Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Παροχή του ΕΕΧ στο Ισραήλ για ασκήσεις.


πηγή:news247

Για δύο ημέρες "δανείζει" η Ελλάδα τον εναέριο χώρο της σε αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας που προωθείται προσεκτικά από τις δυο κυβερνήσεις. Κοινή ελληνοισραηλινή άσκηση είχε διακοπεί τον περασμένο Μάιο, μετά την επίθεση στον "στολίσκο ελευθερίας.

Για δύο ημέρες "δανείζει" η Ελλάδα τον εναέριο χώρο της σε αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας που προωθείται προσεκτικά από τις δυο κυβερνήσεις.

Το φλερτ Ισραήλ-Ελλάδας τείνει να εξελιχθεί σε γάμο και μάλλον βρισκόμαστε στο στάδιο ενός… προγαμιαίου συμβολαίου.

Από τη μια πλευρά το Ισραήλ χάνει την Τουρκία, την επί χρόνια σύμμαχό της στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, από την άλλη η Ελλάδα διανύει ίσως την πιο δεινή οικονομικά περίοδο στη νεότερη ιστορία της.

Aθήνα και Τελ Αβίβ διαβλέπουν πλέον μόνο οφέλη από μια στρατηγική συνεργασία η οποία περιλαμβάνει ένα πλέγμα κοινών δραστηριοτήτων διπλωματικών, οικονομικών-επιχειρηματικών και στρατιωτικών.

Η διακοπή της κοινής αεροπορικής ελληνοισραηλινής άσκησης Μίνωας 2010 τον περασμένο Μάιο με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης λόγω της επίθεσης των ισραηλινών κομάντο στον ανθρωπιστικό στολίσκο, αποτέλεσε μόνο ένα μικρό σύννεφο στις σχέσεις των δύο χωρών.

Τώρα οι Ισραηλινοί… ξανάρχονται με τις ευλογίες του Υπουργείου Εξωτερικών και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Σήμερα και αύριο θα διεξαχθεί άσκηση με αμιγώς ισραηλινή σύνθεση, σε ολόκληρο σχεδόν το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου.

Συγκεκριμένα ύστερα από έγκριση των αρμόδιων ελληνικών αρχών, 7 ισραηλινά ελικόπτερα CH-53 και 3 μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 θα εκπαιδευτούν κατά μήκος ενός αεροδιαδρόμου που εκτείνεται από την Κάρπαθο και τη Ρόδο μέχρι το Άγιον Όρος!

Το σενάριο των γυμνασίων προβλέπει εναέριο ανεφοδιασμό των ελικοπτέρων από τα ειδικά διαμορφωμένα C-130. Ειδικοί και από τις δύο χώρες διατείνονται ότι ήδη βρισκόμαστε στην αρχή μιας συνεργασίας με βάθος και προοπτική.

"Η Ελλάδα θα ωφεληθεί από τη στήριξη μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το ισραηλινό κεφάλαιο αλλά και το Ισραήλ ενδιαφέρεται για μια σύμμαχο-χώρα στην περιοχή με ισχυρό προφίλ όπως η Ελλάδα η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαικής Ένωσης" υποστηρίζουν.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: