Η μεγάλη εικόνα είναι ο τουρκικός επεκτατισμός.
Η μεγάλη εικόνα, στην αντίπερα όχθη, είναι η διαμόρφωση πολιτικής για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών για υλοποίηση των δικών μας επιδιώξεων.
Είναι πρόδηλο ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο ενόψει εξελίξεων σε διάφορα πεδία.
Και στο Κυπριακό και στα ενεργειακά.
Είναι σαφές πως η Τουρκία σε αυτό το παιχνίδι επιδιώκει να επιβάλλει τους δικούς της όρους.
Κι αυτό θεωρεί ότι μπορεί να το καταστήσει εφικτό δια της στρατιωτικής ισχύος, την τακτική των εντάσεων και του εκφοβισμού.Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ανέλαβε να αναδείξει και να εδραιώσει το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας».
Ένα δόγμα που προδήλως εκφράζει τις τουρκικές διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο και που αναδεικνύει τη σημασία που δίνει η Τουρκία στη θάλασσα.
Κανένας, όπως αναφέρει συχνά-πυκνά ο κ. Ακάρ, δεν θα κάνει οτιδήποτε χωρίς να ερωτηθεί και να συμφωνήσει η Τουρκία!
Μοχλός πίεσης, που θα ενισχύεται μέχρι η Τουρκία -αυτός είναι ο στόχος- να πετύχει τις επιδιώξεις της.
«Ο αγώνας μας σε αυτό που ονομάζουμε γαλάζια πατρίδα συνεχίζεται», αναφέρει συχνά ο Χουλουσί Ακάρ. «Στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, όπου κι αν αυτή βρίσκεται, δεν είναι δυνατόν να απεμπολήσουμε κανένα δικαίωμά μας και κανένα δίκαιό μας που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες», δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Οι κινήσεις αυτές από μέρους του ισλαμοφασιστικού καθεστώτος της Άγκυρας γίνονται ενόψει των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη και τις άλλες που θα αρχίσουν τους επόμενους μήνες. Η ενίσχυση βαθμηδόν των απειλών, οι εξαγγελίες αλλά και μια σειρά ενεργειών, γίνονται από την Άγκυρα ενόψει και της εδραίωσης συνεργασιών από Ελλάδα και Κύπρο με χώρες της περιοχής.
Και δεν περιορίζεται η Άγκυρα μόνο στα ενεργειακά. Τα μηνύματα που στέλνει αφορά όλα τα ζητήματα που κατά καιρούς εγείρει. «Η Τουρκία θα απαντήσει σκληρά εάν η Ελλάδα προσπαθήσει να διευρύνει σταδιακά τα χωρικά της ύδατα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ. Αυτή η τοποθέτηση, προειδοποιητική μεν συντηρεί, ωστόσο, στο τραπέζι ένα ζήτημα, το οποίο η Άγκυρα θεωρεί κρίσιμο και μέρος του στρατηγικού της σχεδιασμού.
Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αποτρεπτικές πολιτικές. Διαχρονικά η Τουρκία θεωρεί πως οι στόχοι της μπορούν να επιβληθούν δια της ισχύος. Και θα επιμένει σε αυτή την τακτική όσο εκτιμά πως μπορεί να υπάρξει, κάτω από την πίεση και τον εκφοβισμό, σινιάλο «συνεννόησης», όπως στην Άγκυρα το αντιλαμβάνονται, από τη Λευκωσία και την Αθήνα.
Οι αποτρεπτικές πολιτικές μπορούν να διαμορφωθούν μέσα από συνεργασίες και αξιοποίηση όλων των μοχλών πίεσης που διαθέτουν Ελλάδα και Κύπρος και προκαλούν κόστος στην Άγκυρα. Ως κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά και ως σταθεροποιητικοί παράγοντες στην περιοχή (έτσι δεν λένε οι διάφοροι τρίτοι;) μπορούν να διαμορφώσουν πολιτικές αποτροπής και πολιτικής εφαρμογής των δικών τους σχεδιασμών.
Η πολιτική της προσαρμογής στις τουρκικές επιδιώξεις επειδή «δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά», επειδή «είμαστε αδύνατοι και οι χαμένοι» αποτελεί αυτοχειρία. Τα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα που πολυδιαφημίζονται πρέπει να μετατρέπονται από τις διακηρύξεις στην πράξη. Διαφορετικά δεν έχουν καμία σημασία.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου