Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

STRATFOR για ΠΑΣΟΚ & NΔ: "Το πολύ 40% θα λάβουν στις εκλογές και οι δύο μαζί"!

Το τέλος της Μεταπολίτευσης, με "τα δύο μεγάλα κόμματα να κερδίζουν το πολύ 40% των ψήφων" περιγράφεται ανάγλυφα σε ανάλυση του Stratfor, που όπως απέδειξε και η διαρροή εγγράφων του στο WikiLeaks, πρόκειται για μια "light CIA",....


.... αφού συνεργάζεται στενά με την υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ και φιλοξενεί πολλούς απόστρατους της CIA στις τάξεις του.


Μιλάει για "Ιστορικά χαμηλά ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων. 
Για πρώτη φορά στην μεταδικτατορική ιστορία στην Ελλάδα, μια ομάδα μικρών, “αντι-καθεστωτικών” κομμάτων θα μπορούσαν να αψηφίσουν την παραδοσιακή ελληνική ηγεσία. 

Μέχρι και 10 κόμματα θα μπορούσαν να υπερβούν το 3% των ψήφων που απαιτούνται για να μπουν στο κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του εθνικιστικού κόμματος Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή και του σταλινικού (sic) ΚΚΕ το οποίο μάχεται με τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, για την τρίτη θέση…

Ωστόσο, η οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση στην Ελλάδα θέτει μια σοβαρή απειλή για το πολιτικό κατεστημένο, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ γύρω στο 18% και τη ΝΔ περίπου στο 22%. 

Σε μια προσπάθεια να κρατηθούν στην εξουσία, τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν εφαρμόσει ένα νέο εκλογικό νόμο που δίνει ένα πρόσθετο 50 κοινοβουλευτικές έδρες σε κάθε κόμμα ή συνασπισμό που εξασφαλίζει τουλάχιστον το 39 τοις εκατό των ψήφων.

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δεν μπορούν να σχηματίσουν -το καθένα μόνο του- κυβέρνηση και είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να σχηματίσουν και μετά τις εκλογές ως συνασπισμός.

Το πιθανό σενάριο είναι μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-NΔ και πάλι, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να κυβερνήσουν λόγω χαμηλού ποσοστού.

 Αν αυτή η συμμαχία αποτύχει, τότε μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού με ένα ή περισσότερα κόμματα εκτός του παραδοσιακού συστήματος εξουσίας." 

Σε ότι αφορά τη ΝΔ σημειώνει:
“Τα παραδοσιακά ισχυρά κόμματα στην Ελλάδα ήδη προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτή τη νέα πολιτική πραγματικότητα. 

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, το κόμμα του οποίου υποστηρίζει τα μέτρα λιτότητας που η Ελλάδα ανέλαβε ως αντάλλαγμα για νέα δάνεια δεσμεύτηκε για λιγότερους φόρους και περισσότερη κοινωνική πολιτική και ανάπτυξη, αλλά το ζητούμενο είναι πως θα τα πετύχει όλα αυτά αφού είναι αντικρουόμενα μεταξύ τους". 

Οι ελληνικές εκλογές θα δημιουργήσουν ένα κοινοβούλιο με πολλά κόμματα και μια αδύναμη κυβέρνηση όπου παραδοσιακές ελίτ θα πρέπει να μοιραστούν την εξουσία με τα μικρότερα πολιτικά κόμματα, πολλά από τα οποία είναι σε αντίθεση με τα πρόσφατα μέτρα λιτότητας της χώρας. 

Ως αποτέλεσμα, η νέα κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να περάσει τα μέτρα λιτότητας για να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του Μνημονίου που θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση”. 

Μάλιστα στην αρχή της αν΄σλυσης σημειώνεται ότι "Από τα μέσα του 20ου αιώνα, η πολιτική στην Ελλάδα ελέγχεται από λίγες ισχυρές οικογένειες, ειδικά αυτές των Παπανδρέου και Καραμανλή. 

Από το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας αυτές οι οικογένειες κράτησαν την εξουσία με τη δημιουργία δύο παραδοσιακών κυρίαρχων κόμματων στην Ελλάδα: το κέντρο-αριστερό Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), που ιδρύθηκε από τον Παπανδρέου, και τη κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία (ΝΔ), που ιδρύθηκε από τον Καραμανλή. 

Tώρα όλα αυτά τελειώνουν λόγω της κρίσης"

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: