Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Moody's: Πολύ υψηλό θα παραμείνει το ελληνικό χρέος για δεκαετίες

Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας υποστηρίζεται από τη σημαντική ελάφρυνση του χρέους που δόθηκε από τους πιστωτές της χώρας τον Ιούνιο, αναφέρει σε ετήσιο report της η Moody’s Investors Service.


Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους διασφαλίζουν ότι οι υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας θα είναι διαχειρίσιμες τα επόμενα 10 χρόνια, υποστηρίζοντας την επιστροφή της χρηματοδότησης της κυβέρνησης από τις αγορές, μία δεκαετία μετά από την εξάρτησή της για χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα.

"Το πακέτο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάκαμψη της Ελλάδας από τη βαθιά οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Αντανακλά τη σημαντική πρόοδο που έχουν επιτύχει οι ελληνικές αρχές στο να διορθώσουν τις αιτίες της κρίσης, αλλά και την ισχυρή και συνεχή στήριξη που λαμβάνει η Ελλάδα από τους πιστωτές της ευρωζώνης", αναφέρει στο report η Kathrin Muehlbronner, αντιπρόεδρος της Moody’s.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι στο πλαίσιο της ελάφρυνσης του χρέους, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό στενή εποπτεία από τους πιστωτές της ευρωζώνης, κίνηση που η Moody's θεωρεί "credit positive" καθώς έτσι θα διασφαλιστεί πως οι ελληνικές αρχές θα παραμείνουν σε μεταρρυθμιστική πορεία.

Η Moody’s αναφέρει στο report της ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο δημοσιονομικό τομέα. Πέτυχε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στο 4% του ΑΕΠ τα τελευταία δύο χρόνια, και έχει δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα πέντε χρόνια, κάτι που σε γενικές γραμμές θα πρέπει να είναι εφικτό.

Η συλλογή φόρων έχει βελτιωθεί και οι δαπάνες μειώθηκαν σε διαρθρωτική βάση. Πρόοδος έχει επίσης σημειωθεί στην προσπάθεια να ευθυγραμμιστούν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τα προηγουμένως αδύναμα και πολιτικοποιημένα θεσμικά όργανα. Οι ελληνικές αρχές έχουν νομοθετήσει μέτρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της επιχειρησιακής ανεξαρτησίας βασικών θεσμικών οργάνων. Αυτό προσδίδει κάποια εμπιστοσύνη στο ότι έχει μειωθεί ο κίνδυνος αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων.

Στο βασικό σενάριο της Moody’s, το πολύ υψηλό χρέος της Ελλάδας –σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ- θα αρχίσει να υποχωρεί από το 2019 και μετά, αλλά θα παραμείνει πολύ υψηλό για τις επόμενες δεκαετίες. Ο συνδυασμός πολύ μεγάλης διάρκειας των δανείων με τα χαμηλά επιτόκια, αμβλύνουν τους κινδύνους από ένα τόσο υψηλό επίπεδο χρέους, αλλά "η Ελλάδα ενδέχεται να απαιτήσει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στις αρχές της δεκαετίας του 2030, όπως αναγνωρίζει και η ευρωζώνη".

Η Ελλάδα επίσης, εκτιμά η Moody’s, χρειάζεται ισχυρότερες επενδύσεις για να διατηρήσει την οικονομική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα. Σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης που ανακύπτουν από την ύφεση και την κρίση, οι επενδυτικές επιδόσεις της Ελλάδας ήταν πολύ χαμηλές, με τη δημιουργία κεφαλαίου να διαμορφώνεται μόλις στο 40% του προ κρίσης επιπέδου.

Ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μειώσει την εταιρική φορολόγηση και πιο γενικά, να εργαστεί προς τη δημιουργία ενός φιλικού για τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος, οι προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης θα παραμείνουν μετριοπαθείς, με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται 2% αυτό το έτος και το επόμενο.

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει βασικό σημείο "ευπάθειας", παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις. Σε αυτόνομη βάση, οι συστημικές τράπεζες παραμένουν αδύναμες, με φτωχή ποιότητα asset, χαμηλή κερδοφορία και ένα μεγάλο ποσοστό κεφαλαίου χαμηλότερης ποιότητας με τη μορφή των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων. Οι τράπεζες θα πρέπει να επισπεύσουν την πώληση NPLs από τους ισολογισμούς της, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους που συμφωνήθηκαν μέχρι το τέλος του επομένου έτους.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας μπορεί να αναβαθμιστεί εάν διατηρηθεί το καλό ιστορικό της κυβέρνησης στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και μετά το τέλος του προγράμματος. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να καταλήξει σε ισχυρότερη του αναμενόμενου και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, και σε μια πιο ταχεία μείωση του χρέους. Οι ταχύτερες του αναμενόμενου βελτιώσεις στην υγεία του τραπεζικού κλάδου, θα ήταν επίσης κάτι θετικό.

Το ενδεχόμενο υποβάθμισης θα μπορούσε να αυξηθεί εάν η ελληνική κυβέρνηση αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της και αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις ή εάν επανεμφανιστούν οι εντάσεις με τους επίσημους πιστωτές. Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την υποστήριξη της ευρωζώνης προς τη χώρα.

Έφη Ευθυμίου
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: