Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

ΘΕΜΑ-4/ΚΥΠΡΙΑΚΟ. 36 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ. ΗΜΕΡΕΣ ΜΝΗΜΗΣ/


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
Έχουν γραφεί τόσα και έχει χυθεί τόση μελάνι που ειλικρινά τέτοιες ημέρες κάθε χρόνο δεν επιθυμώ να πω τίποτα. Όλοι λένε τα ίδια και τα ίδια, ενώ πολλά έγγραφα και πληροφορίες εκείνης της περιόδου δεν έχουν παρουσιαστεί και αναλυθεί. 
ΣΑΝ ΤΑ ΙΜΙΑ. 
Αλληλοκατηγορούνται. Λένε την μισή αλήθεια ή και καθόλου. Κάποιοι που δεν ξεπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην πατρίδα εκείνες τις ώρες έφθασαν και Αρχηγοί Κλάδων. Μόνο στην Ελλάδα και σε κάτι τριτοκοσμικές χώρες συμβαίνουν αυτά. ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΟΝΟΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΧΑΩΔΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ. Αν μιλάς και έχεις άποψη δεν γίνεσαι αρχηγός ή αντιστράτηγος. Αν δεν μιλάς και είσαι στο YES MEN θα προχωρήσεις. Εδώ δεν έχουν γίνει στην χώρα μας αρχηγοί, κορυφαία μυαλά διαχρονικά και έχουν γίνει απίστευτες περιπτώσεις…(που θα έπρεπε να φύγουν ως αντισυνταγματάρχες).ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΩ –και ας μην αρέσει σε κάποιους- οι ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ μας δεν ΕΧΟΥΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ σε πόλεμο.
Δυο επισημάνσεις θέλω να κάνω για το ΚΥΠΡΙΑΚΟ. Την τεράστια ευθύνη του ΜΑΚΑΡΙΟΥ που εγκλώβισε το νησί σε λάθος χώρους με βάση πάντοτε τα προσωπικά του κίνητρα.. ΔΕΝ ήταν καθόλου συμπαθής στη ΔΥΣΗ. Είχε μεταφερθεί λίγο πιο «χαλαρή» μορφή ΚΑΣΤΡΟΙΚΗΣ ΚΟΥΒΑΣ στην Ανατολική Μεσόγειο. Εγκληματική η χούντα του Ιωαννίδη. Αδύναμα ανθρωπάκια και χωρίς υπόβαθρο όλοι εκείνοι στο ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ. Κατώτεροι των περιστάσεων. Κακά πληροφορημένοι, είχαν επιτρέψει ένα μυστηριώδη εκκεντρικό τύπο της διαβόητης ΕΣΑ να χειρίζεται θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΧΩ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ. ΔΙΑΒΑΣΕΙ. ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΤΟΤΕ και ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΤΗ τον ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ. Αλλά δεν μπορώ να μην στιγματίσω τις αθλιότητες του ΜΑΚΑΡΙΟΥ με το σώμα των πραιτοριανών του που καθημερινά καθύβριζαν και απειλούσαν τους Έλληνες αξιωματικούς. Και τις οικογένειες τους. Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ υπήρξε τραγικό πρόσωπο για την ΚΥΠΡΙΑΚΗ υπόθεση. Η στάση του στο θέμα της απόσυρσης της Ελληνικής Μεραρχίας , οι διφορούμενες θέσεις του για πολλά ζητήματα, και οι ανεδαφικές τριτοκοσμικές του αντιλήψεις σε εποχή μεγάλων κρίσεων και πολέμων στην Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ προκάλεσαν τεράστια προβλήματα σε όλους μας. Το επικουρικό σώμα των αμόρφωτων που είχε στρατολογήσει δούλευε σε βάρος των ΕΝΩΤΙΚΩΝ στοιχείων .Γενικώς στη ζωή αυτή τα περί ΕΘΝΑΡΧΩΝ δεν τα ακούω με προσοχή και σοβαρότητα.
Η δεύτερη επισήμανση που θέλω να κάνω είναι η περίπτωση της μη-εγκατάστασης το 1998 στην ΚΥΠΡΟ των Ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 PMU1. Πέραν της μεταφοράς τους στην 126ΣΜ στο Ηράκλειο-Κρήτη ποτέ οι κυβερνήσεις σε ΑΘΗΝΑ-ΛΕΥΚΩΣΙΑ δεν έδωσαν όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνταν για να καταστεί κατανοητό το όλο λαθεμένο σκηνικό. Μα δεν είχαν διδαχθεί τίποτα από τα ΤΣΕΧΙΚΑ όπλα που πήρε ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ στη δεκαετία του 60;Δεν είχαν σκεφθεί εναλλακτικά σχέδια για να περάσουν οι πύραυλοι;(ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ PROLIFERATION SECURITY INITIATIVE/MARITIME INTERDICTION) .ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ τις αντιδράσεις των γύρω κρατών. 
Υπήρχαν 5 κράτη που δεν τους ήθελαν τους πυραύλους εκεί. ΣΕ ΕΚΤΕΝΗ Αρθογραφία μου τότε στην ΒΡΑΔΥΝΗ έγραφα ότι «δεν θα φτάσουν ποτέ οι πύραυλοι κάτω». Που ήταν ο συντονισμός ΑΘΗΝΩΝ-ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ; Μήπως κάποιοι έβλεπαν στο νησί τα Ρωσικά όπλα ως «λουκούμια» για άλλες ιστορίες…;.ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ-τώρα που και οι σχέσεις ΙΣΡΑΗΛ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ χειροτέρευσαν – να αρχίσουν να κυκλοφορούν κάποια πράγματα για να έχουμε αυτό που πάντα στη ζωή μου τονίζω τα LESSONS LEARNED.
Ασφαλώς ημέρες μνήμης για το νησί, αλλά και για άλλη μια φορά ημέρες περισυλλογής .ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΧΑΜΕΝΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ…

Δεν υπάρχουν σχόλια: