Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Ο Σουηδός υπ. Οικονομικών συστήνει εγκατάλειψη Ελλάδας!


Η διαδικτυακή πύλη euractiv.com σε δημοσίευμα με τίτλο «Ο Σουηδός Υπουργός Οικονομικών κάνει έκκληση για ανάληψη δράσης προκειμένου να αποφευχθεί η προσφυγή της Ισπανίας σε μηχανισμό διάσωσης» ...


...αναφέρει ότι όπως δήλωσε χθες ο Σουηδός Υπουργός Οικονομικών Άντερς Μποργκ στο Peterson Institute for International Economics στην Ουάσιγκτον «η Ευρώπη πρέπει να δράσει επειγόντως και να αντιμετωπίσει τα τραπεζικά προβλήματα της Ισπανίας, προτού αυτά επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ικανότητα της Ισπανίας να αποφύγει την πανάκριβη διάσωση του τραπεζικού της συστήματος – το οποίο διέρχεται σοβαρή κρίση από το 2008 και μετά- αποτελεί παράγοντα κλειδί στις προσπάθειες της χώρας να κρατήσει το χρέος της υπό έλεγχο και να αποφύγει την προσφυγή σε μηχανισμό διάσωσης.

«Αντίθετα, η αποτυχία της Μαδρίτης να προχωρήσει γρήγορα σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόγραμμα διάσωσης, παρόλο που η σημερινή δημοσιονομική της κατάσταση είναι διαχειρίσιμη» τόνισε ο Borg.

«Οι ισπανικές αρχές πρέπει να κινηθούν γρήγορα γιατί η αβεβαιότητα που βλέπουμε τώρα στα χρηματιστήρια και τις παγκόσμιες οικονομικές αγορές οφείλεται σε ένα βαθμό στην τραπεζική κρίση της Ισπανίας που κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από την Ευρώπη» σημείωσε ο Σουηδός Υπουργός.

Παράλληλα σε μία άλλη ομιλία στις ΗΠΑ, ένας κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος, ο Χανς Βάλτερ- Σιν (πρώην τραπεζίτης στην ΕΚΤ) δήλωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται να φύγει από την ευρωζώνη προκειμένου να μπορέσει να ανοικοδομήσει την οικονομία της.

Ειδικότερα δήλωσε ότι όσο εξακολουθεί να παραμένει στη ζώνη του ευρώ δεν θα μπορέσει να αποκτήσει ανταγωνιστική οικονομία ενώ και οι άλλες υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης θα αντιμετωπίσουν παρόμοιο πρόβλημα.

«Προσωπικά πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία πιθανότητα να γίνει ανταγωνιστική όσο παραμένει στην ευρωζώνη. Εάν η Ελλάδα παραμείνει στην ευρωζώνη, θα έχει συνεχώς αυξανόμενη ανεργία.
Εάν όμως αποχωρήσει, θα δει μία πολύ μεγάλη ανάκαμψη» τόνισε καθώς οι χαμηλότερες τιμές θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα.

Τα ίδια προβλήματα, σημείωσε, θα παρουσιαστούν και στις άλλες υπερχρεωμένες χώρες.
«Ό,τι και να λένε οι πολιτικοί, είναι αδύνατο να περικοπούν οι μισθοί και οι τιμές στον βαθμό που χρειάζεται.

Η πολιτική δεν μπορεί να υπερβεί τους νόμους της οικονομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: