Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010
Ποιοί στηρίζουν το καρτέλ του παραεμπορίου
Οργανωμένα συμφέροντα χονδρεμπόρων και κρατικών λειτουργών οδήγησαν στην σημερινή έκρυθμη κατάσταση, καταγγέλλουν παράγοντες της αγοράς, αγανακτώντας για την οκνηρία των διοικήσεων των εμπορικών επιμελητηρίων και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας να προλάβουν έστω τα χειρότερα. Δεκάδες εμπορικοί κλάδοι αντιμετωπίζουν τον αφανισμό τους από την αγορά έχοντας απέναντι τους περισσότερους από 50.000 παράνομους και μη αλλοδαπούς μικροπωλητές , ενώ σε περίπου 70 δις ευρώ για την τελευταία πενταετία υπολογίζονται τα διαφυγόντα κέρδη στο εξωτερικό από υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων. "Το καρτέλ του λαθρεμπορίου των πεζοδρομίων είναι εδώ, και δεν μπορεί κανείς να τους ενοχλήσει γιατί θα απειληθεί η κοινωνική συνοχή της χώρας".
Οχι παραεμπόριο, ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ...
Ο όρος "παραεμπόριο" ή "παρεμπόριο" είναι σκανδαλωδώς επιεικείς για να δείξουν τα αληθινά μεγέθη του προβλήματος, εξηγούν παράγοντες της αγοράς. Οι μεγαλύτερες ποσότητες εισαγομένων ειδών που πωλούνται με το σωρό στα πλακόστρωτα σχεδόν όλης της χώρας, έρχονται από χώρες με χαμηλό κόστος παραγωγής και μπαίνουν παράνομα στην Ελλάδα χωρίς να έχουν φορολογηθεί και χωρίς παραστατικά. "Αν έχουμε το θάρρος να δούμε λοιπόν τις τερατώδεις διαστάσεις του ζητήματος ας τολμήσουμε να ανοίξουμε την συζήτηση με την χρήση του όρου "λαθρεμπόριο. Και όταν αναφερόμαστε σε λαθρεμπόριο, άμοιροι ευθυνών δεν είναι ούτε οι καταναλωτές". Σύμφωνα πάντα με τα συμπεράσματα που δίνει ο εμπορικός κόσμος, η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο που θυσιάζει το υγιές εμπόριό της στον βωμό του μαύρου χρήματος σε βάρος και των τοπικών κοινωνιών και της Εθνικής της οικονομίας. Και μάλιστα σε μια περίοδο που έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ μεγάλες και βαθιές οικονομικές ανάσες, αλλά και λύσεις ανάπτυξης και προοπτικές και για τους εργαζομένους και για τις επιχειρήσεις. Το μερίδιο του παρεμπορίου στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς, αντιπροσωπεύει ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 30%-40%. Αν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για κάθε δέκα σεντόνια που είναι απλωμένα στα πεζοδρόμια, τρεις μικρές - μικρομεσαίες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο. Ο ετήσιος τζίρος του παραεμπορίου - λαθρεμπορίου των πεζοδρομίων στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερος από τα 20 δις ευρώ ετησίως που ανακοινώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Ταυτόχρονα υπολογίζεται ότι η ακατάσχετη οικονομική αιμοραγία από την προώθηση μεγάλων ποσοστών όλων αυτών των κερδών σε πρώην ανατολικές χώρες και χώρες της Ασίας μέσω της εξαγωγής συναλλάγματος, έχει υπολογισθεί σε περισσότερα από 70 δις ευρώ την τελευταία πενταετία. Χρυσές δουλειές κάνουν στην Ελλάδα οι υπηρεσίες εξαγωγής συναλλάγματος. Μάλιστα βρίσκουν τόσο κερδοφόρα την εξαγωγή συναλλάγματος από την Ελλάδα στο εξωτερικό, ώστε εγχώριες αλυσίδες καταστημάτων και ενσωματώνουν στον κατάλογο των υπηρεσιών τους και την υπηρεσία money transfer στο εξωτερικό με διαδικασίες express.
ΚΑΡΤΕΛ στα πεζοδρόμια όλης της χώρας
Όσο οι διοικήσεις των επιμελητηρίων και των ομοσπονδιών αργούν να ξυπνήσουν από τον λήθαργο και να σκουντήξουν με την σειρά τους τις πολιτικές ηγεσίες, ουσιαστικά, όλο αυτό το κλίμα, πάντα σε βάρος της εγχώριας οικονομίας, εξυπηρετεί τους μεγάλους και τους ισχυρούς της αγοράς. Οι τελευταίοι βλέπουν τους τζίρους τους να αυξάνονται κατακόρυφα, τα συμφέροντά τους να απογειώνονται και τα μερίδια τους στην Αγορά να διογκώνονται όλο και περισσότερο την ώρα που κάθε μικρή οικογενειακή ή μικρομεσαία επιχείρηση στην Ελλάδα βάζει λουκέτο. Ο μεγαλύτερος και ο πιο επικίνδυνος ανταγωνισμός των αλυσίδων σούπερ - μάρκετ, καταστημάτων επίπλων, ηλεκτρονικών συσκευών, και κυρίως ρουχισμού και υποδημάτων , όπως και άλλων φυσικά, ήταν, είναι και θα είναι πάντα ο κύκλος των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε κάθε γειτονιά. Ο ρόλος του καρτέλ στα πεζοδρόμια δείχνει να είναι καταλυτικός, μέχρι του σημείου αφανισμού ολόκληρων εμπορικών κλάδων. Κλάδοι όπως της αργυροχρυσοχοΐας, της κατασκευής πουκαμίσων, τα δισκάδικα, τα εργαστήρια και τα μαγαζιά ρούχων, δερμάτινων ειδών, ειδών ταξιδιού, υποδημάτων, ανταλλακτικών αυτοκινήτου, ωρολογίων, οικιακών σκευών, ηλεκτρονικών, πώλησης λογισμικών έχουν σχεδόν τελειώσει, διαπιστώνει με τραγικό τρόπο στις τοποθετήσεις της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).
Δεν υπαρχει λυση [;]
Πλέον είναι αδύνατο για την οποιαδήποτε κυβέρνηση απο εδώ και πέρα να περιορίσει την δράση του παραεμπορίου - λαθρεμπορίου στην Ελλάδα. Χιλιάδες αλλοδαποί, παράνομοι και μη οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα με τα χρήματα που κερδίζουν από την διάθεση στην ελληνική αγορά όλων αυτών των ειδών, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα αντιδράσουν έντονα αν τυχόν κανείς τολμήσει να διακόψει την ροή των εσόδων τους. Θα απειληθεί η κοινωνική ειρήνη σε πολύ επικίνδυνο βαθμό, χωρίς καμμία προηγούμενη εμπειρία... Για τις αρχές ασφαλείας είναι βέβαιο ότι η πάταξη του παραεμπορίου θα οδηγήσει ορδές αλλοδαπών σε εγκληματικές πράξεις για καθαρά βιοποριστικούς λόγους, καθώς αυτοί μέχρι σήμερα βιοπορίζονται πουλώντας την πραμάτεια τους όπου βρουν. Η συντριπτική πλειοψηφία αν και μπορεί να κατοικούν αρκετά χρόνια στην Ελλάδα δεν έχουν ενσωματωθεί στον ιστό της ελληνικής κοινωνίας, συνεπώς από την φυσική τους αυτή θέση δεν μπορούν να συνλειτουργήσουν. Ειδικοί εγκληματολόγοι αναφέρουν μάλιστα ότι και λόγω της οικονομικής κρίσης, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια η εγκληματικότητα θα αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς θα υπάρξουν εγκλήματα επιβίωσης. Όμως και η ανεξέλεγκτη υποδοχή λαθρομεταναστών απλά εντείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Θέσεις εργασίας στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πλέον, ούτε για τους ίδιους τους Έλληνες. Συνεπώς, τα νεότερα κύματα οικονομικών μεταναστών που κατευθύνονται στο εσωτερικό της χώρας, στα πεζοδρόμια θα βρουν γρήγορα και εύκολα καταφύγια βιοπορισμού επάνω σε σεντόνια και κουρελούδες πουλώντας απο δερμάτινα, μέχρι ρολόγια, ρούχα και παπούτσια, κ.α.
ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου