Σάββατο 14 Απριλίου 2012

ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ!


Καστελόριζο, Ελλάδα: Hafeneinfahrt
του Μάριου Πούλλαδου *
Το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην υλοποίηση της οριοθέτησης της κυπριακής ΑΟΖ με τα τρία γειτονικά κράτη (Λίβανος-Αίγυπτο-Ισραήλ) αποτελεί το έναυσμα για τον ευρύτερο ενεργειακό μετασχηματισμό στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.


Η δυναμική που αποκτά η πιο πάνω διαπίστωση ενδεχόμενως να γίνει πιο ευδιάκριτη τους επόμενους μήνες ή και εβδομάδες, υπό το φως των επικείμενων ραγδαίων εξελίξεων στην περιοχή. 

Ο κλυδωνισμός που υφίσταται το καθεστώς Άσσαντ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης όπως αυτό διατυπώθηκε δια στόματος της Αμερικανίδας ΥΠ.ΕΞ. Χίλαρυ Κλίντον.
Τα διάφορα σενάρια βομβιστικής επίθεσης σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν από το Ισραήλ, η κλιμακούμενη ένταση στο εσωτερικό της Τουρκίας από το έντονο και αξιόλογα μαχητικό κουρδικό στοιχείο το οποίο αναζητά ζωτικό χώρο εγκαθίδρυσης του επερχόμενου Κουρδιστάν, αποτελούν αδιάσειστες ενδείξεις του οριακού σημείου της έντασης στην οποία βρίσκεται η Μέση Ανατολή.

Ενώ λοιπόν όλα αυτά που λαμβάνουν χώρα στην γειτονιά μας έχουν αδιαμφισβήτητα και σαν υπόβαθρο τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής και τον μελλοντικό ενεργειακό επανασχεδιασμό του 21ου αιώνα, το πολιτικό σύστημα σε Κύπρο και Ελλάδα αδυνατεί να πάρει δυναμικές πρωτοβουλίες προχωρώντας στο θέμα της διακρατικής οριοθέτησης ΑΟΖ, αφού οι μεν είναι απορροφημένοι στο θέμα της επικείμενης ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε ενώ οι δε, βρίσκονται υπό τον πυρετό των επερχόμενων εκλογών.
Η αδράνεια όμως έχει αναμφισβήτητα κόστος.

Αυτό το κόστος μελλοντικά θα το επωμιστούμε όλοι ανεξαιρέτως αν δεν πράξουμε αυτά που επιβάλλεται να πράξουμε, ούτως ώστε να απαγκιστρωθούμε άμεσα από τα οικονομικά αδιέξοδα τα οποία έχουν ουσιαστικά καθηλώσει κάθε προσπάθεια υλοποίησης και προώθησης των εθνικών μας στόχων και συμφερόντων.

Ένα πρώτο λοιπόν μικρό βήμα προς την πιο πάνω κατεύθυνσή θα παρουσιαστεί στην συνέχεια του παρόντος άρθρου.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενη ανάλυσή μας, το κρίσιμο θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος Κύπρου συνδέεται άμεσα με το ζήτημα του συμπλέγματος του Καστελόριζου, του οποίου η ύπαρξη ΑΟΖ αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο κρατικών οντοτήτων.

Για να ακριβολογούμε, η κυπριακή ΑΟΖ εφάπτεται της ελλαδικής χάρη στο νησί Στρογγύλη που βρίσκεται ανατολικά του Καστελόριζου. 

Λαμβάνοντας τα πιο πάνω υπόψη θα πρέπει να τονιστεί ότι μέχρι να οριστεί η καινούργια ελλαδική κυβέρνηση, από την οποία ο ελληνικός λαός θα πρέπει να απαιτήσει την ανακύρηξη καταρχάς της ΑΟΖ και έπειτα την επίσπευση των διαδικασιών προς διακρατική οριοθέτηση με τα φιλικά γειτονικά κράτη, απαιτείται η συνεχής επαγρύπνηση γύρω από τις ενεργειακές εξελίξεις αλλά και επιβάλλεται η διατήρηση στην επιφάνεια του θέματος του συμπλέγματος Καστελόριζου το οποίο έχουμε την τάση δυστυχώς να ξεχνάμε.

Μέσα λοιπόν στο πλαίσιο διατήρησης και έμπρακτης στήριξης του θέματος του Καστελόριζου υπάρχουν κάποιες σημαντικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα μπορούν να συμβάλουν άμεσα και ουσιαστικά προς την πιο πάνω κατεύθυνση.

Επί του πρακτέου, το προτεινόμενο μέτρο το οποίο χρήζει υψίστης σημασίας είναι η διάνοιξη μιας ακτοπλοϊκής γραμμής η οποία θα έχει την δυνατότητα να συνδέει απευθείας Κύπρο και Καστελόριζο.

Μπήκαμε ήδη στην εαρινή περίοδο, και εν όψει του φετινού προγραμματισμού της καλοκαιρινής περιόδου η προσοχή των πολιτικών αλλά κυρίως των τουριστικών φορέων του κυπριακού κράτους καλό θα ήταν να στραφούν προς αυτήν την κατεύθυνση.


Η διοργάνωση 2ήμερων ή και 3ήμερων κρουαζιέρων στο ιστορικό αυτό νησί-κάστρο του Ελληνισμού για σκοπούς εμπορικούς, αναψυχής, διεξαγωγής καλοκαιρινών αθλημάτων, διοργάνωσης μικρών πολιτιστικών εκδηλώσεων, κατασκηνώσεων και, γιατί όχι για σκοπούς οργάνωσης γαμήλιων τελετών, είναι κάτι περισσότερο από σημαντικό, αρκεί να το συνειδητοποιήσουν και οι εμπλεκόμενοι φορείς.


γνωρίζουμε ότι νησιά όπως η πανέμορφη Μύκονος και η μαγευτική Σαντορίνη αποτελούν πόλους έλξης για τέτοιους σκοπούς. 

Γιατί λοιπόν να μην συμβεί το ίδιο και το Καστελόριζό μας, το βρίσκεται και πιο κοντά στην Κύπρο;


Το Καστελόριζο απέχει από το λιμάνι της Πάφου μόλις 160 ναυτικά μίλια (ν.μ.) και από το λιμάνι Λεμεσού περίπου 200 ν.μ. 
Με την ενίσχυση της φυσικής μας παρουσίας στο κομβικό αυτό νησί, είναι βέβαιο ότι θα σταλούν μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις και ασκώντας μια έμμεση πίεση και στα δύο πολιτικά συστήματα θα επιτευχθεί η επίσπευση της διαδικασίας διακρατικής οριοθέτησης.


Η παρουσία μας στο νησί , εκτός της συμβολικής διάστασης που θα πάρει, θα συμβάλει επίσης στην οικονομική υποστήριξη του τοπικού στοιχείου που τόσο πολύ μας χρειάζεται αυτές τις κρίσιμες στιγμές.


Η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των κατοίκων των δύο ακριτικών νησιών του Ελληνισμού των οποίων το μέλλον και οι τύχες συνδέονται άμεσα, είναι ζητήματα υψίστης εθνικής σημασίας για όλους μας, Ελλαδίτες και Κύπριους.


Παράλληλα με μια τέτοια κίνηση θα σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία η οποία έχει προβεί και αυτή σε ανάλογες ενέργειες ακριβώς γιατί αυτή γνωρίζει την σπουδαιότητα της ύπαρξης του Καστελόριζου και θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να αμφισβητήσει την ελληνικότητα του και συνεπακόλουθα την ύπαρξη ΑΟΖ αυτού.


Ελλάδα και Κύπρος έχουν ιστορικό καθήκον να διαφυλάξουν ακέραια τα άκρα τους, ούτως ώστε να μπορέσουμε μελλοντικά με αξιώσεις να διεκδικήσουμε και να εφαρμόσουμε αυτά που αρμόζουν σε κάθε σοβαρό κράτος που σέβεται τον εαυτό του.


Θεσπίζοντας την ελλαδοκυπριακή ΑΟΖ ουσιαστικά αλλάζουμε άρδην τους ενεργειακούς συσχετισμούς στην περιοχή προς όφελός δικό μας και ο ευρασιατικός αγωγός Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας γνωστός και ως “Εurοasia Interconnector” δεν θα αποτελεί πλέον όραμα, αλλά μια πραγματικότητα.


Κύπρος και Ελλάδα μπορούν να αποτελέσουν τους κύριους ενεργειακούς διακομιστικούς εταίρους-σταθμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν θα έχει πλέον την ανάγκη καμίας Τουρκίας όσο και αν αυτό επιθυμούν διάφοροι “επιφανείς” Αμερικάνοι αξιωματούχοι αλλά και δικοί μας νεοραγιάδες.


Αν ακολουθηθούν με προσοχή τα σωστά βήματα με ακριβή στρατηγικό σχεδιασμό, σοβαρότητα, σύνεση και υπευθυνότητα από όλους τους εμπλεκόμενους πολιτικούς, κοινωνικούς, στρατιωτικούς και οικονομικούς φορείς, τότε δικαιωματικά μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον το δικό μας και των επόμενων γενεών με αισιοδοξία.


Με την εξόρυξη και εκμετάλλευση των αμύθητων φυσικών αποθεμάτων που είναι συγκεντρωμένα στην μεσογειακή λεκάνη Ηρόδοτος, είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να ξαναμπεί σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης.


Το οικονομικό χρέος το οποίο τώρα μοιάζει απροσπέλαστο, μετά από μερικά χρόνια θα μοιάζει σαν μια κακοκαιρία διαρκείας, που ευτυχώς όμως πέρασε για να βασιλέψει ξανά ο ελληνικός ήλιος, όπως τον τραγούδησε ο Στρατηγός Μακρυγιάννης.


Το όραμα υπάρχει και είναι μπροστά μας. Τώρα απαιτείται σωστός στρατηγικός σχεδιασμός. Το ανθρώπινο δυναμικό καθώς και η τεχνογνωσία είναι παρόντα, και η Κύπρος έδειξε το παράδειγμα.


Τώρα που τα πράγματα δείχνουν να γίνονται πιο σοβαρά και οι Αμερικάνοι βολτάρουν ανενόχλητοι ανοιχτά του Καστελόριζου με το αεροπλανοφόρο ''Enterprise'' να συνοδεύεται από άλλα 9 πολεμικά πλοία,πρέπει να γίνουμε άρχοντες στην θάλασσά μας και να συμβάλουμε ουσιαστικά προς την σωτηρία της πατρίδας μας.


Ας δώσουμε εμείς λοιπόν το παράδειγμα, κάνοντας ένα μικρό βήμα για αρχή πηγαίνοντας στο ακριτικό μας Καστελόριζο.

ΠΗΓΗ: ''ΕΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ''

Δεν υπάρχουν σχόλια: