Το υπουργείο Εργασίας εντόπισε τα τελευταία δύο χρόνια περίπου 200.000 περιπτώσεις ασφαλισμένων οι οποίοι ελάμβαναν παροχές χωρίς να τις δικαιούνται.
`Μάλιστα το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και η απερχόμενη ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι από τον εντοπισμό της απάτης, τα ασφαλιστικά Ταμεία θα εξοικονομήσουν πόρους 750 έως 800 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης τόνισε χθες ότι το επιπλέον ποσό μέχρι το τέλος του χρόνου που θα εξοικονομηθεί θα ανέλθει στα 150 εκατομμύρια ευρώ.
Πολλές από τις αυτές τις περιπτώσεις έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, ωστόσο αλλαγές θα γίνουν και στο σκέλος της διαχείρισης και διανομής των επιδομάτων.
Την αρμοδιότητα καταβολής των επιδομάτων θα έχει ένας νέος φορέας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση, οπότε και θα διασαφηνιστεί πόσα και ποια από τα 90 υφιστάμενα επιδόματα θα περικοπούν και για ποια από αυτά θα ισχύσουν συμπληρωματικά και αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το κύκλωμα χρησιμοποιούσε ασφαλισμένους που είχαν αποβιώσει και κατοίκους τρίτων χωρών, όπως Αλβανίας και Ρουμανίας.
Οι υποθέσεις αυτές ήρθαν στο φως κυρίως μέσω της διαδικασίας απογραφής και εντατικοποίησης των ελέγχων τα δύο τελευταία χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου