Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Οι Αλβανοί «σκυλεύουν» τον ήρωα Κατσίφα: «Μας πυροβολούσε»

ΕΛ.ΑΣ: «Λάβαμε πειστικές απαντήσεις»!
Δεν παραδίδουν τη σορό τα Τίρανα


Δέκα ημέρες μετά το θάνατο του 35χρονου ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα, η σορός του παραμένει στα χέρια των Αλβανικών Αρχών, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση όσον αφορά στο χρόνο παράδοσής της στην οικογένειά του, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ταφή του.

 
Την ίδια ώρα, εξίσου άγνωστο παραμένει πότε θα ολοκληρωθεί η έρευνα που διεξάγεται από τις αρμόδιες Αρχές, σχετικά με την υπόθεση. 


Αυτό επισημαίνει στην τηλεόραση του «Σκάι», ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεση εκ μέρους της οικογένειας, Αλέξανδρος Λυκουρέζος.


Σχετικά με την καθυστέρηση της επιστροφής της σορού από τις Αλβανικές Αρχές, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος αναφέρει ότι η εισαγγελία σοβαρών αδικημάτων των Τιράνων ισχυρίζεται «προφορικά» ότι θέλει να ολοκληρωθεί η έρευνα όσον αφορά την ποινική δικογραφία που έχει ανοίξει και «αφού ολοκληρωθεί να δώσουν τη σορό και θα μπορέσει και η οικογένεια να έχει πρόσβαση στη δικογραφία».


«Ομολογώ αυτό για μένα είναι ανεξήγητο και περίεργο το ότι δεν ξέρω πότε θα τελειώσει η έρευνα», τονίζει και προσθέτει:

 «Σε κάθε περίπτωση δέκα ημέρες άταφος ένας νεκρός αποτελεί και προσβολή στη μνήμη του νεκρού. 

Γιατί δεν νομίζω ότι η παράταση της παραμονής της σορού και του νεκρού Κατσίφα στα Τίρανα στο νεκροτομείο προσθέτει ή συμβάλλει κατά κάποιο τρόπο στην έρευνα που κάνει η εισαγγελία».


Απίστευτα επιχειρήματα από τους Αλβανούς, που τα… δέχεται η ΕΛΑΣ!
 
 
«Δεν ήταν αφορμή η Σημαία», «πυροβολούσε στον αέρα και όταν πήγαν τα περιπολικά, πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών», «πληρούνταν τα κριτήρια για να κληθεί η ειδική ομάδα RENEA», «δεν υπάρχει βίντεο από drone με την ανταλλαγή πυροβολισμών», «έγινε χρήση όπλων κάτω από νόμιμες προϋποθέσεις», «θα κάνω ότι μπορεί να δοθεί σύντομα η σορός στην οικογένεια».


Τα παραπάνω είναι μέρος των απαντήσεων που έδωσε ο αρχηγός της Αλβανικής Αστυνομίας Άρντι Βελίου, στον προϊστάμενο του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής Κωνσταντίνο Χασιώτη και έναν ακόμη αξιωματικό του ίδιου τμήματος, κατά τη διάρκεια τρίωρης συνάντησής στα Τίρανα της Αλβανίας, για τις συνθήκες θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα.


Το ελληνικό κλιμάκιο είχε φθάσει στην γειτονική χώρα, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, έχοντας αρχικά συναντήσεις με τους δύο ελληνικούς συνδέσμους, την Ελληνίδα πρέσβειρα, αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών της Αλβανίας, της Εισαγγελίας και τέλος με τον αρχηγό της Αλβανικής Αστυνομίας.


Οι Έλληνες αξιωματικοί επεδίωξαν να πάρουν απαντήσεις για κρίσιμα στάδια εξέλιξης του περιστατικού που κατέληξε στον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα και να διασταυρώσουν τις σχετικές πληροφορίες. 


Ο κ. Βελίου, έδωσε μια συνολική εικόνα της υπόθεσης και την χρονολογική εξέλιξή της, σύμφωνα με την δική του εκδοχή, καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή υπήρχε μια τμηματική και αποσπασματική ενημέρωση.


Ο αρχηγός της αλβανικής αστυνομίας υποστήριξε πως το περιστατικό ξεκίνησε από τους πυροβολισμούς στον αέρα του Κωνσταντίνου Κατσίφα και όχι με αφορμή την σημαία. 


Είχαν λάβει κλήσεις κατοίκων της περιοχής για να επέμβουν και έφτασαν εκεί περιπολικά τα οποία δέχθηκαν τα πυρά του 35χρονου. 


Στην συνέχεια τον έχασαν και τότε κλήθηκε η ειδική μονάδα της αστυνομίας, η RENEA, σημειώνοντας πως πληρούνταν τα κριτήρια για να δοθεί τέτοια εντολή.

 
Ο κ. Βελίου αρνήθηκε-διεύψευσε πως υπάρχει βίντεο από drone ή από κάμερα στην εξάρτηση των αστυνομικών με την συμπλοκή και ανταλλαγή πυροβολισμών που κατέληξε στον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.


Οι Έλληνες αξιωματικοί επέμειναν με ερωτήσεις τους στα τελευταία λεπτά της ανταλλαγής πυροβολισμών προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπήρχαν οι συνθήκες νόμιμης αστυνομικής άμυνας.


Ο αρχηγός της Αλβανικής Αστυνομίας ισχυρίστηκε πως έκαναν χρήση των όπλων κάτω από τις απαιτούμενες νόμιμες προϋποθέσεις λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη συμπεριφορά του Κωνσταντίνου Κατσίφα.


Από την πλευρά του, το ελληνικό κλιμάκιο των αστυνομικών, εκτίμησαν ότι έλαβαν πειστικές απαντήσεις, σημειώνοντας πάντως ότι δεν είχαν πρόσβαση στο προανακριτικό υλικό και στη δικογραφία, και εξέφρασαν τις σχετικές επιφυλάξεις τους.


Ήταν μια άρτια και αναλυτική ενημέρωση, από την οποία όμως, οι Έλληνες αξιωματικοί, δεν μπορούν να πουν αν υπάρχουν αξιόποινες πράξεις από την πλευρά των Αλβανών αστυνομικών, ενώ από τις περιγραφές του αρχηγού της Αλβανικής Αστυνομίας, δεν εντόπισαν ενδείξεις ότι κινήθηκαν παράνομα και εκτός επιχειρησιακού σχεδίου και διεθνών κανόνων εμπλοκής. 

Επισημαίνεται επίσης, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις πως τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά από τον τρόπο που τα περιέγραψαν οι Αλβανοί αξιωματούχοι.


Οι Έλληνες αξιωματικοί ζήτησαν από τον κ. Βελίου να συντομεύσουν οι διαδικασίες παράδοσης της σορού στην οικογένεια, με τον Αρχηγό της Αλβανικής Αστυνομίας να σημειώνει πως το θέμα αυτό έγκειται της αρμοδιότητας του Εισαγγελέα, ωστόσο ο ίδιος θα κάνει ότι μπορεί, ώστε να γίνει το συντομότερο δυνατό.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: