Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Ιατροδικαστής: Νιώθουμε έντονη συναισθηματική φόρτιση - απανθρακωμένες οι περισσότερες σοροί


«Έχουμε κάνει μέχρι αυτή τη στιγμή 75 νεκροτομές και έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα υλικά για να γίνουν τόσο οι εξετάσεις του DNA αναγνώρισης όσο και οι τοξικολογικές και ό,τι απαιτεί ο νόμος».


 «Πιστεύω ότι αύριο όπως ήταν στο πρόγραμμά μας θα ολοκληρώσουμε τον κύριο όγκο», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο ιατροδικαστής  Ι. Μπογιώκας.

«Τώρα αν σποραδικά βρεθεί κάτι ακόμη, κάτι το οποίο φοβόμαστε καθώς πολλά σπίτια όπως λέει η πυροσβεστική δεν έχουν ανοιχτεί ακόμη, τότε θα γίνουν οι εξετάσεις ώστε να δοθούν οι απαντήσεις στις οικογένειες το συντομότερο δυνατόν», συμπλήρωσε ο κ. Μπογιώκας.

Ερωτηθείς για το πόσα παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών, ο ιατροδικαστής σημείωσε: «Δεν έχουμε εικόνα. Υπάρχουν και παιδιά αλλά τα οριστικά στοιχεία θα τα δώσουμε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας».

Ως βασική αιτία θανάτου ο κ. Μπογιώκας προσδιόρισε την απανθράκωση με αναλογία 3 προς 1, ενώ σημείωσε ότι κάποια από τα θύματα έχουν εγκαύματα και έχουν εισπνεύσει διοξείδιο του άνθρακα. «Τα περισσότερα, όμως είναι απανθρακωμένα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο ιατροδικαστής υπογράμμισε ότι τα περισσότερα θύματα «δεν είναι αναγνωρίσιμα».

«Βρίσκουμε προσωπικά είδη, όπως βέρες, σταυρουδάκια αλλά αυτά δεν είναι στοιχεία για να δοθούν σε συγγενείς», πρόσθεσε ο κ. Μπογιώκας τονίζοντας ότι ο σωστός τρόπος αναγνώρισης είναι μέσω DNA. «Πρέπει να δείξουμε λίγη υπομονή ακόμη», καθώς τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA μπορεί να βγουν «από λίγες ώρες μέχρι λίγες ημέρες. Αυτό εξαρτάται από τη δυσκολία του υλικού». 

Τέλος, ο κ. Μπογιώκας σχολίασε ότι «αυτό το περιστατικό δεν συγκρίνεται με άλλα που έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν». «Να χαθούν τόσες ζωές μέσα σε τόσο μικρό διάστημα και να ακούμε αυτά τα περιστατικά και να τα ζούμε, μας προκαλεί πολύ έντονη συναισθηματική φόρτιση. Θέλεις δε θέλεις ζεις τις ιστορίες. Είναι ανθρώπινο», καταλήγει ο ιατροδικαστής.


www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: