Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Πανικός στην Άγκυρα μετά τις αιγυπτιακές δηλώσεις για «χρήση στρατιωτικής ισχύος» κατά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ


Πανικός επικρατεί στην Τουρκία μετά την σαφή αναφορά της Αιγύπτιας πρέσβειρας περί στρατιωτική επέμβασης και χρήσης βίας σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.


Στην Άγκυρα δεν περίμεναν ποτέ από μια αρκετά ισχυρή στρατιωτική δύναμη όπως η Αίγυπτος να προχωρήσει σε μια τέτοια δέσμευση καθώς το Κάιρο διαθέτει επαρκείς αεροναυτικές δυνάμεις για να «βουλιάξει» τον τουρκικό Στόλο.

Στην Τουρκία πίστευαν πως η συνεργασία Αιγύπτου-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδος στην ανατολική Μεσόγειο ήταν περισσότερο σε λεκτικό επίπεδο.
Όταν όμως διακυβεύονται δισεκατομμύρια ευρώ λόγω υδρογονανθράκων τα πράγματα αλλάζουν.

Η ενόχληση σε πολλαπλά επίπεδα εκ μέρους της Τουρκίας από τις δηλώσεις που έγιναν από τους Πρέσβεις Αιγύπτου και Ισραήλ στην Λευκωσία είναι πολύ μεγάλη και αντικατοπτρίζεται από την έκταση που έδωσε ο τουκικός Τύπος.

Στο τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NTV αναφέρεται πως η πρέσβειρα της Αιγύπτου στην Κυπριακή Δημοκρατία, Mai Taha Mohamed, αναφερόμενη στις προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε πως  «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία κατά της Τουρκίας, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο», και η είδηση αναπαράγεται και από το Ensohaber.

Οι ίδιες δηλώσεις αναπαράγονται και από ιστοσελίδες, όπως ενδεικτικά αναφέρει και το ιρανικό Reuters. 

Σε κάθε περίπτωση, στη σχετική είδηση η οποία μεταδόθηκε αρχικά από το ΚΥΠΕ, δίδεται μια ελαφρώς διαφορετική εκδοχή, καθώς αναφέρεται πως η πρέσβειρα της Αιγύπτου δήλωσε τα ακόλουθα: «Ελπίζουμε ότι δεν θα φθάσουμε στο σημείο να χρησιμοποιήσουμε τον στρατό στην περιοχή’, προσθέτοντας ‘αλλά θα προσφέρουμε όποια δυνατή βοήθεια στην Κύπρο’».

Ο τουρκικός Τύπος έδωσε έμφαση και στο γεγονός ότι ο Ισραηλινός Πρέσβης Sammy Revel ευχήθηκε να μην χρειαστεί να υπάρξει οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση από το Ισραήλ στην περιοχή εξαιτίας αυτών των προκλήσεων.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: