Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010
Για τη μείωση των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη
Η LA CROIX δημοσιεύει εκτενές πρωτοσέλιδο αφιέρωμα για τη μείωση των αμυντικών προϋπολογισμών στην Ευρώπη, υπό τον τίτλο «Les armées européennes aux budgets de rigueur» (Προϋπολογισμοί λιτότητας για τους ευρωπαϊκούς στρατούς), που υπογράφουν οι Antoine Jacob, Sébastien Martin, Hannah Pink, Aude Carasco, Camille Le Tallec και Antoine Fouchet. Η οικονομική κρίση, όπως επισημαίνεται, έχει συμβάλλει στη μείωση των αμυντικών προϋπολογισμών στην Ευρώπη, πλήττοντας κυρίως τις λειτουργικές δαπάνες του στρατού. Όπως επισημαίνεται στο αφιέρωμα, οι ευρωπαϊκοί αμυντικοί προϋπολογισμοί μειώνονται συνεχώς, ενώ αναμένεται αναμένονται περαιτέρω περικοπές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Στη Γαλλία, στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Ιταλία και στην Ελλάδα, οι αμυντικές περικοπές βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, μολονότι οι λεπτομέρειες δεν αναμένεται να δημοσιοποιηθούν πριν το φθινόπωρο. Αντίθετα αυξητική ή σταθερή τάση παρουσιάζουν οι αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας. Στην ειδική παράγραφο για την Ελλάδα με τίτλο «Ελλάδα. Μείωση των μισθών των στρατιωτικών» σημειώνεται ότι η χώρα, που ζει με τον μόνιμο φόβο μιας εκτεταμένης σύγκρουσης με την Τουρκία, έχει αναλογικά τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη. Φέτος πρόβλεψε να διαθέσει 6 δις ευρώ, δηλαδή το 2,8% του ΑΕΠ, έναντι του 1,7%, που αποτελεί τον μέσο όρο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών της ατλαντικής συμμαχίας.
Κατά την εξαγγελία των δραστικών μέτρων λιτότητας, τον περασμένο Μάιο, ο Π/Θ, Γιώργος Παπανδρέου, δεσμεύθηκε να μειώσει τις αμυντικές δαπάνες, περικόπτοντας κυρίως τα λειτουργικά έξοδα. Η Ελλάδα θα μειώσει δηλαδή τους μισθούς των στρατιωτικών, αλλά θα συνεχίσει να αγοράζει στρατιωτικό υλικό, κυρίως από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Για να αλλάξει η κατάσταση η Ελλάδα αναμένει τη μείωση των αμυντικών δαπανών από την Τουρκία. Οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών είχαν δεσμευθεί γι’ αυτό στα μέσα Μαΐου, αλλά έκτοτε δεν υπήρξε κάποια ανακοίνωση.
Στο αφιέρωμα επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης στη Σουηδία, η δραστική μείωση των αμυντικών δαπανών στη Μεγάλη Βρετανία, η πρόβλεψη για κατάργηση από 40.000 έως 250.000 θέσεων στον γερμανικό στρατό, τα επόμενα χρόνια, και η πρόθεση περιορισμού των λειτουργικών δαπανών στον στρατό της Ισπανίας. Σχετικά με τη Γαλλία σημειώνεται ότι πρόθεση του Υπουργείου Άμυνας είναι η μείωση των αμυντικών δαπανών από 2 έως 5 δις ευρώ, τα επόμενα τρία χρόνια.
Σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους η Κίνα και η Ρωσία δεν έχουν την πρόθεση να μειώσουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας αυξήθηκε κατά 217% από το 2000, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ. Την ίδια περίοδο ο προϋπολογισμός της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 105%, των ΗΠΑ κατά 75%, της Ινδίας κατά 67%, και της Βραζιλίας κατά 38%.
Η Κίνα αύξησε τον αμυντικό της προϋπολογισμό κατά 7,5%, το 2010, ενώ οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας για το 2012 θα ανέλθουν στο 3% του ΑΕΠ.
ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου