Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

ΣΤΟΥΣ ΓΚΑΓΚΑΟΥΖΟΥΣ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ «ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ»…Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Έκτακτη τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Μολδαβίας, Igor Dodon, είχε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταιγίπ Ερντογάν, με σκοπό την ενδυνάμωση των σχέσεων των δυο χωρών καθώς και τον προγραμματισμό συνάντησης τους στο εγγύς μέλλον.


Όπως αναφέρεται στην συνομιλία ο Ερντογάν έκανε λόγο και για τους τουρκόφωνους Γκαγκαούζους, που η Τουρκία θεωρεί Τούρκους παρά του ότι είναι Ορθόδοξοι χριστιανοί, σημειώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρων του για την μειονότητα αυτή.
 


Εντωμεταξύ στην Μολδαβία αυτή την περίοδο παίζεται ένα μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι, καθώς υπάρχουν δυο αντιμαχόμενες πολιτικές παρατάξεις : η μια υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και η δεύτερη καθαρά φιλορωσική θέλει την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με την Μόσχα, ενώ υπάρχει και το πρόβλημα των Ρώσων της Υπερδνειστερίας που θεωρούν ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ρωσίας.


Εδώ μεγάλο ερώτημα είναι η στάση του Ερντογάν, καθώς από την μια ερωτοτροπεί με την Ουκρανία και την φιλονατοϊκή παράταξη της Μολδαβίας, ενώ από την άλλη διατηρεί άριστες σχέσεις με την Μόσχα.

Βγάλτε συμπέρασμα!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: