεωτρύπανο, μεταφέροντας και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που καλωσόρισαν τον πλοίαρχο και το προσωπικό του Saipem 12000 ενώ έγινε και εκτίμηση της κατάστασης, αφού μικρός αριθμός τουρκικών πολεμικών πλοίων και άλλων μέσων, παρακολουθούν από απόσταση τις διαδικασίες.

Λίγο πριν τις 11.00 πάνω από την περιοχή της γεώτρησης πέταξε και αεροσκάφος C130 της ΠΑ που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Λάρνακας.

Την ίδια ώρα η yeniakit όπως αναφέρουν τα tourkikanea  προσπαθεί να εκφοβίσει Ελλάδα, Κύπρο και και Ισραήλ λέγοντας ότι η  Τουρκία που δεν αναγνωρίζει την μονόπλευρη ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, επιδίδοντας ΝΟΤΑΜ εμπόδισε Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο που ερευνούν για πετρέλαιο και φυσικό αέριο και κάνουν κοινές ασκήσεις στην Αν. Μεσόγειο.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται:
«Οι  τουρκικές ένοπλες δυνάμεις» φοβέρισαν Ελλάδα και Ισραήλ που κάνουν κοινές αεροπορικές ασκήσεις στην Αν. Μεσόγειο, όπως και τις διεθνείς εταιρίες που κάνουν εκεί εργασίες γεωτρήσεων,  καθώς εντός του Δεκεμβρίου δημοσίευσαν 4 NOTAM.

Σύμφωνα με την είδηση από την εφημερίδα  Αϊντινλίκ, ειδικοί αναφέρουν πως με αυτή την κίνηση των τουρκικών αεροπορικών δυνάμεων δόθηκαν σημαντικά μηνύματα σε Ελλάδα, Ισραήλ και Ελλάδα.

Οι τρεις χώρες που κάνουν εργασίες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου και κάνουν ασκήσεις στην Αν. Μεσόγειο, επιχειρούν να στριμώξουν την Τουρκία και την «τουρκική “Δημοκρατία” της Β. Κύπρου».

Η απάντηση από την Τουρκία δεν καθυστέρησε. Τελευταία ενάντια στις τρεις χώρες που κάνουν ασκήσεις στην περιοχή, η Τουρκία προέβαλλε εμπόδια με ασκήσεις και NOTAM.

Μετά από αυτή την κατάσταση που ενόχλησε τους Ελληνοκύπριους και τους Έλληνες, μια νέα ένταση υπήρξε στην περιοχή.

Η Κύπρος λόγω εργασιών εξόρυξης που θα κάνουν στο οικόπεδο 6 οι εταιρίες ΤΟΤΑL και ΕΝΙ, δημοσίευσαν Navtex. Ενάντια σε αυτήν την Navtex δεν άργησε η απάντηση της Τουρκίας, με αντίθετη Navtex, δηλώνοντας πως  “θα εκτελέσω άσκηση στην περιοχή”.

«Δε θα επιτρέψουμε τετελεσμένα»
Ο απόστρατος από την αεροπορία Βαγιαζίτ Καρατάς, σχολίασε στην εφ. Αϊντινλίκ τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο Καρατάς σχολίασε πως ¨είναι μια κίνηση ενάντια στην μονόπλευρη ανακήρυξη της ΑΟΖ και στις έρευνες πετρελαίου γύρω από την Κύπρο¨ και πρόσθεσε πως ¨Οι ΝΟΤΑΜ σημαίνουν πως δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στο θέμα της εκμετάλλευσης πόρων με τρόπο που δεν θα επωφεληθεί η Β. Κύπρος¨.

Ο Καρατάς-αντιπρόεδρος του κόμματος Vatan, υπογράμμισε πως

¨Είναι ανάγκη αυτές οι κινήσεις που έχουν την έννοια πως ¨δεν θα αφήσουμε να φάνε τα δικαιώματα μας στην Κύπρο¨, να υποστηριχθούν και από την κοινή γνώμη¨.
Τόνισε πως το θέμα της Αν. Μεσογείου πλέον έχει γίνει ένα διεθνές θέμα και ότι είναι ανάγκη να γίνουν ακόμη πιο ισχυρά βήματα.  Ο Καρατάς εστίασε στο ότι το επόμενο διάστημα παρόμοιες εντάσεις και εξελίξεις μπορεί να συμβούν και στο Αιγαίο».


1. Το σημείο του στόχου «Καλυψώ»

2. Με μπλε χρώμα, η ζώνη για την ελεύθερη πλεύση των πλοίων υποστήριξης

3. Με κίτρινο χρώμα η ζώνη που δεσμεύτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία με Notam.

4. Μεγάλη θαλάσσια ζώνη έκτασης 27.000 τετρ. χιλιομέτρων νότια της Κύπρου και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ που «δέσμευσε» παράνομα η Τουρκία.

5. Με κόκκινο χρώμα, η απειλητική τουρκική παράνομη navtex με αρ. 1414.
Γράφημα εφημερίδα «Φιλελεύθερος»
YeniAkit: Μεγάλη Σφαλιάρα της Τουρκίας στο Ισραήλ στη Μεσόγειο
Η τουρκική Αεροπορία έστειλε μήνυμα σε Ελλάδα και Ισραήλ




 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: