Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Σήμερα με βαρύ κατηγορητήριο η δίκη του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

  • Ο Πόντιος ακτιβιστής με τη σύζυγό του Μεράλ Γκεϊλανί (φωτ.: Facebook / Meral Geylani)
Με βαρύτατο κατηγορητήριο αναμένεται να διεξαχθεί αύριο η δίκη του Πόντιου ακτιβιστή Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί που κρατείται εδώ και 15 μήνες στις φυλακής της επαρχίας Σιρνάκ, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο γεννημένος στην Παύρα της Σαμψούντας, Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί κατηγορείται για προσβολή του Μουσταφά Κεμάλ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε αναφέρεται πως εμπλέκεται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Εάν στη δίκη της Τετάρτης κριθεί ένοχος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μεγαλύτερη του αιώνα!
 
Την ημερομηνία της δίκης επιβεβαίωσε η σύντροφός του Μεράλ Γκεϊλανί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί, υπογραμμίζοντας πως η ίδια θα βρίσκεται στην Αττάλεια. 
 
Οι κατηγορίες αποδόθηκαν στον Γιαϊλαλί σχεδόν μετά από ένα χρόνο προφυλάκισης, γεγονός που παραπέμπει στα όσα ζουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί οι οποίοι κρατούνται στην Αδριανούπολη από την 1η Μαρτίου, χωρίς συγκεκριμένη κατηγορία. 
 
 
«Εκτιμώ ότι η δημοσιότητα που έχει πάρει η υπόθεση του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί –άλλωστε ήμουν ένας από αυτούς που την πήγαμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο–, θα εμποδίσει την Τουρκία από το να προχωρήσει στην καταδίκη, κυρίως για λόγους εντυπώσεων.
 
 
Ωστόσο είναι ένα μη προβλέψιμο καθεστώς», είχε δηλώσει τον Μάιο στο pontos-news.gr ο δρ Κοινωνικών Επιστημών Θεοφάνης Μαλκίδης, αναφερόμενος στη φυλάκιση του Πόντιου υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιώματων.
 
 
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί γεννήθηκε το 1974, ως Ιμπραχίμ από γονείς ελληνικής καταγωγής από τον Πόντο και την Κύπρο.
Μεγάλωσε σε ένα φασιστικό περιβάλλον που δεν ήθελε να ακούει για Έλληνες, Αρμένιους και Κούρδους.
Το 1994 υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό, όπου υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας εγκλημάτων των Τούρκων εναντίον των Κούρδων.
Όμως στην πορεία ανακάλυψε τις ελληνικές του ρίζες και έτσι ξεκίνησε ακτιβιστική δράση για την αναγνώριση της ποντιακής Γενοκτονίας και την ελευθερία του Κουρδιστάν.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: