Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Sabah: Κίνδυνος «θερμού» επεισοδίου στην ανατολική Μεσόγειο

Τον κίνδυνο «θερμού» επεισοδίου επισημαίνει η εφημερίδα «Sabah»
 
Καταιγιστικές εξελίξεις στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αναμένει η δεύτερη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Τουρκίας, η φιλοκυβερνητική «Sabah», υπογραμμίζει ότι η κατάσταση περιμετρικά της κυπριακής ΑΟΖ μοιάζει «εκρηκτική», γεγονός που δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει ένα «θερμό» επεισόδιο.

Στο εκτενές δημοσίευμα που τιτλοφορείται «Θερμό επεισόδιο στην ανατολική Μεσόγειο», δηλώνονται με σαφήνεια οι προθέσεις της Άγκυρας, ενώ αναλύεται διεξοδικά και το κλίμα που διαμορφώνεται σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων από χώρες όπως η Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.

Κατά την άποψη της αρθρογράφου, η Τουρκία κάνει τις δικές της κινήσεις, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δείξει ανοχή σε ενδεχόμενη καταπάτηση των δικαιωμάτων της.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το δημοσίευμα της τουρκικής «Sabah» υπερτονίζει τις αναφορές διπλωματικών πηγών και κυρίως πρέσβεων, σε περίπτωση που ξεσπάσει ένα «θερμό» επεισόδιο.

Για παράδειγμα, η αρθρογράφος αναφέρει στο άρθρο της πως ο Ισραηλινός πρέσβης είχε πει ότι εύχεται «το Ισραήλ να μην χρειαστεί να επέμβει λόγω των απειλών της Τουρκίας».

Εξάλλου, παραθέτει και την τοποθέτηση του Αιγύπτιου πρέσβη, ο οποίος φέρεται να είπε πως «αν χρειαστεί, δεν θα διστάσουμε να κάνουμε χρήση του στρατού κατά της Τουρκίας».

Με νόημα, παράλληλα, συμπληρώνεται και η άποψη του πρέσβη των ΗΠΑ, ότι «η συμπεριφορά των Τούρκων απέναντι στους Έλληνες είναι απαράδεκτη».
 

Τέλος, η Τουρκάλα αρθρογράφος συμπεραίνει πως «η ιστορία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει τελειώσει» και σημειώνει ότι «άλλος είναι ο στρατός που προσπάθησε να διαφύγει από ένα θερμό επεισόδιο», αναφερόμενη, εμμέσως πλην σαφώς, στο «θερμό» επεισόδιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στα Ίμια, τον Ιανουάριο του 1996.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: