Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Η Ευρωπαϊκή Άμυνα, το ΠΥΘΙΑ, τα ευρώ που ρέουν και η Ελλάδα που κοιτά - Όποιος γνωρίζει κάτι για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που συμμετέχουμε ας το πει

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Η είδηση έπαιξε ψηλά σε αρκετά ευρωπαϊκά έντυπα, αλλά στην Ελλάδα το "η" έγινε "ι" και πέρασε στα ψιλά.


Ή μάλλον δεν πρέπει να πέρασε καθόλου, καθώς δυσκολευτήκαμε να βρούμε κάτι σχετικό με το πρόγραμμα ΠΥΘΙΑ στα ελληνικά.


Την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της νέας ταχύτητας που έχει αναπτύξει η Ευρώπη για την άμυνά της, με την ενεργοποίηση της *** PESCO, η γειτονική μας Βουλγαρία, μαζί με Γαλλία, Πολωνία, Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο πήραν έγκριση για χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου στο πρώτο ευρωπαϊκό αμυντικό έργο.

Το πρόγραμμα "ΠΥΘΙΑ" μπορεί να έχει ελληνικό όνομα, ωστόσο δεν συμμετέχει η Ελλάδα. Στοχεύει στον εντοπισμό βασικών τάσεων στον ταχέως εξελισσόμενο κόσμο των καινοτόμων αμυντικών τεχνολογιών.


Το πρόγραμμα θα χρησιμοποιήσει ανάλυση μεγάλων δεδομένων για να εξετάσει μεγάλους όγκους τεχνολογικών πληροφοριών, μελλοντικές τεχνολογίες αποδιοργάνωσης και μελλοντικά θέματα αμυντικής έρευνας.


Η Επίτροπος Elżbieta Bieńkowska δήλωσε: "Μόνο μήνες μετά την έναρξη του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Ταμείου, υλοποιούμε με την υποστήριξη του πρώτου συγκεκριμένου έργου αμυντικής έρευνας με χρηματοδότηση της ΕΕ.

"Άλλοι θα ακολουθήσουν σύντομα. Η ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία είναι τώρα μια απτή πραγματικότητα ».


 
 Union: first defence research project ever funded from EU budget. More science-based than Delphi oracle from which it derives its name, the PYTHIA consortium w/ partners from 6 EU countries and €1m funding will identify trends in defence tech http://europa.eu/rapid/midday-express-22-12-2017.htm 
 
 



Τι κάνει η Ελλάδα

Συμμετέχει άραγε η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες σε προγράμματα που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από την Ευρώπη στο πλαίσιο της PESCO; Ή δεν κάνουμε κάτι και στο τέλος απλά γκρινιάζουμε ότι "δεν μας παίζουν";


Στις 13 Νοεμβρίου 2017 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι ήδη το Υπουργείο Άμυνας έχει καταθέσει πρόταση για πρόγραμμα δημιουργίας πυροσβεστικού αεροσκάφους που θα καλύπτει τις ανάγκες της ΕΕ και ιδιαίτερα του νότου. « Προτείνουμε στη μελέτη και την υλοποίηση, η Ελλάδα να είναι leader», εξήγησε ο υπουργός.



Έκτοτε αναζητήσαμε κάποιες πληροφορίες για αυτό το πρόγραμμα, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να βρούμε ο,τιδήποτε. Ούτε καν ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας ο οποίος έχει αρμοδιότητα για την αμυντική βιομηχανία γνώριζε κάτι.


Λίγες ημέρες αργότερα, στα μέσα του Δεκέμβρη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συναντιόταν με τον με τον Πρέσβη της Ιαπωνίας κ.Υasuhiro Shimizu και συζητούσαν το ενδεχόμενο προμήθειας πυροσβεστικού αεροσκάφους.

Μάλιστα η ΓΔΑΕΕ διοργάνωσε και παρουσίαση του αμφίβιου Α/Φ US-2 από τους Ιάπωνες, ενώ η εταιρία ShinMaywa Industries Ltd. επισκέφθηκε την ΕΑΒ και συζήτησαν για συνεργασία.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πάντως, κι ενώ η Ελλάδα "ψάχνεται" όπως όλα δείχνουν να προχωρήσει σε μια ακόμα προμήθεια, στην Ευρώπη θα αρχίσει η χρηματοδότηση των "βιομηχανικών" έργων για την άμυνα, με 500 εκατομμύρια για το 2019 και το 2020. Θα είναι η Ελλάδα μέσα σε κάποιο από αυτά;



*** PESCO

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: