Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Εκρηκτική η κατάσταση στο Αιγαίο: «Πολεμικά σενάρια» εξετάζουν Αμερικανοί ειδικοί

Η Αθήνα αποφάσισε ότι μπορεί να επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της κατά 12 μίλια, ενώ η Άγκυρα δεν είναι ευχαριστημένη γι ‘αυτό, επιφέροντας μια επικίνδυνη κατάσταση στο Αιγαίο, με αύξηση της έντασης, αναφέρει το ινστιτούτο geopoliticalfutures.com.

 
Συγκεκριμένα το γεωπολιτικό ινστιτούτο τονίζει ότι όταν ο εξερχόμενος από την κυβέρνηση Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ελλάδα σκόπευε να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, από έξι σε 12 ναυτικά μίλια, αναζωπυρωνότας την εδώ και χρόνια διαμάχη για το θέμα αυτό ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Μπορεί να μοιάζει μια μικρή χώρα με την πρώτη ματιά, συνεχίζει το αμερικανικό ινστιτούτο, αλλά η Ελλάδα έχει χιλιάδες νησιά διασκορπισμένα σε όλο το Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος, με αποτέλεσμα η επέκταση των εδαφικών ορίων να έχει όντως μεγάλες επιπτώσεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, η πρώτη προγραμματισμένη επέκταση θα αφορούσε στην ελληνική επικράτεια κατά μήκος του Ιονίου Πελάγους, από το νησί των Οθωνών μέχρι το νησί των Αντικυθήρων.

Στη συνέχεια, η Ελλάδα σχεδίαζε να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στην ανατολική πλευρά της, από τα Αντικύθηρα και τον Σαρωνικό έως τον Παγασητικό Κόλπο στο Αιγαίο.
 
 
Εκεί ακριβώς βρίσκεται η «αντίδραση», δηλαδή η Τουρκία, η οποία έχει μεγάλα λιμάνια κατά μήκος του Αιγαίου τα οποία εξαρτώνται από την ελεύθερη διέλευση μέσω αυτής της θάλασσας για την πρόσβαση στην Μεσόγειο θάλασσα.

Οι διεκδικήσεις των Τούρκων και οι αιτιάσεις τους δίνουν έδαφος στην εμφάνιση πολεμικών σεναρίων ανάμεσα στις δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο δεν επιθυμεί η Αμερική.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε παρουσία πολεμικών πλοίων, πλωτών γεωτρύπανων και UAV σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, τονίζει το ινστιτούτο.

Το ινστιτούτο στην προκειμένη περίπτωση να απηχεί την άποψη πιθανόν του «βαθέως αμερικανικού κράτους», θεωρώντας ότι μια πιθανή επέκταση των εδαφικών ορίων θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην περιοχή, λαμβάνοντας εμμέσως θέση «συμβιβασμού” των δύο πλευρών, ενώ προωθεί σίγουρα την λιγότερη επώδυνη λύση για την Ουάσιγκτον από την οποία μεγάλη χαμένη θα είναι πιθανότατα ξανά η Ελλάδα.
 
Αυτό που θα πρέπει να αποφύγουμε ως έθνος πάση θυσία είναι να έχουμε μια επανάληψη του σκηνικού των Ιμίων σε οποιαδήποτε πιθανό πολεμικό επεισόδιο, ειδικά όταν επέλθει «συμβιβασμός” που θα  αφορά την απομάκρυνση των «δυνάμεων από την περιοχή”.

Σε οποιαδήποτε πρόκληση των Τούρκων οφείλουμε να απαντήσουμε με σθεναρή αποφασιστικότητα για να χαλάσουμε τα σχέδια της Τουρκίας να φτάσει η «χάρη της» μέχρι νότια της Κρήτης, για να βάλει «χέρι» στα μεγαλύτερα πιθανόν κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το άρθρο μας (Συναγερμός στην Α.Μεσόγειο – Ευθεία απειλή Άγκυρας κατά Ελλάδας-Ισραήλ: «Αν πλησιάσετε τον Πορθητή σας βυθίζουμε»), αναφέραμε ότι προκαλούν και οι Τούρκοι σε Αιγαίο, ΝΑ Μεσόγειο και Κύπρο σύσσωμο τον ελληνισμό που ευρίσκεται σε κίνδυνο.

Η πρόκληση που μας επιφυλάσσει ο Ερντογάν θα είναι διπλή και για αυτό τον λόγο έχει προετοιμάσει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό για πιθανή δράση στην περιοχή.

Συνολικά, περίπου 10 τουρκικά πολεμικά πλοία και 2-4 υποβρύχια δρουν στην περιοχή αναμένοντας μόνο την ελληνική στρατιωτική αντίδραση ενώ παραδίπλα πλέουν αμερικανικά και ισραηλινά πλοία.

Η Τουρκία αρχικά έχει λάβει επίσημη θέση διεκδικώντας ΑΟΖ σύμφωνα με τον υπουργό άμυνας Χ.Ακάρ, από τα Δωδεκάνησα μέχρι ΝΑ της Κρήτης, προκαλώντας όμως παράλληλα τις ΗΠΑ και την EXXON MOBILL η οποία ετοιμάζεται να εκμεταλλευτεί ολόκληρη την νότια πλευρά της μεγαλονήσου.

Εκεί λοιπόν στην κυπριακή ΑΟΖ όπως και την Κρήτη οι Αμερικανοί έχουν να «λαμβάνουν» μέσω των εταιρειών τους, και εκεί δεν χωρούν αστεία ή απειλές από κανέναν.

Αυτό ίσως μεταβάλλει για πρώτη φορά την όλη κατάσταση υπέρ της Ελλάδος και μας δώσει χρόνο για να εξοπλιστούμε ακόμα καλύτερα και σε συνδυασμό με το κουρδικό ζήτημα στην Συρία, να «απαντήσουμε» στην Τουρκία με τον καλύτερο τρόπο και τότε τα πράγματα ίσως «γυρίσουν και για εμάς αλλιώς».

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: