Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Τραβάει ο Ρ.Τ. Ερντογάν το σχοινί και στην Ουάσιγκτον δεν υπάρχει Γουές Μίτσελ


Η έκδοση αλλεπάλληλων Navtex, οι εξαγγελίες για στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή, κάποιες εκ των οποίων δεν διεξάγονται στο τέλος, το κλίμα εκφοβισμού και η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνθέτουν την τακτική που υιοθετεί η Άγκυρα έναντι της Κύπρου και της Ελλάδος. 

Μια τακτική που βαθμηδόν κλιμακώνεται, καθώς ενισχύονται όλα τα στοιχεία που συντηρούν και αυξάνουν την ένταση, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το πώς θα ενεργήσει η Τουρκία.
Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτή την εβδομάδα ενόψει και της 5ης Συνόδου των επτά μεσογειακών κρατών MED7 (Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα, Κύπρος), που θα φιλοξενηθεί στη Λευκωσία την ερχόμενη Τρίτη, η Άγκυρα επιχειρεί να στείλει μηνύματα τόσο προς την Αθήνα και τη Λευκωσία όσο και προς τα κράτη, εταιρείες των οποίων δραστηριοποιούνται σε θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Είναι προφανές, σημείωναν καλά ενημερωμένες πηγές, πως τις επόμενες ημέρες, θα γίνουμε, κατά πάσα πιθανότητα, μάρτυρες ακραίων συμπεριφορών από πλευράς της Άγκυρας, καθώς και προσπάθειας επιβολής τετελεσμένων με τη διαμόρφωση νέων δεδομένων στην περιοχή.

Σκορπούν πανικό

Πρώτον, με τις στρατιωτικές ασκήσεις, τις νέες έρευνες του Μπαρμπαρός και την προαναγγελθείσα γεώτρηση, οι Τούρκοι επιχειρούν να γκριζάρουν την περιοχή δια της αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Είναι ξεκάθαρο πως η Άγκυρα υιοθετεί και τακτικές υβριδικού πολέμου, δηλαδή μια προσέγγιση που συνδυάζει συμβατικές επιχειρήσεις, πρακτικές μη συμβατικού πολέμου, καθώς και κυβερνοπόλεμο.

Μέσα από παραπλανητικές ειδήσεις, όπως η πρόσφατη της τουρκικής εφημερίδας Σαφάκ, σύμφωνα με την οποία το τουρκικό πολεμικό ναυτικό παρεμπόδισε επτά πλοία διαφόρων χωρών που συμφώνησαν με την Κυπριακή Δημοκρατία για αναζήτηση φυσικού αερίου στα δυτικά της Κύπρου, επιχειρούν οι Τούρκοι να σκορπίσουν τον πανικό στην κυπριακή κοινή γνώμη. Είναι σαφές πως με τις Navtex και τις ασκήσεις προσπαθούν μέσα από σπάσιμο νεύρων να συντηρήσουν κλίμα εκφοβισμού.
Δεύτερον, επιχειρούν να εκφοβίσουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, ότι θα έχουν κόστος εάν προχωρήσουν μέχρι τέλους με τις έρευνές τους. 

Μια πρόβα έκανε τον περσινό Ιανουάριο, παρεμποδίζοντας την ιταλική ΕΝΙ, το γεωτρύπανο της οποίας κατευθυνόταν προς το θαλασσοτεμάχιο 3. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι πολεμικά πλοία της Τουρκίας παρεμπόδισαν το γεωτρύπανο να προχωρήσει εξαναγκάζοντάς το να εγκαταλείψει την περιοχή.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η γαλλική Total και η ιταλική ΕΝΙ θα συνεργαστούν και σε υφιστάμενα αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια, αλλά και σε άλλα που θα αδειοδοτηθούν (τεμάχιο 7). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: