Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

“Προσοχή η Τουρκία μας εθίζει με τις προκλήσεις της”! Ο Στρατηγός Ζιαζιάς γράφει



Γράφει ο
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΙΑΖΙΑΣ
ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ πρώην Α/ΓΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ , η τακτική   “δεσμεύσεων περιοχών ” του Αιγαίου ,για μεγάλα χρονικά διαστήματα , όπως πρόσφατα η δέσμευση  ευαίσθητων  περιοχών του Αρχιπελάγους για ολόκληρο το έτος 2018, είναι μια από τις τακτικές , που χρησιμοποιεί όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια η Τουρκία .


Περιοχές που πολλές φορές δεν τις χρησιμοποιεί .

Στόχος της ,όπως φαίνεται από τις δράσεις της , δεν είναι μόνο Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΑΣΚΗΣΕΩΝ , αλλά  ΚΥΡΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ” Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ” της Ελλάδος ως προς τις παράλογες απαιτήσεις της  ,αλλά και των συμμάχων ,σε ΝΑΤΟ και ΕΕ , οτι όλα αυτά είναι περίπου φυσιολογικά .

Το φαινόμενο αυτό  ” του Εθνικού  Εθισμού ” , είναι πολύ επικίνδυνο για την διάβρωση της Εθνικής μας Στρατηγικής ( αν βέβαια υπάρχει ) , σε όλο το φάσμα των Εθνικών Επιδιώξεων και βέβαια των Ελληνοτουρκικών διαφόρων .

Τα δυσμενή για την χωρα μας αποτελεσματα ειναι ήδη ολοφάνερα .

Οι συνεχείς παραβιάσεις από τη Τουρκία  του Εναέριου Χώρου και των Χωρικών Υδάτων της χώρας μας ,έχει γίνει πλέον συνήθεια ,παρα τις συνεχείς αναχαιτίσεις της Πολεμικής Αεροποριας και οι αντιδράσεις μας προβλέψιμες και “νωχελικές” .

Γενικα , η Τουρκία εφαρμόζει και θα εφαρμόζει και στο μελλον μια εξωτερική πολιτικη και μια στρατηγικη ΑΣΗΜΕΤΡΗ , μια εξωτερική πολιτικη που στηριζεται σε μακρόχρονη στρατηγικη και δεν επηρεάζεται πολυ απο αλλαγές κυβερνήσεων  .

Η Άγκυρα εστιάζει τη στρατηγικη της κυρίως στα ακόλουθα :
• Να μην επιλυθεί το Κυπριακό προβλημα πριν την εξεύρεση λύσης στο θεμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ .

• Να συνεχιστεί η εμμονή στο “Casus Belli” , προκειμένου αυτό να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα νομιμοποιήσεως μιας ενδεχόμενης τουρκικής επιθετικής ενέργειας .
• Να συνεχιστεί η ανατροπή της  Ισορροπίας  Δυνάμεων μεταξύ  Ελλάδος – Τουρκίας και να  δημιουργηθούν φοβικά σύνδρομα στην χώρα μας .

Ε πι πλέον :
• Η Άγκυρα αναβαθμίζει , ποιοτικά, με δράσεις και δηλώσεις κορυφαίων πολιτικών παραγόντων ,την αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας σε νησίδες και βραχονησίδες , οι οποίες ξεκίνησαν από τα Ίμια και έφθασαν μέχρι το Αγαθονήσι , που δηλώνουν ότι είναι τούρκικο νησί .

• Συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας σε σχέση με την Έρευνα και Διάσωση , εκμεταλευόμενη το προσφυγικό .
Στόχος να δείξει ότι μπορεί να ελέγχει το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο .

• Τουρκικά πλοία για Επιστημονικές Έρευνες  στο Αιγαίο και στα Κυπριακά παραλία , αποτελούν εργαλείο για την Τουρκία , για να κλιμακώνει την ένταση όποτε το κρίνει απαραίτητο για της τουρκικές επιδιώξεις .

• Οι δραστηριότητες ερευνών και γεωτρήσεων θα ακολουθήσουν μια πιο επιθετική πολίτική το προσεχές διάστημα , μετά την απόκτηση θαλάσσιου γεωτρύπανου .

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ , τα τελευταία χρόνια , παγιδευμένες στην ” ψευδαίσθηση ” , η ποια φαίνεται μετατρέπεται σε  ” στρατιωτικό δόγμα ” , ότι η Χώρα μας προστατεύεται από ” συμμάχους ” και ” εταίρους ” , παρακολουθούν απλώς τις τουρκικές προκλήσεις και διεκδικήσεις να μορφοποιούνται σύμφωνα με τις τουρκικές επιθυμίες .

Δεν χρειαζεται να ειναι κάποιος ειδικός επι στρατιωτικών ζητημάτων για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ” ΟΣΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ , ΔΕΝ ΟΜΟΝΟΕΙ  ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ , ΑΔΥΝΑΤΩΝΤΑΣ Η ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ,  ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ , ΤΟΣΟ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΖΕΙ  ΔΥΣΜΕΝΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ” .

Η χώρα μας δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες ότι η Τουρκιά θα ξεχάσει αυτά που “λέει” και “πράττει”στο Αιγαίο .

Η ΕΛΛΑΔΑ πρέπει να αντιδρά στις Τούρκικες προκλήσεις- διεκδικήσεις , όχι με ύβρεις , με φωνασκίες ,με λεονταρισμούς , αλλά με την γλωσσά της διπλωματίας και με ρεαλιστικές και πραγματοποιήσιμες δράσεις αποτροπής .

Μια αποτροπή που πρέπει να στηρίζεται σε τέσσερα βασικά στοιχεία ,στην αξιόπιστη απειλή έναντι του αντιπάλου , στην  αξιόπιστη διακήρυξη των προθέσεων μας, στην δυνατότητα ” πρώτου πλήγματος”

( ανταποδοτικού πλήγματος ) και στην σχεση ρίσκου- αξιοπιστίας .

Η Χωρα μας  πλεον ειναι αναγκαίο να αυξήσει αποφασιστικά τον βαθμό  ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΤΗΤΑΣ των ενεργειών της έναντι της Τουρκίας , έτσι ώστε η τελευταία να χάσει τη βεβαιότητα ότι οι προκλήσεις της είναι απολύτως ασφαλείς .

Συγχρόνως όμως  , η Χώρα μας πρέπει να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή για ΠΟΛΕΜΟ , μια λέξη που δεν πρέπει να μας φοβίζει να την προφέρουμε .. Δηλαδή ενωμένη ,συνειδητοποιημένη , στρατιωτικά προετοιμασμένη και απόλυτα αποφασισμένη  να δράσει όπως αυτή  ιστορικά γνωρίζει .

Και έχει την δυνατότητα η ΕΛΛΑΔΑ  να υπερασπιστεί , αποτελεσματικά τα εθνικά της συμφέροντα ,στηριζόμενη στις Ένοπλες Δυνάμεις της και στον Λαο της .ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΟΜΩΣ ΗΓΕΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΝΕΥΣΟΥΝ , ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ. ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ .

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: