Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Η Ελλάδα ματώνει με εξοπλισμούς 150 δισ. ευρώ


Την υποκρισία της Γερμανίας, της Γαλλίας αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στη χώρα μας καταγγέλλει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», στο οποίο αποκαλύπτεται ότι η Ελλάδα θα γλίτωνε 150 δισ. ευρώ, αν μείωνε τις αμυντικές δαπάνες της.


Με άλλα λόγια, η χώρα μας θα μπορούσε να έχει εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα από ολόκληρο το ποσό του δεύτερου δανείου που πήρε από την τρόικα, αν πολύ απλά περιόριζε τον στρατιωτικό της εξοπλισμό στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Φυσικά, όπως αποδεικνύεται από το ρεπορτάζ που έκανε η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Ελενα Σμιθ, η χώρα που έχει ωφεληθεί περισσότερο από την «ακόρεστη όρεξη της Αθήνας για όπλα» είναι η Γερμανία και ακολουθεί η Γαλλία.

«Περίπου το 15% των οπλικών συστημάτων που εξάγει η Γερμανία έρχεται στην Ελλάδα, που είναι η μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη» αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης στην εφημερίδα. Αλλά και η Γαλλία δεν βρίσκεται πολύ πίσω.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, «το 10% των συνολικών εξαγωγών της Γαλλίας πηγαίνει στην Ελλάδα.

Μάλιστα από το 2002 έως το 2006 η Ελλάδα ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη εισαγωγέας συμβατικών όπλων ενώ σήμερα βρίσκεται στη δέκατη θέση».

Η δημοσιογράφος της εφημερίδας αναφέρεται στη συνέχεια στη φημολογία που υπάρχει ότι, για να πάρει η Ελλάδα τα δάνεια από τις ξένες δυνάμεις, υποχρεώθηκε να συναινέσει με τον όρο ότι θα εκπληρώσει τις συμφωνίες για την αγορά όπλων από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

«Για να πάρει η Ελλάδα το δεύτερο δάνειο ύψους 130 δισ. ευρώ, συμφώνησε να περικόψει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 400.000.000.

Αλλά αυτή η περικοπή είναι ελάχιστη, αν σκεφτεί κανείς ότι συνολικά δαπανά 4% του προϋπολογισμού της σε αγορές όπλων, ενώ ο μέσος όρος της ευρωζώνης κινείται στο 2%.

Κι όλα αυτά με επιχείρημα την τουρκική απειλή» αναφέρει η Ελενα Σμιθ.

«Από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και μετά υπολογίζεται ότι η Ελλάδα έχει δαπανήσει 216 δισ. ευρώ για όπλα, αν και είμαι εκατό τοις εκατό σίγουρη ότι το ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι αναφέρουν τα επίσημα έγγραφα, γιατί σίγουρα θα έχουν χρησιμοποιηθεί και τα λεγόμενα μυστικά κονδύλια» τονίζει στον «Guardian» η Κατερίνα Τσουκαλά, ειδική στον τομέα της άμυνας στις Βρυξέλλες.

Από την άλλη, ο οικονομολόγος Αγγελος Φιλιππίδης επισημαίνει στην εφημερίδα ότι η Γερμανία έγινε αυτή που είναι σήμερα ακριβώς επειδή τα τελευταία 62 χρόνια δεν χρειάστηκε να κάνει στρατιωτικές δαπάνες.

«Για πολλά χρόνια η Ελλάδα ξόδευε το 7% του ΑΕΠ της στην άμυνα, ενώ οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δαπανούσαν 2,2% κατά μέσο όρο.

Αν κάνουμε την πρόσθεση από το 1946 και μετά, διαπιστώνουμε ότι θα μπορούσε σήμερα να μην έχει καθόλου χρέος.

Αν η Ε.Ε. θέλει να μιλάει για δίκαιες συμφωνίες, τότε πρέπει να εγγυηθεί τα ελληνικά σύνορα (με την Τουρκία), έτσι ώστε η Ελλάδα να μειώσει τις δαπάνες στο 2,2%» υπογραμμίζει ο οικονομολόγος.

Η τελική διαπίστωση της δημοσιογράφου είναι πραγματικά εντυπωσιακή: «Κανένας άλλος τομέας δεν έχει επιβαρύνει το χρέος της χώρας τόσο πολύ όσο αυτός.

Αν η Αθήνα είχε κόψει τις αμυντικές δαπάνες στα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών την τελευταία δεκαετία, τότε, όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι, θα εξοικονομούσε 150 δισ. ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: