Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος συμμετείχε στη σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής (Military Committee) του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν την 26η Απριλίου 2012.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την επιχείρηση ISAF (Αφγανιστάν) επικεντρώνοντας στη διαδικασία μεταβίβασης του ελέγχου ασφαλείας της χώρας στις Αφγανικές Δυνάμεις Ασφαλείας, την παροχή συνδρομής μετά το 2014 καθώς και τις διαδικασίες απαγκίστρωσης των δυνάμεων από την χώρα.
Ο Α/ΓΕΕΘΑ στην παρέμβαση του ανέδειξε την πολιτική διάσταση του εγχειρήματος ανάληψης της ασφάλειας της χώρας από τους Αφγανούς, καθώς επίσης και την ανάγκη συνέχισης της διαδικασίας συμφιλίωσης και συσσωμάτωσης του Αφγανικού λαού.
Κατά τη 18η Σύνοδο της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRC) εγκρίθηκε ο απολογισμός του προγράμματος δραστηριοτήτων του έτους 2011 και έγινε συζήτηση σε θέματα συνεργασίας.
Ο Α/ΓΕΕΘΑ επισήμανε τη σημασία υλοποίησης του αντίστοιχου προγράμματος του 2012 σημειώνοντας την υλοποίηση δραστηριότητας, που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα και αφορά στην εκπαίδευση των ομάδων Νηοψίας και Διοίκησης του ρωσικού πλοίου «VICE ADMIRAL KULAKOV».
Κατά την 4η Σύνοδο της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Γεωργίας και την 28η Σύνοδο της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC), οι δύο χώρες παρουσίασαν την εμπειρία τους από την συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.
Από ελληνικής πλευράς, έγινε υπενθύμιση συνεισφοράς του ΚΕΝΑΠ για την παροχή υποστήριξης στην εκπαίδευση σε θέματα ναυτικής αποτροπής.
Κατά την 167η Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής (MC), συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις τρέχουσες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ (KFOR, OCEAN SHIELD) καθώς και τα διδάγματα από την επιχείρηση UNIFIED PROTECTOR στη Λιβύη.
Παράλληλα έγινε συζήτηση για θέματα που θα απασχολήσουν την Σύνοδο του Σικάγο, επικεντρώνοντας σε θέματα «Έξυπνης Άμυνας» (SMART DEFENCE) και την πρωτοβουλία Διασύνδεσης Δυνάμεων (Connected Forces Initiative).
Επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην υλοποίηση της νέας Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ ενώ εγκρίθηκε η κατανομή των θέσεων Ανωτάτων Αξιωματικών στα νέα Στρατηγεία.
Παράλληλα, έγινε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα ασφαλείας καθώς και των προοπτικών στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού και Νοτιοανατολικής Ασίας, με συμμετοχή του Πρέσβη της Αυστραλίας στο ΝΑΤΟ και ΕΕ Δρ. Nelson.
Τέλος, στο περιθώριο των Συνόδων πραγματοποιήθηκαν διμερείς επαφές με Α/ΓΕΕΘΑ Γερμανίας, Ισπανίας, Ρουμανίας, Σλοβενίας και Ουκρανίας για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου